În lume

articolul anterior articolul urmator

Abu Yair - favoritul alegerilor din Israel

3
20 Mar 2021 20:42:41
Laurenţiu Sfinteş
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Mai sunt câteva zile până la alegerile parlamentare semestriale (sic!) din  Israel şi două lucruri sunt deja clare:

Unu. se ştie cine le va câştiga;

Doi. nu se ştie cine va fi prim-ministru.

Teoretic, ar putea fi şi cel de-al treilea, câştigătorul să devină şi premier, dar, ca şi la primele trei episoade din serialul „Ce vrăji a mai făcut mister BB”, totul e pe muchie de cuţit până în ultimul moment.

Ca să nu apară, totuşi, surprize, actualul premier, căruia îi vom spune pe numele său electoral, Abu Yair, „Tatăl lui Yair”, a făcut tot ce a depins de el ca să nu se ajungă şi de această dată la negocieri întinse până la limita permisă de constituţie, să nu repete ingrata propunere a ”rotaţiei la conducerea guvernului”, cu care a reuşit să-l hipnotizeze pe fostul lider al opoziţiei, generalul Benny Gantz.

Energia, imaginaţia politică nu îi lipsesc lui Abu Yair. Şi nici succesele.

În plan economic, evoluţiile sunt bune, chiar în condiţii de pandemie, aşa că aici nu sunt noutăţi.

În plan politic, ofensiva de reconciliere cu o serie de state arabe a continuat, la fel, şi cea de presiune asupra partenerului strategic, cam somnolent în ultima perioadă, să nu uite cine e cel mai mare destabilizator în Orientul Mijlociu, Iranul.

În planul securităţii, situaţia e mai bună ca niciodată. Săgeţi verbale şi lovituri militare punctuale au menţinut departe de graniţele Israelului eventualele ameninţări de la nord, est, sud. Marea Mediterană, singurul vecin fără litigii, a fost ţinută şi ea la respect, să nu risipească în alte direcţii resursele de gaze naturale.

Şi a mai fost şi campania de vaccinare.

Noaptea, pe la trei, şeful Pfizer, Albert Bourla, a fost sunat pentru ca să-şi pună cerneală în stilou. Dimineaţa următoare avea de semnat un contract.

La acest moment, doar un milion de persoane, din populaţia adultă a Israelului, nu a fost, deocamdată, vaccinat.

Cârcotaşii politici au numărat decesele provocate de Covid-19, mai multe ca în alte părţi, prezentate ca fiind o consecinţă a reţinerii premierului de a impune măsuri mai ferme de carantină în comunităţile ultra-ortodoxe, furnizoarele unui important număr de deputaţi pentru viitoarea sa coaliţie.

Dar nu poţi mulţumi pe toată lumea şi, până la urmă, ultra-performantul sistem medical israelian, combinat cu extra-vigilentul sistem de monitorizare, au stăpânit extinderea pandemiei chiar şi în rândul celor care nu recunosc existenţa ei.

Astfel, Abu Yair e, conform punctului unu, favoritul clar al alegerilor din Israel. Formaţiunea sa va obţine un număr de deputaţi aproape dublu faţă de următoarea clasată.

Pare că sunteţi un pic în ceaţă, deci mai este necesară o explicaţie.


FOTO New Likud Media

Yair este fiul cel mare al lui Benjamin Netanyahu.

Abu Yair, „Tatăl lui Yair”, este numele electoral al premierului Netanyahu pentru posterele distribuite în localităţile unde majoritatea este formată din arabii israelieni.

Pentru ca punctul doi să nu fie adevărat prea mult timp, iar BiBi să ajungă din nou, dacă se poate fără surprize, în fruntea guvernului, acesta a recurs la o nouă tactică, apelul electoral la comunitatea arabilor israelieni.

Alegerile care vor avea loc marţi, 23 martie, mai înregistrează o premieră: votul comunităţii arabe israeliene a devenit cel mai căutat de către marile partide israeliene, cele care se pot afla în fruntea unor coaliţii.

Până de curând, Netanyahu evitase orice contact cu politicienii din această comunitate, iar coaliţiile de dreapta pe care le-a condus au iniţiat acte legislative sau au luat măsuri care au afectat direct locuitorii arabi ai Israelului, majoritari în multe din  localităţile din nordul şi estul ţării.

Consecinţa directă a fost creşterea participării electorale a votanţilor arabi şi dirijarea voturilor către alianţa de partide cunoscută sub numele de Lista Comună / al-Qa'imah al-Mushtarakah, condusă de fostul student la drept al Universităţii din Craiova, Ayman Odeh.

Cele 15 mandate obţinute la precedentele alegeri de către Lista Comună, au poziţionat această alianţă politică şi electorală pe locul trei în Knesset. Loc de intersecţie între potenţiale coaliţii de centru - dreapta sau de centru - stânga.

Sunt mandate râvnite din ambele direcţii, de către politicieni care, de dragul viitorului, le pot spune arabilor israelieni că trecutul nu mai contează.

Ce a fost, a fost.

Uitate să fie legea naţionalităţii, legea construcţiilor ilegale, uitate să fie evacuările, demolările, chiar şi legea privind instalarea de camere video în secţiile de vot. Votanţii arabi trebuie să ierte, oricum totul a fost pentru binele lor.

Aşa a apărut Abu Yair, mai cunoscut drept Benjamin Netanyahu, pe afişele electorale poziţionate în interiorul comunităţilor arabe.

Aşa au apărut întâlnirile cu alegătorii arabi din Tamra şi Ibillin, oraşe arabe din Galilea, interviul acestuia la Hala TV, singurul post arab de televiziune din  Israel, postarea unui vers din Coran pe propria pagină de Facebook. La acest moment, Netanyahu aka Abu Yair contează pe 1-2 mandate de la votanţii arabi.

În alegeri trebuie să fii, însă, precaut până la capăt.

Proaspătul „Abu” s-a gândit că o poliţă de asigurare nu e de ajuns, aşa că şi-a mai procurat una. Chemările de sirenă ale premierului au fost auzite de una din formaţiunile Listei Comune, Ra'am, care a decis să candideze pe liste separate.

Prognozele arată că Lista a scăzut undeva la 8-9 mandate potenţiale, în timp Ra'am este în zona pragului electoral.

Dacă îl trece, ar putea ajuta cu voturi o eventuală coaliţie condusă de Netanyahu, dacă nu, cu atât mai bine, procesul de redistribuire îl ajută tot pe premier.

Ultimele sondaje permise, cele de vineri seara, arată că Netanyahu - vreau să spun Abu Yair - rămâne marele favorit al alegerilor de pe 23 martie.

Ceea ce ar putea face irelevant punctul doi al certitudinilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Zev Zevescu
21.03.2021, 06:28:31

Wtf? Am trimis un comemtariu, pe tema, civilizat, am apasat ‘Trimite’ si n-a aparut. Bre adevarilor, iar n-ati platit curentul?

-1 (3 voturi)
AdiVărul@Scînteia.COM
21.03.2021, 10:26:02

Totusi Bibi i-a vaccinat !

Mircea Nistor
22.03.2021, 15:31:56

Abu Yair e de fapt Ben (Fiul) Ciubuk-ului .Unul dintre liderii Israelului cu o moralitate mai mult decât discutabilă,aflat în vizorul procurorilor . Să fii nesimțit ca purcelul nu e nici " kosher " , dar nici măcar "halal "...parafrazând pe contestatarii conaționali ai marelui maestrul al combinațiilor politice ,financiare,neapărat oneroase...

Modifică Setările