În lume

articolul anterior articolul urmator

Acord între preşedintele Joe Biden şi premierul irakian Mustafa al-Kadhimi pentru încheierea misiunii de luptă a SUA în Irak

3
27 Jul 2021 06:47:59
Autor: Anne-Marie Sandu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul irakian Mustafa al-Kadhimi au încheiat luni un acord care prevede încheierea oficială a misiunii de luptă a SUA în Irak până la sfârşitul anului 2021, la mai bine de 18 ani după ce trupele americane au fost trimise în ţară, transmite Reuters.

Împreună cu retragerea de către Biden a ultimelor forţe americane din Afganistan până la sfârşitul lunii august, prin acordul privind încheierea misiunii de luptă din Irak preşedintele democrat finalizează misiunile de luptă ale SUA în cele două războaie pe care fostul preşedinte George W. Bush le-a început sub supravegherea sa.
 
Biden şi Kadhimi s-au întâlnit în biroul oval pentru primele lor discuţii faţă în faţă, ca parte a unui dialog strategic între Statele Unite şi Irak.
 
”Rolul nostru în Irak va fi... să fim disponibili, să continuăm să ne antrenăm, să asistăm, să ajutăm şi să ne ocupăm de ISIS pe măsură ce apare, dar nu vom mai fi, de la sfârşitul anului, într-o misiune de luptă", le-a spus Biden reporterilor în timp ce el şi Kadhimi s-au întâlnit. În prezent, în Irak sunt 2.500 de soldaţi americani care se concentrează pe combaterea a ceea ce a mai rămas din statul islamic.
 
Rolul SUA în Irak se va muta în totalitate către instruirea şi consilierea armatei irakiene pentru apărare. Nu este de aşteptat ca schimbarea să aibă un impact major, deoarece Statele Unite s-au îndreptat deja spre concentrarea asupra instruirii forţelor irakiene.
 
O coaliţie condusă de SUA a invadat Irakul în martie 2003, pe baza acuzaţiilor că guvernul liderului irakian de atunci Saddam Hussein deţinea arme de distrugere în masă.
 
Saddam a fost înlăturat de la putere, dar astfel de arme nu au fost niciodată găsite. În ultimii ani, misiunea SUA s-a axat pe contribuţia la înfrângerea militanţilor Statului Islamic în Irak şi Siria.
 
"Nimeni nu va declara misiunea îndeplinită. Scopul este înfrângerea durabilă a ISIS", a declarat reporterilor un oficial al administraţiei, înaintea vizitei lui Kadhimi. Referinţa aminteşte de marele banner ”Misiune îndeplinită” de pe portavionul USS Abraham Lincoln, unde Bush a ţinut un discurs declarând operaţiuni de luptă majore în Irak la 1 mai 2003.
 
”Dacă te uiţi unde eram, unde aveam elicoptere Apache în luptă, când aveam forţe speciale americane care făceau operaţiuni regulate, este o evoluţie semnificativă. Deci, până la sfârşitul anului credem că vom fi într-un loc bun pentru a intra într-adevăr într-un rol consultativ şi de consolidare a capacităţii ", a spus oficialul.
 
Diplomaţii şi trupele americane din Irak şi Siria au fost vizaţi în trei atacuri cu rachete şi drone, la începutul acestei luni.
 
Analiştii au considerat că atacurile fac parte dintr-o campanie a miliţiilor susţinute de iranieni.
 
Înaltul oficial al administraţiei nu a spus câte trupe americane vor rămâne pe teren în Irak pentru consiliere şi instruire.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Dijma
27.07.2021, 08:26:48

Incet incet criminalii se cara acasa

0 (2 voturi)
Lucifer
27.07.2021, 09:41:49

Corect, Orientul Mijlociu trebuie lăsat în grija lui Allah( cu excepţia Israelului). Să vedeţi ce Armaghedon va fi acolo între Turcia-Iran-Arabia Saudită.

-1 (1 vot)
Kongo-Müller
27.07.2021, 13:01:25

Irakul a fost o tara condusa de un Saddam nebun, dar traiul era acceptabil, benzina si alimentele ieftine, familiile celor cazuti in razboiul Irak-Iran aveau pensii speciale de urmas, copii faceau scoala. A venit democratizarea lui Donald Rumsfeld si Paul Bremer ... Irakul e distrus in totalitate, scuturat de razboi civil, benzina si alimentele au ajuns articole de lux, oamenii sufera de saracie si foame. Musafirii nedoriti pleaca cu coada intre picioare si lasa in urma lor haos si anarhie.

-4 (4 voturi)
Modifică Setările