În lume

articolul anterior articolul urmator

Acord între Venezuela şi Iran, ţări sancţionate de SUA, pentru un schimb de petrol

3
26 Sep 2021 06:57:58
Autor: Anne-Marie Sandu
FOTO Getty Image
FOTO Getty Image

Venezuela a convenit un acord major pentru a schimba petrolul său cu petrol iranian, mai greu şi condensat, ce poate fi utilizat pentru îmbunătăţirea calităţii ţiţeiului foarte vâscos. Primele livrări urmează să aibă loc săptămâna viitoare, au declarat cinci persoane apropiate acordului, transmite Reuters.

Acordul încheiat între companiile de stat Petroleos de Venezuela (PDVSA) şi National Iranian Oil Company (NIOC) întăreşte cooperarea dintre cele două ţări aflate în conflict cu Statele Unite.
 
Prima fază a acordului se va desfăşura pe parcursul a şase luni, dar acesta va putea fi prelungit, a spus una dintre surse.
 
Miniştrii Petrolului din Venezuela şi Iran şi companiile PDVSA şi NIOC nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
 
Acordul ar putea fi o încălcare a sancţiunilor de către ambele ţări, potrivit unui email din Departamentului Trezoreriei SUA, care a citat ordine din partea guvernului pentru a stabili măsuri punitive.
 
Programele de sancţiuni nu interzic doar americanilor să facă afaceri cu sectoarele petrolului din Iran şi Venezuela, ci avertizează că vor fi impuse ”sancţiuni secundare” împotriva persoanelor sau entităţilor din afara SUA care efectuează tranzacţii cu companiile petroliere din aceste ţări.
 
Sancţiunile secundare pot implica penalizarea celor vizaţi, inclusiv blocarea accesului la sistemul financiar american, amenzi sau îngheţarea activelor din SUA.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

gyll
26.09.2021, 07:59:58

"Venezuela a convenit un acord major pentru a schimba petrolul său greu şi condensat iranian, produs care poate fi utilizat pentru îmbunătăţirea calităţii ţiţeiului său foarte vâscos" Anne, ce înțelegi tu din această frază, eu nimic, decât ceață totală.

+8 (10 voturi)
Dolina
26.09.2021, 09:24:20

De aici se intelege ca SUA e pe duca si n-o mai baga nimeni in seama

-7 (11 voturi)
Adrian Andrei
26.09.2021, 13:58:44

Daca stii un pic despre cum se intampla treaba pe piata petrolului ghicesti imediat ca-i vorba doar despre o gainarie pentru incalcarea sanctiunilor si ascunderea unor bani pentru sefi. Adin n-are ce sa inteleaga si nu-l mai baga nimeni in seama. Adine, vrei un job pe termen nelimitat? Primesti comision din pretul biletului (20 de lei) si de baut cat sa-ti ajunga peste cap! Vino sa fii exponat la Muzeul Antipa, intr-un borcan mare cu spirt la sectia "dinozauri propagandisti".

+8 (10 voturi)
Modifică Setările