În lume

articolul anterior articolul urmator

Adevăraţii luptători împotriva Statului Islamic: kurzii şi-au făcut tancuri din tractoare, decorate pentru a-i înspăimânta pe jihadişti

1
29 Sep 2014 20:57:34
Autor: Ana Stan
Luptătorii kurzi care se opun Statului Islamic au fost nevoiţi să-şi facă singuri vehicule blindate din tractoare şi camioane FOTO „THe Daily Mail“
Luptătorii kurzi care se opun Statului Islamic au fost nevoiţi să-şi facă singuri vehicule blindate din tractoare şi camioane FOTO „THe Daily Mail“

Soldaţii kurzi care se luptă cu militanţii Statului Islamic (SI) în nordul Siriei au transformat tractoarele şi camioanele în tancuri. Trupele kurde au fost forţate să ia iniţiativa şi să-şi creeze propriile vehicule armate după ce militanţii SI mult mai bine echipaţi i-au învins de câteva ori.

În ultimele săptămâni, sute de mii de kurzi sirieni au fost forţaţi să fugă peste graniţă, în Turcia, pentru a scăpa de atacurile SI lansate asupra teritoriului autonom kurd din nordul Siriei. În ciuda şanselor reduse, forţele kurde au luptat cu curaj împotriva celor aproape 31.000 de militanţi SI care operează în Siria şi în Irak, notează „The Daily Mail“.
 
Pentru a face faţă bine-înarmatei forţe SI, kurzii au transformat tractoare şi alte echipamente de fermă în vehicule blindate. Înainte, abia dacă aveau câteva puşti şi jachete, fapt care-i făcea extrem de vulnerabili în faţa teroriştilor foarte bine înarmaţi ai SI.
 
Mare parte din armamentul şi echipamentul militar al SI a fost adunat după ce membri armatei americane şi a celei irakiene s-au retras din faţa avansului militanţilor jihadişti. În timp ce soldaţii forţelor irakiene şi americane fugeau, au lăsat în urmă echipament militar de top, foarte puţin folosit, totul fiind furat apoi de soldaţii SI.
 
Forţele kurde s-au folosit de propriile vehicule, decorate chiar de ei, pentru a ţine sub control avansul militanţilor, în unele cazuri chiar forţându-i să se retragă.
 
Kurzii din Irak spun că, deşi SUA şi ţări europene le-au primis echipamente, până acum mare parte din livrări au fost de alimente, ceva de care au mai puţină nevoie. „Nu ne trimiteţi mâncare, n-avem nevoie de mâncare. Vom mânca noroi dacă trebuie. Trimiteţi-ne arme“, declara săptămâna trecută un rezident din oraşul sirian Kobane.
 
Însă, în timp ce aşteaptă ajutor occidental, forţele kurde se bazează mai mult ca oricând pe vehiculele armate făcute de ele pentru a proteja populaţia de fanaticii ucigaşi ai SI, conchide „The Daily Mail“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ivan Purchel
30.09.2014, 11:24:02

Pe acest cimp de sah iti incilcesti mintile. A fost Adjalan terorist,acum incis. Curzii n-au stat da au soldati(vezi in text - "soldati curzi") In Siria "opozitie democrata" care decapiteza oameni cum ai taia oaia. Stat islamic- care sint frontierele? Cine si cind iau dat armament?. Cum de au format stat sub ochul ajer al vulturului american? Sau poate sub supravegerea lor? Sistemele americane de lupta aeriene for fi probate in cele mai ideale situatii de razboi. Asa ca filmul va fi interesant iar partida de sah complicata. Evenimentele trajice din Ucraina sint asa, printre altele ,ca rusii sa nu doarma.

Modifică Setările