Adopţii scandaloase. Copiii care au plecat în tabără şi nu s-au mai întors acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Daily Mail
FOTO Daily Mail

Un tribunal din Belgia a luat în vizor un orfelinat pentru răpire şi trafic de copii din Republica Democrată Congo. Copiii au fost aduşi în Belgia şi adoptaţi de familii cărora li s-a dat asigurări că sunt orfani. Ani mai târziu, testele ADN au dovedit că, în unele cazuri, informaţia era falsă. În tot acest timp, copiii erau aşteptaţi acasă de părinţii lor biologici.

La sute de kilometri nord de Kinshasa, capitala RD Congo, se află satul Gemela. Majoritatea oamenilor din această localitate îşi câştigă existenţa din agricultură, pescuit sau mici activităţi antreprenoriale.

Abdula Libenge, un croitor în vârstă de 34 de ani, este unul dintre cei patru capi de familii din sat care, în mai 2015, şi-a trimis copiii la Kinshasa într-o tabără. Copiii lor nu s-au mai întors acasă. Fără acces la reprezentare legală sau asistenţă din partea autorităţilor locale, s-au trezit neputincioşi în faţa dramei lor.

Dar, la aproximativ doi ani de la dispariţia fiicei sale, Abdulla Libenge a primit vizita jurnaliştilor belgieni Kurt Wertelaers şi Benoit de Freine. Cei doi au descoperit o fraudă în modul de desfăşurare a adopţiilor din RD Congo şi au ajuns, în cursul investigaţiilor, tocmai în Gemela, scrie BBC.

Wertelaers şi de Freine au pornit la drum după ce au aflat că procurorul Regatului Belgian avea informaţii potrivit cărora părinţii biologici ai mai multor copii congolezi adoptaţi în Belgia erau încă în viaţă.

Libenge le-a arătat o fotografie (foto mai jos) cu fiica sa făcută în ziua plecării în tabără.

„Fiica mea a fost atât de fericită să meargă la Kinshasa. Noi nu vom avea niciodată şansa de a merge la Kinshasa. Nu ne putem permite biletul de avion, dar ea a avut această şansă şi ne-a făcut mândri“, spune el.

Imagine indisponibilă

FOTO Benoit de Freine/ BBC

Fiica sa a plecat din sat alături de alte două fete şi un băiat. Toţi aveau atunci între doi şi patru ani şi au fost lăsaţi în grija unui bărbat care susţinea că este membru al unei organizaţii de tineret.

„Nu ne-a mai rămas decât o fotografie şi un pantof“, suspină Libenge.

La câteva case distanţă, Suriya Moyumbe îşi aşteaptă şi acum fiica.

„Familia soţului meu mă învinovăţeşte că am lăsat-o să plece în tabăra respectivă. N-ar fi trebuit niciodată să fac asta. Dar cu toţii am crezut că a fost o oportunitate grozavă“, mărturiseşte ea.

Imagine indisponibilă

FOTO Benoit de Freine/ BBC

Wertelaers şi de Freine şi-au prezentat dovezile procurorului, iar acesta din urmă s-a dus la rândul său la Gemela, pentru a preleva mostre ADN.

Vizat de anchetă, orfelinatul Tumaini din Kinshasa a fost închis, iar avocata belgiano-congoleză Julienne Mpemba a fost plasată în arest la domiciliu. Femeia neagă acuzaţiile, arătându-se deranjată mai ales de faptul că nu este judecată în Republica Democrată Congo. Alte persoane au fost inculpate în acest caz în Belgia şi în Republica Democrată Congo.

În Belgia, familiile adoptive au fost înştiinţate în legătură cu descoperirea din Republica Democrată Congo. De fapt, unii dintre părinţii adoptivi afirmă că aveau temeri în acest sens.

„Ştiind reputaţia RD Congo, mi-a fost foarte teamă, dar agenţia de adopţie ne-a atras către ea şi ne-a asigurat că totul va fi legal”, a declarat un părinte, sub protecţia anonimatului. „Am vrut să evit, iar acum am un copil furat“, a adăugat el.

Părinţii altor 15 copii adoptaţi aşteaptă la rândul lor testele ADN.

Nigel Cantwell, expert la Protecţia Copilului, precizează că acest caz nu este unul izolat.

„Există întotdeauna un pic de haos în sistemul de adopţie atunci când aveţi de-a face cu o ţară care nu este parte a Convenţiei de la Haga, cum este cazul RD Congo. Există atât de multe exemple în ultimii ani: Haiti, Guatemala, Vietnam, Cambodgia. Lista este lungă“, subliniază el.

Un tribunal din Belgia urmează să decidă soarta copiilor din Gemela.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite