Agenţia RoAid, implicată în programul Smart  City din Zambia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul RoAid Cătălin Harnagea şi Vincent Mwale, ministrul Administraţei Locale din Zambia
Directorul RoAid Cătălin Harnagea şi Vincent Mwale, ministrul Administraţei Locale din Zambia

Directorul general al RoAid, Cătălin Harnagea, însoţit de o delegaţie a Ambasadei României în Republica Africa de Sud, s-a aflat zilele acestea în Zambia unde s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali din această ţară africană pentru lansarea Programului Smart City.

O delegaţie a Agenţiei de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare din România, condusă de Cătălin Harnagea,  a fost primită de ministrul de Externe al Zambiei, Joseph Malanji, şi au discutat despre lansarea oficială a studiului de impact privind proiectul de dezvoltare urbană şi modernizare a aşezărilor din acest stat african. 

Cu această ocazie, şeful diplomaţiei din Zambia a făcut apel la sporirea schimburilor economice dintre Zambia şi România.

 „Tot ceea ce primim din partea Guvernului român la acest moment este doar printr-o platformă multilaterală a Uniunii Europene şi cred că, având în vedere relaţia pe care Zambia a avut-o cu România, ar fi bine să încercăm să vedem cum putem valorifica mai bine dezvoltarea cooperării dintre cele două state“, a spus oficialul zambian. Din partea română,  Cătălin Harnagea, care este director general al Agenţiei de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare, a subliniat că trebuie reconstruite relaţiile istorice cu ţări precum Zambia. Discuţiile continue ale guvernului cu agenţii de dezvoltare din străinătate vor avansa agenda de dezvoltare a ţării şi vor ajuta la explorarea unor noi zone de cooperare, spun oficialii Zambia.

Directorul general al RoAid, Catalin Harnagea  a mai avut discuţii la Ministerul Locuinţelor şi Infrastructurii, Ministerul Administraţiei Locale şi Consiliului local al oraşului Lusaka, unde au discutat despre lansarea Programului Smart City. "Misiunea noastră este de a contribui la eforturile globale de reducere durabilă a sărăciei extreme şi de sprijinire a dezvoltării unor instituţii democratice mai puternice în ţările în curs de dezvoltare, prin împărtăşirea experienţelor noastre", a declarat Harnagea. Studiul de pre-fezabilitate este primul pas în procesul de elaborare a unui plan strategic pentru urbanizarea şi eradicarea mahalalelor din Lusaka.

La întâlnirea cu delegaţia din România, ministrul Administraţiei Locale, Vincent Mwale, a subliniat faptul că populaţia din Lusaka este în creştere şi este nevoie urgentă de locuinţe. "Un procent mare de locuitori trăiesc în condiţii foarte proaste, cu o cantitate insuficientă de apă potabilă şi o gestionare defectuoasă a deşeurilor, ceea ce reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii publice", a declarat  Vincent Mwale. Discuţiile cu părţile interesate şi cu ministerele vor continua pentru stabilirea unor politici, metode şi strategii pentru punerea în practică a programului Smart City.

 România a stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă cu Zambia din 28 mai 1968. În luna martie 2018, ambasadorul României la Pretoria a fost acreditat în calitate de ambasador nerezident al României în Republica Zambia. Statul zambian gestionează relaţia cu România prin intermediul ambasadei sale de la Paris. Cetăţenii români care doresc să călătorească în Zambia nu au nevoie de viză de intrare, pentru o durată a şederii de până la 90 de zile, în scop turistic, iar în scop de afaceri există posibilitatea de a sta 30 de zile.

Zambia a avut una dintre cele mai mari creşteri economice din lume în ultimii zece ani până în 2014, cu o creştere a PIB-ului real de aproximativ 6,7% pe an, dar creşterea economică a încetinit în perioada 2015-2017, din cauza scăderii preţurilor la cupru. Lipsa diversificării economice şi dependenţa de cupru, acesta fiind singurul său export major, face ţara vulnerabilă la fluctuaţiile pieţei mondiale de materii prime, iar preţurile s-au redus în 2015 din cauza scăderii cererii din partea Chinei.

Zambia a fost depăşită de Republica Democrată Congo care a devenit cel mai mare producător de cupru din Africa. Avansul PIB a crescut în 2017, pe măsură ce preţurile la minerale au crescut.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite