În lume

articolul anterior articolul urmator

Ai-Da, primul artist robot din lume, a fost arestat în Egipt

7
21 Oct 2021 16:01:06
Autor: Ion Gaidau
Ai-Da, robotul artist Captură YouTube/ Freethink
Ai-Da, robotul artist Captură YouTube/ Freethink

Ai-Da, primul artist robot ultra-realist din lume, a fost reţinut de forţele de securitate egiptene din cauza unor temeri de spionaj.

Ai-Da ar fi trebuit să-şi prezinte joi opera la Marea Piramidă din Giza, unde are loc în premieră o expoziţie de artă contemporană. Dar, din cauza unor suspiciuni că ar putea face parte dintr-un complot mai larg de spionaj, atât Ai-Da, cât şi opera ei au fost reţinute în vama egipteană timp de zece zile. Au fost eliberate miercuri, după o mare agitaţie diplomatică, cu ambasadorul britanic la Cairo în prim-plan.

Aidan Meller, unul dintre creatorii Ai-Da, a declarat că ar fi putut scoate modemul suspectat de autorităţile egiptene că ar colecta şi transmite informaţii, dar nu şi ochii.

Realizat în 2019 de o echipă formată din programatori, roboticieni, experţi în artă şi psihologi, artistul robot Ai-Da este capabil să picteze datorită unor algoritmi de inteligenţă artificială, braţelor sale şi camerelor care-i formează ochii.

Opera pe care trebuia să o prezinte joi este o versiunea a sa cu trei picioare. Este vorba de o interpretare a enigmei Sfinxului, o figură mitologică zoomorfă înfăţişată ca un leu culcat cu cap uman ce îşi are originile în Vechiul Regat Egiptean.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Tomescu Tom
21.10.2021, 16:21:08

Până la urmă .. ce ar fi putut spiona ??? A mai rămas ceva în Egipt ce nu știu (și) serviciile de informații ..de oriunde ?

+2 (6 voturi)
Nirolf
21.10.2021, 17:39:39

*** Da , a mai ramas ! Secretul Subegitului si a Supraegiptului , saracia lucie si bogatia fara limite . Piramidele si Sfinxul ar trebui sa intre in nisip de rusine in ce hal de decadenta sociala a ajuns socitatea egipteana .

+15 (15 voturi)
Adrian Andrei
21.10.2021, 20:59:04

Pe acolo e si gura de tunel care duce sub Muntii Bucegi... pe-aia o putea spiona!

+19 (19 voturi)
Laura Cabrera
21.10.2021, 18:40:37

Ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum, puteti monitoriza live activitatea postacilor antivaccinisti pe forumurile Adevarul, vizitand: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Enjoy! [daca exista nume de antivaccinisti sarguinciosi care nu se regasesc in graficul respectiv, Vocea Mantuitorului asteapta sugestii]

+9 (15 voturi)
Adi Bunea
22.10.2021, 01:51:09

:) Auleu, au arestat robotul. In timpul asta Mossadul se plimba prin Egipt ca voda prin loboda.

-4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările