Al 20-lea summit al Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai: China, Rusia şi partenerii lor se frământă dacă să recunoască regimul taliban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) se reuneşte joi şi vineri la Duşanbe, capitala Tadjikistanului, pentru un summit menit abordării situaţiei din Afganistan.

Liderii din China, Rusia şi ţările din Asia Centrală, care se întrunesc sub egida OCS încă din 2001 şi cărora li s-au alăturat India şi Pakistanul în 2017, vor încerca să găsească o poziţie comună faţă de regimul taliban la al 20-lea summit al acestei alianţe politice, economice şi de securitate regională, relatează South China Morning Post.

Şi Afganistanul s-a alăturat OCS, în 2012, dar în calitate de observator. Este singura structură de cooperare internaţională, în afară de ONU, din care această ţară face parte.

Dar, la o lună de la preluarea puterii de către talibani în Afganistan, OCS trebuie să decidă dacă această ţară este eliminată sau continuă cu statutul de observator.

„Cei opt membri ai OCS rămân prudenţi în raporturile lor cu guvernul taliban. Ei aprobă eforturile pentru restabilirea guvernanţei, dar reafirmă exigenţele cu privire la lupta împotriva terorismului şi importanţa implementării unei politici incluzive pentru poporul afgan”, comentează Sun Yu, cercetător pentru securitate euroasiatică la Universitatea din Andijan, în Uzbekistan.

În opinia sa, OCS va căuta găsirea unei poziţii comune în favoarea ridicării sancţiunilor internaţionale care ameninţă regimul taliban.

Potrivit lui Eagle Yin, de la Fundaţia pentru Studii Internaţionale şi Strategice din Beijing, liderii OCS ar putea ajunge la un consens faţă de talibani, dar fără a formaliza această unitate.

Membrii OCS au poziţii şi interese divergente faţă de Afganistan. Tadjikistanul, care deţine preşedinţia rotativă a OCS, susţine rezistenţa din Valea Panjshir şi nu recunoaşte regimul taliban.

China şi Rusia văd la rândul lor diferit criza din Afganistan. Dacă Beijingul se arată dornic stabilitate pe termen lung la frontiera sa cu această ţară pentru a elimina o posibilă infiltrare de terorişti şi mizează pe interese economice, Moscova se declară preocupată de un eventual val de refugiaţi şi traficul de droguri.

„Situaţia de criză din Afghanistan ar trebui să fie centrală pentru mecanismul de securitate regională, cu accent pe ajutor umanitar, lupta împotriva terorismului şi controlul traficului de droguri”, conchide Su Chang, specialist în relaţii ruso-chineze la Academia de Ştiinţe Sociale din China.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite