Al-Sisi îşi consolidează puterea, „câştigurile Primăverii Arabe” încep să fie pierdute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Reuters, Samia Narkhoul, a prezentat în cadrul unui articol pentru publicaţia sa desfăşurarea ultimelor evenimente din Egipt, relatând modul în care sunt judecaţi şi trataţi membrii Frăţiei Musulmane şi cum Al-Sisi, cel mai puternic om ţara magrebiană, urmăreşte consolidarea puterii sale.

Articolul lui Narkhoul începe prin analiza modului în care are loc o zi de proces al membrilor Frăţiei Musulmane. Imaginea de debut este reprezentată de o cuşcă de metal în care sunt închişi 33 din membrii Frăţiei Musulmane - organizaţie scoasă în afara legii, fiind considerată teroristă -, susţinători ai fostului preşedinte al Egiptului, Mohamed Morsi, om de stat îndepărtat de Armată în iulie 2013.

Printre deţinuţi este şi Mohamed Badie, ghidul suprem al Frăţiei, formaţiune care a influenţat în mod considerabil societatea egipteană în ultimii aproape 85 de ani. Liderul organizaţiei islamiste declară în faţa instanţei judiciare că „oamenii nu vor accepta un tiran al Armatei”, referire expres făcută la adresa feldmareşalului Abdel Fattah al-Sisi, personalitate care s-a ocupat de coordonarea loviturii militare din iulie 2013 şi care va participa la alegerile prezidenţiale din 26-27 mai.

Îmbrăcaţi în haine albe şi fiindu-le aduse diferite acuzaţii, membrii Frăţiei invoca atât sprijinul divin, dar critică şi actuala putere scandând: „Jos cu regimul militar”. Pentru o parte din cei 33 de deţinuţi închişi în cuşca de metal este cerută pedeapsa capitală.

Judecătorul însărcinat să conducă şedinţa este dur nu doar cu acuzaţii, ci şi cu avocaţii acestora şi jurnaliştii aflaţi în sală, în constant cerându-le celor din sală facă linişte, iar în momentul în care situaţia devine tensionată cere forţelor de ordine să intervină şi să calmeze deţinuţii, jurnaliştii şi avocaţii, potrivit relatării lui Narkhoul.

Jurnalistul Reuters a punctat faptul că scene precum acestea aveau loc în timpul regimului condus de Hosni Mubarak şi considera că asemenea tratamente au dispărut odată cu revolta din 2011 din Piaţa Tahrir, parte a Primăverii arabe. Însă, cum precizează acelaşi reprezentant al mediei, istoria pare să se repete, Armata fiind cea desemnată să se ocupe de eliminarea islamiştilor.

În cei 30 de ani ai regimului Mubarak, tribunalele militare condamnaseră la moarte 90 de islamişti, dintre aceştia 68 fiind executaţi. În numai nouă luni de la instalarea noului regim de la Cairo, instanţele judiciare au hotărât condamnarea a 529 de persoane la moarte.

În plus, 1.000 de susţinători ai lui Morsi au fost ucişi începând cu iulie 2013, iar aproape 16.000 de membri ai frăţiei musulmane au fost închişi în penitenciare.

Situaţia riscă să ducă la noi tensiuni sociale şi politice dacă noul guvern nu va reuşi să creeze locuri de muncă şi să redreseze economia celei mai populate ţări a lumii arabe.

Forţele de securitate apropiate de al-Sisi au avut grijă să distrugă aproape toată opoziţia, fie ea islamistă sau seculară. Cu toate acestea, modul de gestionare al situaţiei poate duce la apariţia mişcărilor de revoltă violente în tot Egiptul, în prezent zona Sinaiului fiind cea în care au cele mai multe confruntări militare.

Analişti politici şi jurnalişti străini aflaţi în Egipt susţin că este foarte probabil ca mareşalul să câştige fără probleme alegerile prezidenţiale, dat fiind că nu există nici un adversar suficient de puternic pentru a-i pune probleme.

Un lider al mişcării Fraţii Musulmani, Ibrahim Mounir, a declarat că în Egipt nu va exista stabilitate sub preşedinţia lui Abdel Fattah al-Sisi. Reprezentantul din Biroul Politic al formaţiunii egiptene a subliniat că nici problema securităţii nu va fi asigurată de conducerea ţării arabe de al-Sisi.      

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite