Albii din Africa de Sud se tem pentru viaţa lor. Cum va arăta ţara după moartea eroului Nelson Mandela?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare parte din minoritatea albă care trăieşte în Africa de Sud laudă reconcilierea între cele două rase, însă există şi cetăţeni de culoare albă care se tem pentru siguranţa lor atunci când ceremoniile funerare se vor încheia. Aceştia cred că dispariţia luptărorului împotriva apartheidului va permite izbucnirea violenţelor între negri şi albi, iar ura împotriva minorităţii afrikaner nu va mai fi controlată.

„Sunt destul de indiferent, sincer”, a spus Dirk Smit, sud-african de culoare albă despre moarte fostului preşedinte Nelson Mandela, cel care a fost închis aproape trei decenii şi care şi-a riscat viaţa de nenumărate ori pentru a obţine egalitate între albi şi negri. „Este corect să-l numit terorist. Nu ar trebui să uităm că şi el a ucis foarte mulţi oameni”, a continuat tânărul.

Este riscantă orice critică la adresa lui Mandela în această perioadă atât de recentă faţă de moartea sa, în timp ce comunitatea internaţională nu conteneşte în a-i aduce elogii şi a-l deplânge.

Însă în ce priveşte societate sud-africană, din care 9% sunt cetăţeni albi, este fragmentată de nenumărate păreri. Mulţi sud-africani au vizitat casa lui Mandela din Johannesburg, au adus flori şi au depus lumânări, iar cea mai mai mare parte din comunitatea afrikaner (albi cu origini mai ales germane, olandeze, daneze şi franceze) şi-au exprimat părerea de rău faţă de moartea fostului preşedinte.

Nu mai puţin adevărat este că există şi albi care se tem că moartea lui Mandela ar putea duce la destrămare pactului social încheiat în 1994, ce a instaurat egalitatea rasială, şi că vor fi victimele persecuţiilor şi ale violenţelor. Pe lângă aceştia este prezentă o comunitate şi mai restrânsă de afrikaneri care împrumută elemente din ideologia de extremă dreata şi care îşi doresc reinstaurarea apartheidului, potrivit unui sondaj realizat de publicaţia „The Observer”.

„Nu sunt de acord cu nicuna dintre opiniile sau declaraţiile sale”, a adăugat Smit. „În general, aş spune că ţara nu arată mai bine decât cum era în 1994. Arată mult mai rău. Infracţionalitatea atinge valori ridicole, sistemul de asigurare este îngrozitor ă nu mai poţi folosi niciun fel de serviciu public, iar drumurile sunt proaste. Săracii sunt în continuare săraci, iar condiţiile de viaţă pentru clasa de mijloc s-au înrăutăţit.”

Africa de Sud, ţară împărţită după culoare

În ceea ce priveşte lupta lui Mandela pentru egalitate, tânărul sud-african contrazice orice progres: „Încă există diferenţe pe criterii rasiale. Oriunde mergi vezi că oamenii sunt împărţiţi în două. Am câţiva prieteni negri, dar 99% dintre ei sunt albi pentru că împărtăşim aceeaşi cultură”, a explicat Smit.

În plus, de mai mult timp circulă un mit urban potrivit căruia moartea lui Mandela va aduce cu sine „noapte cuţitelor lungi”, când albii vor fi ucişi fără milă. Există zvonuri care spun că unii afrikaneri s-au pregătit prin antrenamente militare şi au adunat rezerve de alimente în spaţii de refugiu.

În ciuda acestor speculaţii, specialiştii,d ar şi oamenii de rând, consideră că argumentul cel mai puternic împotriva unui astfel de dezastru social este tocmai exemplu şi moştenirea oferită de Mandela.

„În aer plutea foarte multă ură, dar atitudinea lui atunci când a ieşit din închisoare a fost împăciuitoare. Ar fi putut începe un război civil, aşa cum se întâmpla în restul Africii. Albii şi negrii s-ar fi luptat între ei. Nu cred că vreun alt lider politic ar fi reuşit ceea ce el a realizat”, a spus Alan de Klerk, sud-african alb în vârstă de 47 de ani.

„Nu va mai exista niciodată un război între albi şi negri”, a subliniat de Klerk.


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

Şase funeralii celebre ale unor lideri mondiali care au marcat istoria

Omenirea îşi va lua la revedere pe 15 decembrie de la Nelson Mandela, considerat ultimul erou al planetei, funeraliile fiind programate să aibă loc în satul natal Qunu (sud-estul Africii de Sud). În timp ce lumea întreagă deplânge moartea luptătorului împotriva apartheidului, mulţi îşi aduc aminte de funeraliile altor lideri ai lumii, ce au rămas în memoria colectivă drept momente istorice.

Africa de Sud intră în doliu naţional timp de zece zile. Ce tradiţii vor fi onorate în timpul doliului

Preşedintele sud-african Jacob Zuma a declarat doliu naţional o perioadă de zece zile, în onoarea liderului anti-apartheid Nelson Mandela, care se vor încheia printr-o ceremonie specială cu funeralii e stat. Deşi tradiţia tribului din care se trage fostul preşedinte interzice discuţiile despre moarte şi pregătirea înmormântărilor, guvernul sud-african, armata şi familia lui Mandela s-au pregătit pentru acest eveniment inevitabil.

Cum a murit Morgan Freeman în locul lui Nelson Mandela

Poate că informaţia oficială este că a murit Nelson Mandela, luptător pentru drepturile celor asupriţi din Africa de Sud şi câştigător al premiului Nobel pentru Pace, dar pe Internet lucrurile se întâmplă puţin altfel.

Episodul uitat de americani: implicarea CIA în arestarea „teroristului“ Nelson Mandela

În 2008, înainte de aniversarea a 90 de ani de viaţă, Nelson Mandela a primit un cadou special din partea Statelor Unite: numele său şi al organizaţiei pe care a reprezentat-o au fost şterse, după patru decenii, de pe lista CIA a teroriştilor, încheind un episod pe care autorităţile de la Washington l-au catalogat drept „o chestiune jenantă“.

VIDEO Cele mai importante momente ale lui Nelson Mandela, filmate şi disponibile pe internet - o istorie vizuală

Nelson Mandela a murit. Fostul preşedinte sud-african a cedat la 95 de ani, după o viaţă despre care s-au scris cărţi şi s-au făcut filme. Momentele lui importante au rămas în istorie şi sunt acum pe YouTube.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite