Alegeri legislative şi prezidenţiale în Turcia. Opoziţia a mobilizat sute de mii de observatori pentru a supraveghea votul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcii au votat ieri într-un dublu scrutin istoric - parlamentar şi prezidenţial - prin care intră în vigoare modificări ale Constituţiei ce transformă ţara dintr-o republică parlamentară într-un regim prezidenţial. Partidele de opoziţie s-au mobilizat pentru a supraveghea urnele, pentru a repera şi a dejuca eventuale tentative de fraudă electorală.

Pentru scrutinul de ieri, circa treizeci de barouri s-au asociat în mod inedit şi au trimis avocaţi la secţiile de votare.  Principalele partide de opoziţie şi-au unit şi ele forţele înfiinţând „Platforma pentru alegeri corecte“, ce a efectuat propria numărare a voturilor cu ajutorul unei aplicaţii pe telefonul mobil cu care sunt dotaţi observatorii săi.

Tentative de fraudă denunţate

Principalul partid de opoziţie turc a denunţat tentative de fraudă în timpul alegerilor legislative şi prezidenţiale anticipate care au loc duminică în Turcia, informează AFP.

„Numeroase plângeri ne-au parvenit“, mai ales din provincia Sanliurfa (sud-est), a declarat purtătorul de cuvânt al principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Bülent Tezcan. El a dat câteva exemple de tentative de măsluire a urnelor, îndeosebi cazul unei urne care conţinea deja circa o sută de buletine de vot, toate în favoarea alianţei dominate de formaţiunea aflată la putere, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamo-conservator), înainte de deschiderea secţiilor de vot.

„În regiune, s-au produs atacuri, ameninţări cu arestarea observatorilor noştri", a afirmat Tezcan, deplângând prezenţa „unor persoane înarmate pe străzi“, care încearcă să creeze, în opinia sa, „o atmosferă de teroare pentru alegători“. 

Principalul partid prokurd HDP a denunţat la rândul său, pe reţelele sociale, tentative de fraudă şi intimidare similare în sud-est.

Erdogan: revoluţie democratică

Însă preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, la scurt timp după ce a votat la Istanbul, că a aflat „că nu există probleme serioase în întreaga Turcie“ în procesul de desfăşurare a scrutinului.

Şeful statului turc a mai declarat că „Turcia, ca să spun aşa, realizează o revoluţie democratică prin aceste alegeri“. Rata de participare la vot a fost de 87%, potrivit televiziunii de stat turce.

Incidente la secţiile de votare

Partidul Comunist Francez a anunţat că delegaţia sa formată din trei persoane, între care şi senatoarea Christine Prunaud, a fost arestată în Turcia, la Agri, unde cei trei se aflau în calitate de observatori la alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Partidul francez acuză puterea de la Ankara că prin astfel de măsuri încearcă să oprească vocile care denunţă frauda masivă, vehiculând în special pe Twitter faptul că membrii delegaţiei ar fi falşi observatori.

Potrivit agenţiei Anadolu, autorităţile din Turcia au început procedurile legale împotriva a zece cetăţeni străini care ar fi încercat să manipuleze alegerile şi susţineau că erau observatori. Cei zece străini sunt trei francezi (la Agri), trei germani (la Şirnak) şi patru italieni (unul la Batman şi trei la Diyarbakir).

Publicatia Kareem Shaheen a informat că patru persoane ar fi murit într-o altercaţie care a avut loc la o secţie de vot din provincia Erzurum.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite