În lume

articolul anterior articolul urmator

Alegeri mexicane: lecţia Kumamoto

1
16 Jun 2015 11:33:50
Caterina Preda
Pedro Kumamoto. Foto: Proyecto Diez.
Pedro Kumamoto. Foto: Proyecto Diez.

Institutul Naţional Electoral mexican a confirmat victoria la alegerile din 7 iunie a partidului aflat la putere, Partidul Revoluţionar Instituţional. PRI ar fi obţinut chiar mai multe mandate în Camera Deputaţilor decât avea înainte de scrutin, adică 261 (de la 250) din cele 500 de mandate. Cu toate acestea, există şi rezultate care arată o schimbare importantă prin căştigarea unor mandate de către independenţi.


Alegerile din 7 iunie 2015: PRI câştigător

Partidul Revoluţionar Instituţional (PRI) a câştigat 29% din voturi, iar Partidul Acţiunii Naţionale (PAN) s-a aflat pe locul 2 cu 21%.

PRI a revenit la putere în 2012 odată cu alegerea preşedintelui Enrique Peña Nieto, asta după ce pierduse monopolul asupra puterii politice după 71 de ani în 2000, în ceea ce este considerată tranziţia la democraţie mexicană. Cu toate acestea, anii 2000 în care al doilea partid, PAN s-a aflat putere nu au marcat un progres important în democratizarea uneia din cele mai mari ţări din America latină, ci dimpotrivă corupţia sistemică s-a consolidat, adăugându-i-se şi violenţa extremă declanşată de lupta împotriva cartelurilor de droguri.

Duminică 7 iunie mexicanii au votat pentru cei 500 de membri ai Camerei Deputaţilor, pentru legislativele statelor mexicane (Mexicul fiind un stat federal, este format din 31 de state şi districtul federal Mexico) şi pentru 9 posturi de guvernator.

Campania electorală şi ziua alegerilor au fost marcate de violenţele care acompaniază cotidianul mexican în ultimii 9 ani. Astfel, ştiri despre atacuri împotriva diferiţilor candidaţi de către reprezentanţi ai organizaţiilor specializate în traficul de droguri au dominat.

Pedro Kumamoto, candidatul independent cu buget de 15.000 $

În acest context, o victorie improbabilă a fost comentată intens în presa naţională şi mai ales în cea internaţională şi este interesantă şi pentru contextul românesc.

Pedro Kumamoto a câştigat un mandat de deputat în Congresul din Jalisco cu o campanie internet susţinută de donaţiile alegătorilor şi cu un buget de 242.000 de pesos (15.600 de dolari) aşa cum arată o fotografie publicată de acesta pe pagina sa de Facebook ieri. El a primit doar 1.200 de dolari finanţare publică, dar a imaginat cu ajutorul voluntarilor (1.500) o campanie online orginală.[1] De altfel, Kumamoto este membru al Wikipolitics, o reţea online care s-a mobilizat pentru a ameliora democraţia mexicană. Kumamoto a avut ca slogan ”să rămânem împreună, zidurile cad!” El declară de asemenea că democraţia trebuie să fie reformată pentru fi despre persoane, că instituţiile trebuie şi ele să fie din nou pentru persoane şi nu în folosul partidocraţiei.

Kumamoto în vârstă de 25 de ani a fost unul dintre candidaţii indepedenţi care au putut fi aleşi în urma reformei din 2014. Kuma, cum i se mai spune a câştigat 38% din voturi şi va reprezenta un district al Jalisco care în mod normal vota pentru PAN.

O altă victorie a unui candidat independent a fost cea a lui Jaime (El Bronco) Rodriguez. El este primul candidat independent care a câştigat un mandat de guvernator în statul Nuevo Leon din nordul ţării. El Bronco a fost însă până anul trecut, când a demisionat, membru al PRI timp de 33 de ani. Rodriguez a candidat cu o platformă anti-corupţie şi a folosit şi el internetul în consolidarea relaţiei cu susţinătorii săi.

Vă aştept şi marţea viitoare cu un alt articol despre America latină!

Între timp, puteţi urmări alte ştiri latino-americane pe pagina mea de Facebook, Observator America latină.


[1] Vezi site-ul candidatului http://kumamoto.mx/#inicio

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

SpAwN
16.06.2015, 12:57:09

Îi urez succes domnului Kamamoto! Fiind vorba despre Mexic și despre un parlamentar independent el acum are doar două opțiuni. Ori face ce îi dictează diferiți șefi de cartele de traficanți de stupefiante, ori moare. :)) O a treia alternativă la el nu există.