Alegeri prezidenţiale de „manual” în Gabon: o regiune a avut 99% prezenţă la vot, clădirea Parlamentului a fost incendiată, iar Wikipedia a fost asaltată de editări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala gaboneză Libreville a fost scena unor confruntări violente între protestatari şi forţele de securitate, miercuri seară, după ce rezultatele scrutinului prezidenţial ţinut sâmbăta trecută a arătat o victorie la limită a actualului preşedinte Ali Bongo – a cărui familie deţine puterea în ţara africană de mai bine de jumătate de secol, relatează Reuters şi „The Guardian”.

Trei protestatari ar fi murit în urma confruntărilor, în cadrul cărora manifestanţii au încercat să forţeze intrarea în clădirea Adunării Naţionale. Un martor a declarat pentru Reuters că protestatarii au pornit focuri care au acaparat partea din spate a imobilului, iar o poză făcută de un fotoreporter AFP arată flăcări şi fum dens în zona în care este situată clădirea.

Actualul preşedinte Ali Bongo a câştigat scrutinul cu 49,8% din totalul voturilor, în timp ce contracandidatul Jean Ping a strâns 48,3%. Însă rezultatul oficial a fost amânat de mai multe ori, iar susţinătorii lui Ping acuză neregularităţi în procesul de numărare al voturilor în cel puţin una dintre cele nouă regiuni administrative ale ţării.

Mai precis, prezenţa la vot înregistrată pentru regiunea Haut Ogooue – provincia în care s-a născut Bongo – a fost oficial de 99,93%, iar 95% dintre locuitori au votat pentru actualul preşedinte. Însă problema este că prezenţa la vot la nivel naţional a fost de doar 59%. Haut Ogooue a fost şi ultima regiune în care s-au anunţat rezultatele.

Hannah Montana în loc de rezultate, „război cibernetic” dus pe Wikipedia

Autoritatea electorală din Gabon (Cenap) ar fi trebuit să anunţe rezultatul oficial marţi, în jurul orei locale 17.00, într-un anunţ televizat la nivel naţional. Însă anunţul nu a mai avut loc, iar alegătorii au trebuit să se mulţumească cu redifuzări ale popularului serial american „Hannah Montana”; anunţul a venit, în cele din urmă, cu aproape 24 de ore întârziere.

Ciudăţeniile s-au abătut şi asupra paginii de Wikipedia în limba franceză a regiunii, a cărei secţiune care prezenta populaţia regiunii a fost editată de peste 100 de ori în noaptea de marţi spre miercuri, cu figuri alternând între 250.000 şi 54.000 de locuitori. Varianta în limba engleză a fost şi ea editată de câteva zeci de ori de pe dispozitive mobile, cu figuri alternând între 30.000 şi 228.000 de locuitori. Ambele pagini sunt, la momentul redactării acestui material, blocate editării publicului şi notează o populaţie a regiuniide 250.799 de locuitori, citând un recensământ al guvernului gabonez din 2013.

Miza editărilor de pe site-ul informativ, aparent banală, este totuşi importantă pentru percepţia asupra votului de sâmbătă: dacă numărul de locuitori din Haut Ogooue este cel din recensământ, atunci procentajul de 95% pe care l-a obţinut Bongo ar fi mai mare decât numărul total de voturi primite la nivel naţional de actualul preşedinte, care ar fi câştigat cu 177.722 de voturi, conform rezultatelor oficiale citate de „Jeune Afrique”.

Preşedintele: „O victorie la o marjă atât de strânsă ne obligă să respectăm rezultatul”

Jean Ping – un diplomat născut din tată chinez, care a fost în trecut preşedinte al Adunării Generale ONU şi ministru de Externe al ţării – a denunţat rezultatele şi a cerut renumărarea voturilor din Haut Ogooue, catalogând rezultatele din provincie drept „incredibile”.

„Cetăţenii Gabonului şi-au exercitat în mod paşnic şi respectuos dreptul de a alege liber şi corect următorul preşedinte al ţării. Actualul preşedinte, Ali Bongo, nu a aprobat opţiunea lor, aşa că şi-a impus propria opinie asupra lor. (...) Rezultate precum cele obţinute de Ali Bongo (n.r. - în regiunea Haut Ogooue) sunt marca dictatorilor şi tiranilor care refuză să predea puterea – în niciun caz bazele democraţiei, naţiunilor şi popoarelor care respectă corectitudinea şi legea” a declarat Ping.

Preşedintele în exerciţiu a îndemnat însă la respectarea rezultatelor.

„O victorie la o marjă aşa de strânsă ne obligă pe fiecare dintre noi să respectăm verdictul scrutinului şi instituţiile ţării. Ţara noastră progresează, iar acest progres trebuie să aibă loc împreună cu pacea şi unitatea atât de dragi poporului gabonez” a declarat Bongo.

Ali Bongo este fiul lui Omar Bongo, precedentul preşedinte al Gabonului, care a condus ţara din 1967 până la moartea sa, în 2009. Iniţial, Omar Bongo a condus ţara într-un sistem politic cu un partid unic, „bucurându-se” de alegeri în care a obţinut 100% din voturi, candidând singur. În 1990, sub presiunea opoziţiei, ţara a trecut la un sistem aparent democratic, însă Bongo a rămas la putere prin alianţe politice. În alegerile din 2009, fiul său a devenit preşedinte cu 41,7% din voturi, în timp ce principalii săi contracandidaţi au strâns fiecare câte 25% din sufragii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite