Alerta mondială de atacuri teroriste emisă de SUA: cinci aţe albe în povestea complotului al-Qaeda

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA au emis o avertizare internaţională de atacuri teroriste, au închis 22 de ambasade şi consulate şi au sporit efectivele forţelor de ordine în marile oraşe, în special în New York. Şeful Statului Major american vorbeşte despre „o ameninţare semnificativă, clară”, iar la Casa Albă a fost organizată o celulă de urgenţă la cel mai ridicat nivel. Însă în informaţiile oferite până acum de Washington există cel puţin cinci piese care nu se leagă.

Joi, Departamentul de Stat din SUA a emis o avertizare mondială de călătorie pentru cetăţenii americani, care sunt sfătuiţi ca, până la 31 august, să evite să călătorească sau, dacă trebuie să o facă, să fie cât se poate de precauţi faţă de posibilitatea unor atacuri teroriste. Oficialii americani au început apoi să vorbească în presă despre „cea mai credibilă şi mai clară” ameninţare teroristă din mulţi ani - sintagmă de la care nu s-a abătut niciun diplomat de la Washington. 

Imediat, Washingtonul a dat „pe surse” informaţia că ameninţarea vine din partea grupării teroriste al-Qaeda. 

Dincolo de toate necunoscutele din această avertizare privind atentatele teroriste îndreptate împotriva Occidentului, faptul că Washingtonul a vorbit în termeni atât de categorici arată că una dintre victoriile emblematice ale Administraţiei Obama este, de fapt, doar o lovitură de imagine.

Atunci când a anunţat lichidarea lui Osama bin Laden, preşedintele Obama a spus că al-Qaeda a fost destructurată. Casa Albă a continuat apoi să disemineze mesajul că reţeaua nu se mai află sub o conducere coordonată central, că a pierdut controlul asupra numeroaselor sale ramuri regionale, care au început să acţioneze independent, prin urmare reţeaua nu mai este capabilă să organizeze atacuri teroriste la scară largă. Cu alte cuvinte, al-Qaeda nu mai reprezenta o forţă de temut. Mesajul a fost repetat deseori de democraţi şi de Obama însuşi în timpul campaniei electorale de anul trecut pentru preşedinţia SUA.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, Interpol a emis o alertă internaţională, după ce, în ultima lună, al-Qaeda a ajutat „mai multe sute” de deţinuţi din închisori aflate în nouă state arabe să evadeze. Dintre aceştia, mai multe sute aveau legături cu al-Qaeda şi cel puţin 30 sunt „militanţi islamişti înrăiţi”, care au participat la atentate teroriste. Interpol cere tuturor celor 190 de state membre să verifice dacă aceste evadări au legătură între ele şi dacă vreunul dintre teroriştii evadaţi nu se află pe teritoriile lor. 

Situaţia rămânea critică în dimineaţa zilei de sâmbătă, SUA continuau cu pregătirile pentru închiderea misiunilor diplomatice din 22 de state din Orientul Mijlociu şi nordul Africii. La Casa Albă a avut loc cel puţin o întâlnire de urgenţă la cel mai înalt nivel. Presa a putut confirma doar o astfel de întâlnire. Ea a fost prezidată de Susan Rice, consilierul preşedintelui Obama pe probleme de securitate naţională, alături de o structură americană care intră în acţiune doar în situaţii de urgenţă - Comitetul Principalilor. Acesta este format din Secretarul de Stat, Secretarul Trezoreriei, Secretarul pentru Apărare şi şeful Statului Major. Pe lângă aceştia, la întâlnire au fost prezenţi şi directorul agenţiei pentru Securitate Naţională, precum şi şefii FBI şi CIA.

Cu toate acestea, preşedintele Obama şi fi văzut liniştit de weekendul special - duminică, el a împlinit 52 de ani. Sâmnătă, s-a trezit mai devreme decât o face de obicei în weekend, au notat jurnaliştii Associated Press acreditaţi la Casa Albă, iar la 8 şi jumătate dimineaţa pleca deja către o partidă de golf, alături de mai mulţi prieteni de-ai săi din Hawaii, unde a copilărit, şi din Chicago, unde a locuit înainte să devină preşedinte. Şi, pentru că jocurile sunt mult mai interesante când au mize, preşedintele şi prietenii lui au jucat pe cele cinci locuri din elicopterul prezidenţial. Perdanţii au fost nevoiţi să meargă cu maşina la Camp David, una dintre reşedinţele de vacanţă oficiale ale preşedintelui SUA, unde a continuat petrecerea cu ocazia zilei de naştere a „preşedintelui lumii libere”. Obama urmează să se întoarcă abia duminică seară de la reşedinţa aflată la 100 de kilometri de Washington. 

Deocamdată, americanii nu au dat detalii despre ce urmează după ce au fost emise aceste avertismente, iar misiunile diplomatice rămân închise până luni seară, potrivit planului iniţial de acţiune. Până acum însă, informaţiile prezentate de americani au puncte în care nu se leagă, iar cel puţin cinci piese fac unele voci să spună că acest complot terorist internaţional este „fabricat” măcar parţial în laboratoarele CIA.

1. SUA închid misiunile diplomatice din 22 de ţări, printre care unele în care al-Qaeda nu activează. Nu a fost publicată o listă oficială a consulatelor şi a ambasadelor care vor fi închise, iar informaţiile oferite au fost ambigue.

Generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major al SUA, a spus că vor fi închise serviciile diplomatice „din Mauritania până în nord-vestul Africii şi Afganistan”. Niciunul dintre aceste state nu a emis până în acest moment vreo alertă proprie. 

2. Autorităţile americane au anunţat că serviciile de informaţii au interceptat o parte din datele despre acest complot prin contestatul program de colectare de informaţii al Agenţiei Naţionale pentru Securitate. Or, acest program vizează mijloace electronice de comunicare precum telefonie şi e-mail.

Gruparea al-Qaeda, cea mai periculoasă şi cea mai căutată din lume, cunoaşte aceste programe, iar membrii şi mai ales liderii ei sunt cunoscuţi pentru reticenţa pe care o au în a folosi astfel de canale de comunicare tocmai din aceste motive. Al-Qaeda se foloseşte de mijloace moderne precum internetul doar pentru propagandă sau atunci când vrea să arunce piste false. 

Sincronizarea ar fi însă aproape perfectă: cum altfel ar putea SUA să-şi mai spele imaginea, după ce acest program aprobat de Casa Albă - care a primit mandat de la Congres pentru asta - a stârnit un scandal internaţional privind spionajul?

3. În ultima săptmână, americanii au coordonat trei atacuri cu drone în Yemen, care pare acum să fie principala ţintă a potenţialelor atacuri - Marea Britanie, Franţa şi Germania şi-au închis şi ele ambasadele din capitala Sanaa. Prin declaraţii oficiale, americanii au catalogat ramura din Yemen a grupării al-Qaeda drept cea mai periculoasă. În ultimul atac cu drone au fost ucişi cinci membri al-Qaeda în provincia Hadramouth - locul de naştere al lui Osama bin Laden.

În plus, toate atacurile cu drone desfăşurate de SUA în Yemen în ultima lună - în total 12 - au vizat membri ai ramurii din Peninsula Arabică a al-Qaeda (AQAP). Până acum însă, autorităţile americane nu au reuşit să destructureze reţeaua, singurele victime înregistrate fiind membri cu rang jos din grupare. Cu alte cuvinte, americanii bâjbâie atunci când desfăşoară atacurile cu drone şi nu au identificat locul exact în care se ascund capii AQAP. 

4. Autorităţile americane n-au reuşit să-l localizeze nici pe liderul suprem al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri. Marţi, site-urile islamiste au publicat imagini video în care al-Zawahiri acuză SUA că au orchestrat înlăturarea de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi şi a Frăţiei Musulmane din Egipt, îndemnând la atacuri împotriva americanilor. 

5. Niciuna dintre cele 190 de ţări din Interpol nu a răspuns încă solicitării privind evadările din ultima lună şi nici nu au emis alerte sau avertismente proprii. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite