„Alianţa struţilor“ şi trista soartă a „negaţioniştilor“ Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jair Bolsonaro s-a îmbolnavit de covid-19 şi se tratează cu  hidroxiclorochină, un medicament controversat Foto EPA EFE
Jair Bolsonaro s-a îmbolnavit de covid-19 şi se tratează cu  hidroxiclorochină, un medicament controversat Foto EPA EFE

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, unul dintre membrii „alianţei struţilor“, din care fac parte lideri de state care neagă riscurile pandemiei de coronavirus, s-a infectat cu temutul virus.

Lideri precum Trump sau Bolsonaro, care au ezitat să ia măsuri pentru a opri răspândirea noului coronavirus, se confruntă acum cu cifre record de îmbolnăviri. Nu doar Trump şi Bolsonaro, dar şi premierul britanic Boris Johnson a negat iniţial gravitatea epidemiei, până a simţit pe pielea lui efectele bolii. Dar unii continuă să nege şi acum, formând ceea ce Oliver Stuenkel, profesor de Relaţii Internaţionale la Fundação Getúlio Vargas din São Paulo, i-a numit «Alianţa struţilor», o referire la mitul conform căruia aceste păsări mari îşi îngroapă capul în nisip în faţa pericolelor. Din acest club fac parte preşedinţii din: SUA, Brazilia, Belarus, Nicaragua şi Turkmenistanul.

În criza coronavirusului, în majoritatea cazurilor, mai întâi statele s-au confruntat cu lipsa  informaţiilor , apoi cu îndoieli şi ulterior uunii au trecut la măsuri drastice, iar alţii au negat realitaea şi nu au ascultat sfaturile specialiştilor, negând realitatea. În acesastă categorie, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a dat tonul.  

Blestemul Covid-19

Urmarea: SUA se află pe primul loc în topul mortalităţii din cauza Covid-19, cu peste 133.000 de decese, urmate de Brazilia, cu aproape 67.000 de morţi şi unde preşedintele Jair Bolsonaro a fost testat pozitiv pentru covid-19, dar se plimbă prin pieţe fără a respecta distanţarea socială şi nu poartă mască. Ba mai mult, Bolsonaro, şi-a dat jos masca în faţa jurnaliştilor. Presa a fost luată prin surprindere de acest gest, iar o jurnalistă chiar a plecat de la conferinţă. Asociaţia Presei din Brazilia intenţioneză să-l denunţe pe Bolsonaro, pe care îl acuză că a pus în pericol viaţa jurnaliştilor, relatează El Comercio. În aceeaşi zi, Bolsonaro a postat online un clip în care ia o pastilă despre care spune că este hidroxiclorochină. „Iau cea de-a treia doză de hidroxiclorochină. Mă simt foarte bine. Duminică m-am simţit aşa şi aşa. Luni, însă, m-am simţit rău. Azi, marţi, sunt mult mai bine decât sâmbătă, deci clar funcţionează”, a mărturisit liderul brazilianul.

”Ştim că există alte medicamente care te ajută să combaţi coronavirusului. Mai ştim că niciunul dintre ele nu a fost aprobat ştiinţific şi declarat eficient, dar uite că acesta funcţionează pe încă o persoană. Eu cred în hidroxiclorochină, tu? Ok, suntem împreună în treaba asta”, a spus Bolsonaro în timp ce îşi lua medicamentul. Bolsonaro este cunoscut pentru opinia lui controversată despre coronavirus, afirmând de nenumărate ori că virusul nu există, ori că este doar o gripă nevinovată. Conform specialiştilor OMS, hidroxiclorochina şi lopinavirul / ritonavirul ar fi ineficiente în tratarea coronavirusului. Testele au arătat că efectul acestor medicamente asupra bolnavilor nu este unul semnificativ. 

„În aceste două ţări, politicienii au aşteptat prea mult să ia problema în serios. Acest lucru a permis virusului să se răspândească pe scară largă şi să dureze mult timp pentru a reduce rata infecţiei. De fapt, vedem că focarul persistă, probabil pentru că restricţiile au fost ridicate prematur “, susţine Thomas Hale, profesor la Universitatea Oxford. „Ambii lideri au minimalizat boala, au ignorat datele, au batjocorit ştiinţa şi instituţiile şi au ignorat experienţele trăite de alte ţări“, spune specialistul. „Guvernele care au adoptat politici mai stricte şi au făcut-o mai repede, au înregistrat o creştere mai lentă a infectătilor şi o rată mică a deceselor. Acţiunea rapidă a fost esenţială pentru aplatizarea curbei de răspândire a coronavirusului ”, spune Thomas Hale.

Sfaturile celorlalţi membri ai clubului

 Şi ceilalţi membri ai „alianţei struţilor“ , liderii politici din Belarus, Nicaragua şi Turkmenistan neagă  riscurile pandemiei de coronavirus. În Belarus, tratamentul pentru COVID-19 este „gândirea pozitivă“. Preşedintele Lukaşenko îi sfătuieşte pe conaţionalii săi să se păzească de noul coronavirus jucând hochei, bând votcă sau mergând la saună. Dictatorul din Nicaragua, Daniel Ortega şi-a indemnat concetăţenii la „dragoste în timpul pandemiei“. Iar preşedintele Turkmenistanului susţine că a conceput o metodă tradiţională de oprire a epidemiei de coronavirus: arderea ierbii yuzarlik, care, potrivit lui Gurbanguly  Berdymukhamedov, poate distruge infecţiile „invizibile cu ochiul liber“. Autorităţile afumă de două ori pe zi clădiri guvernamentale, birouri, pieţe, şcoli şi cimitire. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite