În lume

articolul anterior articolul urmator

Ambasadorul american la Ankara, convocat în urma recunoaşterii genocidului armean de către Senatul SUA

4
13 Dec 2019 18:34:02
Autor: News.ro
Ambasadorul american la Ankara a fost convocat in legatura cu decizia Senatului SUA de a recunoaste genocidul armean FOTO Arhiva
Ambasadorul american la Ankara a fost convocat in legatura cu decizia Senatului SUA de a recunoaste genocidul armean FOTO Arhiva

Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul american David M. Satterfield, în semn de protest faţă de adoptarea de către Congres a unei rezoluţii prin care recunoaşte drept genocid masacrarea planificată a sute de mii de armeni de către otomani în urmă cu un secol, ceea ce Ankara respinge, relatează AFP.

”Ambasadorul Statelor Unite a fost convocat la (sediul) Ministerului (de Externe) în legătură cu decizia luată de Senatul american pe tema evenimentelor din 1915” - o expresie prin care Ankara desemnează masacrele -, a anunţat o sursă diplomatică turcă.
 
La două luni după Camera Reprezentanţilor, Senatul a adoptat joi, în unanimitate, o rezoluţie cu privire la ”comemorarea genocidului armean, recunoscându-l în mod oficial”.
 
Turcia a denunţat aprig acest vot, iar preşedinţia turcă a apreciat că el ”pune în pericol relaţiile” între Ankara şi Washington, doi aliaţi NATO cu relaţii tensionate.
 
În pofida faptului că aceste rezoluţii nu au caracter constrângător, congresmeni americani îl îndeamnă de-acum pe preşedintele Donald Trump să li se alăture.
 
Însă un purtător de cuvânt al Ambasadei Statelor Unite la Ankara a dat vineri asigurări AFP că, în pofida votului Senatului, ”poziţia administraţiei nu s-a schimbat” şi a trimis la un comunicat publicat în aprilie de Casa Albă.
 
În acest comunicat, Casa Albă comemora victimele ”uneia dintre cele mai rele atrocităţi în masă din secolul al XX-lea”, dar nu folosea cuvântul ”genocid”.
 
Numeroşi istorici califică masacrările sistematice ale armenilor în timpul Primului Război Mondial de către trupele Imperiului Otoman drept genocid, recunoscut de Guverne sau Parlamente din aproximativ 30 de ţări, inclusiv Statele Unite, Franţa şi Germania.
 
Estimările numărului morţilor variază între 600.000 şi 1,5 milioane.
 
Termenul ”genocid” este însă respins de Turcia, care a luat naştere în urma unei dezmembrări a Imperiului Otoman în 1920 şi care recunoaşte masacre şi evocă un război civil, dar şi o foamete, în care au murit 300.000 până la 500.000 de armeni şi tot atâţia turci.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Kongo-Müller
13.12.2019, 19:49:37

USA a procedat foarte corect !!! Istoria trebuie recunoscuta si prezentata asa cum a fost in realitate. Sper sa urmeze recunoasterea Genocidului Indian din USA si Genocidul Palestinian comis de ocupantii israelieni. Ar fi corect ca USA sa-si ceara oficial scuze si sa plateasca si cateva miliarde de $ pentru miile de civili ucisi in Romania de Aviatia lor criminala in 1943-44. Unii au o memorie foarte selectiva si nu-si mai amintesc de aceste crime comise la noi in Romania.

+5 (7 voturi)
GAN
13.12.2019, 23:29:25

era razboi si inamici...ce treaba are scuzele.daunele SUA cu Romania din perioada respectiva?

+1 (1 vot)
VE l
13.12.2019, 19:57:30

Din păcate România nu se află printre cele XXX de state care au condamnat genocidul armean.Prin definiție Imp.Otoman în istorie a comis genocid. Admirație pentru primul stat creștin din istorie!

+6 (6 voturi)
Hoher Herman
14.12.2019, 00:23:09

Cum or fi gasit 2 milioane de armeni tocmai in Turcia? Astia s-au trezit si ei ca vor despagubiri. Doar ca nema dovezi, nema martori, nema fotografii, nema filme, nem, nem, nem! S-au trezit tarziu. Ghinion!

Modifică Setările