Ameninţă cineva America?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Barack Obama
Preşedintele Barack Obama

Liderii politici americani vorbesc constant despre ameninţările pe care SUA le are de înfruntat, într-o lume din ce în ce mai periculoasă. Dar prezintă mediul international de astăzi riscuri reale pentru hegemonul american?

Atât preşedintele Obama cât şi potenţialii săi competitori din toamnă sunt de acord că SUA are de înfruntat pericole – unele chiar existenţiale, motiv pentru care accentul pus pe apărare şi dezvoltarea armatei şi a echipamentelor militare este foarte important pentru siguranţa naţiunii. Într-un discurs adresat anul trecut veteranilor americani, principalul candidat pentru nominalizarea republican Mitt Romney arăta că lumea nu este un loc mai paşnic ci oamenii îşi doresc să creadă asta. “Situaţia este diferită. Gândiţi-vă la jihadişti, la un Iran aproape nuclearizat, un Orient Mijlociu turbulent, un Pakistan instabil, o Coree de Nord paranoică, o Chină asertivă şi o nouă putere mondială numită China. Nu, lumea nu devine un loc mai paşnic”, conchidea Romney. 

Dacă Romney ar putea fi suspectat că exagerează situaţia din raţiuni electorale, membrii executivului american ar trebui să fie mai ponderaţi în evaluări. Şi, totuşi, atât Leon Panetta, secretarul Apărării, cât şi generalul Martin Dempsey, şeful de Stat Major, au avertizat în discursurile lor de ameninţările unei lumi în schimbare. Într-o cheie similară este prezentată de unii comentatori şi chestiunea iraniană, cei mai entuziaşti dintre ei clamând că este doar o chestiune de timp până când focoasele nucleare ale Teheranului vor ameninţa coastele Statelor Unite. De aici, dincolo de susţinere a poziţiei israeliene, miza americană devine mult mai serioasă, Iranul părând să constituie un pericol nu doar pentru Ierusalim, ci şi pentru Washington. 

Dar nu toată lumea este convinsă de riscurile pe care oamenii politici de la Washington le prezintă în discursurile lor. Pentru a pondera teama de jihadişti, Iran sau de puterea economică a Chinei, alţi academici americani subliniază avantajele Americii. „America are cea mai bogată economie din lume, are cea mai puternică forţă militară, este apărată de două oceane enorme şi beneficiază de aliaţi în toate colţurile lumii. Şi, da, are un arsenal nuclear compus din mii de focoase, care ar devasta orice ţară care ar ameninţa SUA în mod direct”, scrie Stephen Walt, pe blogul său.

O altă analiză, publicată în numărul actual al Foreign Affairs, tratează exact aceeaşi problemă. Micah Zenko şi Michael Cohen, autorii articolului, nu neagă provocările contemporane. Cei doi argumentează însă că natura ameninţărilor este diferită de cea prezentată de factorii de decizie opiniei publice. Provocările sunt mai degrabă schimbările climatice, potenţialele pandemii, instabilitatea economică şi reţelele de criminalitate transfrontalieră. Dar acestea constituie provocări care pentru a fi confruntate este nevoie mai puţin de instrumente militare şi mai mult de diplomaţie şi economie. Pentru a le confrunta, scriu cei doi, „politica externă americană are nevoie de mai puţini oameni capabili să se paraşuteze în diferite zone şi mai mult de negociatori şi diplomaţi”.

Şi diferenţa dintre accentul pus pe cele două abordări este evidentă prin modul în care sunt  alocate fonduri. USAID şi Departamentul de Stat (care au 2000, respectiv 30.000 de angajaţi) au un buget comun de 50 de miliarde de dolari. Pentagonul, în schimb, angajează 1.6 milioane de oameni şi are un buget anual de aproape 600 de miliarde. De aceea, dimensiunea militară ocupă un rol important între instrumentele pe care factorii americani de decizie le au la dispoziție. 

Dincolo de faptul că opțiunea militară este la dispoziție, unul din motivele pentru care disparitatea dintre ameninţările efective şi dimensiunea retorică acordată acestora de politicienii americani ţine, conform celor doi, de specificităţile sistemului politic american (democraţilor fiindu-le teamă să nu pară slabi), puternicelor interese birocratice şi infrastructurii naţionale de securitate (contractorii din domeniul apărării, grupuri de lobby, think tankuri). 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite