În lume

articolul anterior articolul urmator

Ameninţarea de sub ape. O placă tectonică uriaşă sub Oceanul Indian se rupe în două

7
23 May 2020 10:50:26
Autor: George-Andrei Cristescu
Terra ascunde încă multe secrete
Terra ascunde încă multe secrete

Un studiu recent, susţine că în foarte scurt timp – din perspectivă geologică – acest platou se va rupe în două, scrie Live Science.

Placa tectonică – cunoscută drept India-Australia-Capricorn – se fisurează cu 1,7 milimetri pe an, potrivit aceleiaşi surse.
Asta înseamnă că, peste un milion de ani, cele două bucăţi vor fi cu 1,7 kilometri mai departe decât sunt acum. ”Nu este o structură care să se deplaseze rapid, dar, totuşi, separarea se desfăşoară cu o viteză semnificativă, comparativ cu alte structuri de agest gen”, a declarat  Aurélie Coudurier-Curveur, cercetător senior la Institutul de Fizică a Pământului din Paris şi coautor al studiului. 
 
Această placă tectonică se află la o adâncime atât de mare încât a trecut până acum neobservată. Însă două seisme deosebit de puternice au pus-o în evidenţă. Este vorba despre cutremurul din 11 aprilie 2012 care a avut o magnitudine de 8,6 şi unul de 8,2, petrecute în proximitatea Indoneziei.  
 
În fapt, a adăugat cercetătorul mai sus citat, nu este vorba despre o placă uniformă, ci despre trei asemenea plăci legate, care se mişcă împreună, în aceeaşi direcţie. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Sorin Constantin
23.05.2020, 11:14:20

Ei și dacă articolul era însoțit cu o hartă, să știm cam pe unde este fisura, să știe investitorul în imobiliare unde este riscant...

0 (2 voturi)
Dan Petru
23.05.2020, 16:30:47

Discurs la congresu' progresist : "Domnilor, va comunic o stire cutrmurator de ingrozitoare : planetei noaste i se rupe, domnilor. Avea o placa ... si i se rupe. Infiorator ! Teribil ! Inspaimantator ! Trebuie sa ne gandim la urmasii nostri. Ce vor face ei daca pamantului i se rupe ?!? Deci ... trebuie sa salvam planeta, domnilor. Azi, acum ! Trebuie sa luam masuri ca sa nu i se mai rupa ! "

-1 (3 voturi)
A4___ A4___
23.05.2020, 18:10:52

Mă ăsta prostu' :George Andrei Kriszteszku' vad ca , virgula, o kalci pe urmele lui Krisztoiu si ala monument de prostie: "Un studiu recent, susţine că în foarte scurt timp.adika un milion d eani cand atomii fintzei tale vor fi de mult in pamant.....................se estimeaza un cutremur de marimea 7 pe scara Richter citeste mai si tradu corect din engleza mai kopkhile.......vai de natia ta de gazetar ............

Marcel Cristea
23.05.2020, 18:33:34

What's a million years when humans been around for 40.000 years.

-2 (2 voturi)
Smeritu Pahomie
23.05.2020, 20:00:01

Cutremure, ghietzari imensi desprinsi de la Polul Sud si valuri de lacuste uriashe, viespii ucigatoare bantuie pamantul devastand omenirea ca Pedeapsa carmica pentru DESTRABALAREA in care se complace.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)