În lume

articolul anterior articolul urmator

Analiză Forbes. De ce a căzut Rusia în capcana americanilor deasupra Mării Negre

33
7 Sep 2020 02:43:10
Autor: George-Andrei Cristescu
Un avion Su-27 al Ucrainei şi un B-52 al Statelor Unite deasupra Ucrainei pe 4 septembrie, FOTO US Air Force
Un avion Su-27 al Ucrainei şi un B-52 al Statelor Unite deasupra Ucrainei pe 4 septembrie, FOTO US Air Force

Pe 28 august, două aeronave ruseşti Su-27 au interceptat un bombardier strategic american ce survola spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, stârnind un schimb dur de replici între Statele Unite şi Rusia. O analiză Forbes susţine, însă, că incidentul a fost o capcană bine pusă la punct de aviaţia americană cu scopul de a extrage informaţii.

Incidentul de pe 28 august a făcut Comandamentul Forţelor Aeriene ale SUA din Europa şi Africa să acuze aviaţia rusă că a efectuat o interceptare „nesigură şi neprofesionistă” a bombardierului american B-52H Stratofortress. Mai exact, piloţii ruşi  s-ar fi apropiat la mai puţin de 30 de metri de zona frontală a aeronavei B-52H şi au provocat acesteia turbulenţe care i-au restrâns capacitatea de manevră.
 
Analiza Forbes observă, însă, că în timp ce avioanele ruseşti hărţuiau bombardierul american, alte două avioane de recunoaştere (de tip RC-135V/W) ale Statelor Unite se aflau în apropiere. Cel mai probabil, susţine analistul Forbes, acestea se aflau acolo pentru a strânge informaţii despre forţele Moscovei din zona Peninsulei Crimeea, mai ales despre sistemul de senzori ai aviaţiei ruse şi sistemul de comunicaţii. E mai mult ca sigur şi faptul că Rusia ştia de prezenţa lor acolo, acestea având transponderele pornite.
 
Ruşii, înţelegând că prezenţa americană e o capcană pentru ca aceştia să poată culege informaţii importante, au ales, totuşi, să intre în ea pentru că şi pentru ei reprezintă o oportunitate rară să execute un astfel de exerciţiu de interceptare, susţine analistul Forbes. 
 
Faptul că prezenţa americană în zonă nu e doar o demonstraţie de forţă, ci are un scop clar - strângerea de informaţii - este indicat şi de repetarea mişcării de către americani şi forţele aliate o săptămână mai târziu, pe 4 septembrie. Două bombardiere americane B-52 au zburat deasupra Ucrainei, însoţite de aviaţia de vânătoare ucrainiană, în timp ce al treilea a trecut din nou pe deasupra Mării Negre, pe deasupra apelor internaţionale, la doar câţiva kilometri de bazele ruseşti din Crimeea. Potrivit Forbes, aviaţia rusă a ridicat de la sol opt avioane de vânătoare-bombardament (Su-27 şi Su-30) iar un Tupolev -214 (pentru comunicaţii strategice) a decolat de la Moscova şi a asistat aviaţia rusă, pe tot parcursul prezenţei bombardierelor NATO în Marea Neagră.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Leică
7.09.2020, 04:59:06

Si eu cred ca e capcana ! Americanii a vrut sa testeze cum e sa zbori prin turbulentele aviatiei Ruse ! Da rusii nu s-au prins si au facut mai multe turbulente de era sa cada avionu american ca bolovanu . Da care era capcana ? In spate era 2 avioane americane care facea poze ! Si daca cadea bolovanu american imediat il punea pe Facebook si batea recordu de laikuri ! Capcana mare parerea mea ! Cheers !!!

-29 (45 voturi)
Utilizator Adevărul
7.09.2020, 08:46:34

Comentariu considerat abuziv.

gigione delaDJ
7.09.2020, 08:58:06

a căzut în capcană, moamăă ce a mai căzut,proşti sînt măi! Inadmisibil!

-10 (16 voturi)
Leică
7.09.2020, 05:02:30

"Analiză Forbes." Mishto ! Da cea patit LARICS !? Sa nu fi pus capcane deastea Rusiei ?

-21 (31 voturi)
Stefan din Nord
7.09.2020, 08:08:22

Greu se mai castiga o copeica in ziua de astazi Adine Te-ai trezit luni cand nici iarba nu creste de la ora 5 dimineata ca sa postezi la articolele despre ispravile Rusiei .

+4 (28 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările