În lume

articolul anterior articolul urmator

Anul 2015- un an al profeţiilor neîmplinite

4
1 May 2015 23:41:32
Alexandru Cristian
Premierul chinez Wen Jiabao dă mâna cu Vladmir Putin, într-o vizită în St. Petersburg
Premierul chinez Wen Jiabao dă mâna cu Vladmir Putin, într-o vizită în St. Petersburg

La începutul unui nou an, o serie de think-thank-uri, grupuri de acţiune, instituţii, corporaţii multinaţionale desenează un viitor posibil şi probabil. Anul Nou pentru fiecare dintre aceste structuri şi instituţii este o speranţă, dar şi o nelinişte

Nu putem şti cu exactitate ce se va întâmpla. Analiştii Stratfor prevăd că în acest an Uniunea Europeană va stagna, Republica Populară Chineză îşi va încetini ritmul dezvoltării, iar Rusia îşi va reafirma poziţia agresivă pe scena mondială. În ceea ce priveşte Statele Unite ale Americii datorită avântului tehnologic aceasta îşi va menţine o relativă hegemonie.

Uniunea Europeană trece prin convulsii generate de profunde transformări. Economia prevalează unităţii politice, iar problemele economice şi sociale vor transforma comunitatea europeană. În opinia mea, Grecia nu va ieşi din zona euro şi implicit din Uniunea Europeană. Costurile economice, sociale şi ideatice sunt uriaşe şi greu de atenuat în cazul în care statul grec decide să părăsească zona euro. Spre exemplu, să ne gândim la zecile de mii de străini ce au case de vacanţă în Grecia, la milioanele de turişti ce vizitează anual Grecia şi la mărimea flotei comerciale a Greciei şi a fluxului comercial produs de aceasta. Desigur exemplele pot continua, dar nicio analiză exactă nu va putea prevede impactul real al Grexit-ului. Anul 2015 va fi un an al profeţiilor neîmplinite, o Casandră a lumii internaţionale.

Republica Populară Chineză îşi va menţine propriul ritm de creştere. Partidul Comunist Chinez are de îndeplinit un obiectiv sacru şi imuabil, atingerea statului de mare putere. Mandatul poporului chinez pentru realizarea acestui obiectiv este anul 2049. După un secol de conducere autoritară, partidul va trebui să se justifice în faţa poporului chinez, atât de schimbător în istorie, pentru suferinţele provocate acestuia. Ascensiunea dragonului este înceată, dar sigură. Din nou, anul 2015 va fi un an al profeţiilor neîmplinite.

Rusia este un stat îngrozit de pierderea puterii economice, noile lovituri referitoare la preţul petrolului, la sancţiunile impuse de către Occident, orientează marele vecin spre o autarhie excesivă şi o agresivitate crescută  în scena internaţională. Recent, bombardiere strategice, dar şi avioane de luptă au fost reperate când survolau spaţiul aerian al N.A.T.O. O atitudine agresivă ascunde o slăbiciune. Slăbiciunea economică a Rusiei o va determina să pluseze în conflictul ucrainean,  dar “ursul siberian” nu va provoca un conflict major. Sustenabilitatea economică a ţării nu-i va permite angajarea într-un conflict cald cu Occidentul. Deşi Mihail Gorbaciov şi-a exprimat scepticismul şi temerile sale, Rusia nu va provoca hegemonul american şi încă stabila Uniune Europeană.

„La finalul anului Rusia va trebui să recunoască pierderea statului său de a doua mare putere şi dizolvarea binomului Washington- Moscova.”

Un nou binom va apărea, Washington-Beijing. Desigur toate acestea sunt ipoteze şi schiţe pntru că anul acesta va fi un an al profeţiilor neîmplinite.

Statele Unite ale Americii sunt hegemonul absolut al lumii în ceea ce priveşte puterea tehnologică, economică şi militară. Sunt hegemonul relativ în ceea ce priveşte puterea culturală şi de influenţare. Noi centre de soft power apar şi se dezvoltă treptat, China, India, Brazilia, Australia. Va fi un an de importante decizii pentru politica externă americană. Sincer, nu cred că va fi un an radical pentru că ne apropiem de alegerile prezidenţiale.

 „Statele Unite ale Americii vor trebui să tranşeze problemele în Orientul Mijlociu şi să aibă un punct de vedere ferm în ceea ce priveşte conflictul ucrainean.”

Puterea americană va elimina Statul Islamic în Irak şi Levant şi va sprijini Kiev-ul în conflictul cu Rusia.

Turcia va fi un vector important de putere. O dilemă profundă zguduie statul turc, laicism sau islamism. Voi comenta într-un articol separat opţiunile Turciei pentru că în viitor acest stat va fi o sursă majoră de stabilitate regională şi internaţională sau un factor de instabilitate cu impact sistemic.

Alte evenimente majore se pot întâmpla pe scena internaţională. O resurecţie geopolitică  a Israelului, o agresiune a Iranului, o ameninţare a Coreei de Nord, o revoluţie în Venezuela, conflicte de stradă în Brazilia. Conflicte importante, dar care nu au un impact major asupra securităţii internaţionale. Contencioasele frontaliere dintre China, Coreea de Sud şi Japonia nu vor degenera în conflicte calde pentru că toate statele implicate se concentrează pe dezvoltarea economică. Dar anul 2015 va fi un an al profeţiilor neîmplinite.

România, cu un nou preşedinte, îşi va reafirma adeziunea la principiile şi ideile conducătoare ale  Uniunii Europeane şi  ale  Alianţei Nord-Atlantice, va face progrese uriaşe în lupta anticorupţie şi va încerca reforme  în sistemul sanitar şi educaţional.

Marea dilemă a acestui an va fi economia globală. Deşi Roubini, Krugman şi Stieglitz au prevăzut că acest an va fi premergător unei uriaşe recesiuni la nivel global, consider că lumea va avea puterea de a se redresa din punct de vedere economic şi că va putea reglementa anumite situaţii ce pot intra într-un infinit derapaj economic şi social.

Sperăm că anul 2015 va fi un an al profeţiilor despre război şi conflict neîmplinite şi un an al profeţiilor împlinite despre rezolvarea conflictelor şi stabilitatea economică.

Articol publicat si pe www.oranoua.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Goicea Niculae
2.05.2015, 03:15:32

Dacă USA nu reușește sa-i pună la punct pe imbecilii din guvern care s-au făcut responsabili pentru politica dezastruoasa din estul mijlociu si Ucraina ,își va pierde treptat hegemonia pe care o deține in prezent. De foarte putin timp China a surclasat USA in domeniul economic si urmând acest trend o va surclasa si militar dacă USA continua aceiași politica greșita ca pana acum. In plus USA ,are de înfruntat probleme interne foarte grave ca cele ce au dus la recentele tulburări din Baltimore. Privatizarea unei mari părți a sistemului penitenciar ,a creat o situație exploziva dând posibilitate unor corporații imorale sa exploateze un număr imens de deținuți pentru profit. Cu doar 5% din populația lumii USA se lauda cu 25% din totalul populației încarcerate din întreaga lume. Ucraina este deja o cauza pierdută , entuziasmul inițial de expansiune al NATO a răsuflat ca un balon de săpun si Europa nu are nici posibilitatea si nici mijloacele necesare pentru scoaterea tării din colapsul care o așteaptă. Va urma un an cu batalii mai mult pe plan propagandistic decât batalii pe câmpul de lupta cu excepția poate a estului mijlociu unde Arabia Saudita are inca suficiente fonduri pentru a finanța conflictele locale.

+1 (1 vot)
Bohn Derrick
2.05.2015, 10:07:34

Comentariu considerat abuziv.

Stefanescu Marian
3.05.2015, 12:30:03

Nu știu dacă ”profeții” este termenul cel mai indicat,eu aș zice prognoze.Și,ca să fac și eu ”niște profeții”,în 2015 ”războiul soft” va crește în intensitate,respectiv războiul valutar și războiul informațional dintre serviciile secrete.Războiul ”hard” va fi între micimani,prin Orientul Mijlociu și,poate,Ucraina-nimeni nu are chef să-și dea cu bombe nucleare în cap.Rusia va pierde războiul economico-financiar și cel informațional cu Occidentul și va fi forțată să intre în negocieri,cu compromisurile de rigoare.Și,ca să repet,lumea va intra în epoca structurilor globale anticipate de Orwell în romanul ”1984”:trei mari grupuri politico-economice:SUA,China și UE (fiecare cu aliații lor...).Rusia va deveni o putere de rangul al II-lea. România?Se va întări puțin dar nu cine știe ce.Ne trebuie vreo 20-30 de ani de dezvoltare neîntreruptă ca să aspirăm la rangul de putere locală...

+2 (2 voturi)
Alexandru Cristian
3.05.2015, 21:43:16

Cuvantul profetii este o metafora.... Romania va avea rolul ei...foarte interesant... dar vorbim mai incolo.... Alexandru Cristian

0 (2 voturi)