În lume

articolul anterior articolul urmator

Apocalipsa de după Covid Întâiul

4
3 Jun 2020 08:16:56
Laurenţiu Sfinteş
Lucrare din seria Mask Covid-19 - Autor Florin Stoiciu
Lucrare din seria Mask Covid-19 - Autor Florin Stoiciu

Gata, se încheie. S-a spus şi la televizor. Vreo câţiva miniştri, cu unul mai ortoman, că, dacă aş fi spus altfel, amenda ieşea de după colţ, chiar ne-au arătat cum ne putem relaxa la un  pahar şi la un trabuc.

În primăvară eram fiii ploii. Totul ne speria, ce atingeam ardea, debaraua se umpluse de hârtie igienică pentru vremurile ce urmau să vină, vizorul uşii devenise viziera prin care priveam suspicioşi la lumea de afară.

Să vedeţi şi voi cum e să fii închis. Când nu ştii ce se întâmplă, de ce, de ce tocmai ţie. Când nu ştii ce să crezi şi pe cine. Şi să te bucuri când, în sfârşit, vine ziua învoirii. Şi să speri că totul nu a fost decât un coşmar care nu are cum să se repete în această viaţă. Acum, gata, hai liberare!

Despre asta aş fi vrut să scriu, despre sentimentul de revenire la normalitate. Dar se va întâmpla acest lucru?

Criza ne-a fragilizat sistemul autoimunitar comun nu numai faţă de un virus care încă mai are multe necunoscute de dezlegat, cât şi faţă de zgomotul zvonistic, propagandistic, scenaristo – conspiraţionist care ne înconjoară.

Deşi epidemii au fost şi vor mai fi, aceasta e, probabil, singura care ni se întâmplă tocmai nouă şi celor care ne conduc, celor care ne vindecă, celor care ne mint.

Finalul nu e chiar adevărat, pentru că dacă epidemia este, totuşi, o noutate, minciuna, conspiraţia, complotul sunt o practică destul de curentă şi de continuă pentru largi categorii de persoane.

Există un procent suficient de semeni, unii teoreticieni ai pescuitului în ape tulburi, alţii practicieni ai dezinformării, care cred că orice e permis dacă există un profit, oricare ar fi acesta. 

Perioadele de criză sunt turnesoli pentru cât de puternici suntem în adevărurile noastre. Şi nu prea suntem.

Realitatea la care avem acces, desigur cu voia noastră, este doar un dreptunghi cu diagonala de la ... la ... inch, cu o telecomandă de control, prea puţin de ajutor când poţi schimba doar problemele, fără a şti care sunt soluţiile la ele.

Aşa că avem liber să credem că alcoolul este un medicament, că vine pedeapsa lui Dumnezeu, că măsurile de izolare ascund ceva suspect, că antenele 5G emit radiaţii electromagnetice care duc la scăderea imunităţii, că suspectul de serviciu Bill Gates dispune de o magazie de microcipuri pentru toată planeta, pe care a frăgezit-o deja cu campaniile sale de vaccinare.

Ştiaţi că sângele african este rezistent la coronavirus? Că vodca e un bun dezinfectant? Da, recunosc, mă repet. Sau că slujbele de tele-evanghelizare te pot vindeca dacă atingi ecranul televizorului în timpul predicii? Că ”Namaste” nu e doar o formulă de salut, ci şi o metodă de a bloca răspândirea virusului? Te saluţi ca la Bollywood - şi doar ca acolo - şi ai salvat planeta. Ca să te vindeci, respiră de şase ori la rând şi tuşeşte. Tratamentul vine din Marea Britanie, o dată cu Harry Potter.

Şi, să nu uit, totul este o exagerare.

Războiul unor lideri politici cu propriii specialişti nu a făcut deloc bine sănătăţii informaţiei, iar gestiunea crizei a demonstrat, cel puţin până acum, că lupta cu virusul nu este un concurs de autoritate.

Este un război cu un final încă neanunţat, cu schimbări rapide, neaşteptate, de situaţie. În martie, China era undeva jos, cu o scădere dramatică a economiei şi exporturilor. În câteva săptămâni a devenit salvatorul lumii, iar SUA a început să se afunde în criza care lua proporţii. După contraofensiva americană, Beijingul a fost pus la colţ ca gestionarul neglijent al declanşării epidemiei. Dar au urmat protestele publice din  oraşele americane, consecinţă a unui incident rasial pe fond de coronavirus. Nici dictaturile nu s-au simţit bine în preajma lui Covid Întâiul, dar şi democraţiile au călcat, unele, câte un pic strâmb, potCovindu-se cu câte o entorsă. Şi totul a fost resetat.

Ce urmează? Sigur va fi ”The Long, Hot Summer” / ”Lunga vară fierbinte”, ca în filmul inspirat după scrierile lui William Faulkner. Chiar meteorologii ne-o spun, deşi vremea de afară nu pare a fi de acord.

Nu va fi virus, va fi altceva, vom continua să fim asediaţi cu scenarii şi conspiraţii, va fi mult zgomot în jur, va fi greu să ştim ce să alegem, pe cine să alegem şi de ce să alegem. 

Remediul este să cercetăm noi înşine această lume devenită din ce în ce mai virtuală, să fim mai puţin creduli, să devenim mai atenţi la ceea ce este important, şi verificabil, în jurul nostru.

”Crede şi nu cerceta” e un dicton care nu se află nici măcar în Biblie, în cartea sfântă scriind, dimpotrivă: Cereţi, şi vi se va da; căutaţi, şi veţi găsi; bateţi, şi vi se va deschide. / Matei 7:7.

Europol a considerat, şi el, că e nevoie să ne împrumute o umbrelă pentru soarele fiebinte ce urmează după era lui Covid Întâiul, îndemnându-ne, sub forma unor porunci ad-hoc, să cercetăm realitatea din jurul nostru, chiar dacă ne este transmisă pe ecranul unui laptop sau smartphone:

●  fii precaut, ştirile false sunt puse în ambalajul care îţi place;

verifică site-ul. De încredere? Alte informaţii despre el? Obiective, datele de contact?;

verifică sursele: e aceeaşi informaţie, sunt trimiteri la surse iniţiale?;

cercetează anexele, fotografiile, dacă sunt din aceeaşi naraţiune cu textul. Caută singur online informaţii. Astfel, vei fi informat, nu dezinformat;

verifică data (ştiri vechi sunt deseori recirculate, repromovate) şi dacă faptele se înscriu în calendarul invocat;

●  crede în experţi, în site-uri verificate, oficiale, în instituţii (chiar dacă unele nu-ţi par prietenoase). Vezi dacă informaţia este şi acolo;

nu transfera o informaţie neverificată. Nu o comenta, ajuţi să devină mai cunoscută şi mai populară;

●  fii proactiv când descoperi ştiri false. Avertizează;

●  contribuie cu informaţie verificată.  

Gata, criza se încheie. Am văzut eu la televizor. Dar conspiraţiile continuă. Am văzut tot eu. Tot acolo şi nu numai.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

aşa şi aşa
3.06.2020, 08:44:07

Cam lung articolul, pentru a spune... nimic... Nimic important, sa neştiut de majoritatea, fiind doar un "rezumat" al trecutului recent... Nici nu contează... Contează viitorul, viitorul apropiat, mai ales, care nu "sună bine" deloc... Idioatele de "capete luminate" ale lumii s-au panicat cînd zburdalnicul virus a început să dea din codiţă, şi au hotărît în mod sinucigaş economic, că oprirea temporară a tuturor activităţilor economice e "soluţia"... Acum vom culege ce au semănat "alţii" (inclusiv de-ai "noştri"), vom pătimi vreo 10 ani grei pentru 2-3 luni de "odihnă" obligatorie....

-1 (1 vot)
1mike
3.06.2020, 11:03:36

Foarte adevarat! Din pacate, fiecare ia din media doar informatiile care-i sunt pe plac si actioneaza in consecinta. Ma uitam ca, in anumite state vestice europene, guvernele se ghideaza doar dupa anumite studii care afirma raspicat faptul ca acest virus aproape a disparut. Drept urmare, scolile, magazinele, mall-urile, restaurantele se redeschid larg, fara nici o masura de distantare. De exemplu, Vineri seara a venit un ordin de la un anumit guvern federal (nu spun care), care indemna la redeschiderea tuturor scolilor pentru toti copiii, fara a mai respecta nici o masura de distatare sau sanitara. In paralel, aparuse acel studiu (dezmintit imediat de OMS) al nu stiu carui medic italian, care afirma ca virusul a disparut aproape din Italia, si deci, nu mai exista nici un pericol. In Germania, Merkel a facut apel la administratiile landurilor sa nu redeschida aiurea magazinele, scolile sau alte institutii, deaorece pandemia este inca la inceput si pericolul de revenire a infectarilor este mare. Evident, fiecare land are "propriul" studiu si fiecare deschide in functie de interesele economice, pentru ca despre asta este vorba. Ce nu spun unii politicieni este ca economiile se prabusesc in Europa si de aceea trebuie redeschise urgent, chiar daca oamenii inca nu calca in magazine sau mall-uri. S-ar putea sa nu-si revina economiile asa cum sperau unii si altii, doar deschizand lumea. Intr-adevar, oamenii merg in parcuri, insa nu si la magazine.

+1 (1 vot)
un motan intransigent
3.06.2020, 18:38:06

Legile libertatii opiniilor sprijina fenomenul stirilor false. Iata cum libertatea face rau. Bizar, nu? Ca sa impacam si capra si varza si lupul as propune ca minciuna sa poata fi publicata insotita de calificativul "noutate mincinoasa" titrat langa titlul vestii. Totodata, aparitia vestii false sa fie amendata fara a se interzice republicarea ei, ba chiar sa fie obligatorie retiparirea minciunii in aceleasi conditii, cateva zile la rand, spre rusinea autorului.

tudor gheorghe
4.06.2020, 09:06:29

Pai minciuna e publica de ceva vreme.Se numeste "stire oficiala" si e bagata pe gatul omului cu ajutorul tembeliziunilor si presei.Si tembeliziunea si presa au facut bani buni lunile trecute , incasand 40 milioane de euro pentru creearea si intretinerea panicii care sa justifice golirea spitalelor de pacienti , arestarea populatiei la domiciliu sidistrugerea economiei romanesti.Tot ce nu convine propagandei "oficiale" e taxata ca fakenews.In timpul pandemiei , sluga Grindeanu , la ordinului gauleiterului Iohannis a inchis niste situri neagreate de acesta , intrucat dadusera in trecut detalii despre cele 17 dosare penale ale lui KWJ si scoteau in evidenta ilegalitatea "ordonantelor militare date de civili".