În lume

articolul anterior articolul urmator

Arabia Saudită: 11 prinţi arestaţi, inclusiv miliardarul Alwaleed bin Talal

45
5 Nov 2017 02:57:43
Autor: Laurenţiu Sirbu
Regele Salman al Arabiei Saudite/ Foto: EPA
Regele Salman al Arabiei Saudite/ Foto: EPA

Arabia Saudită a anunţat, sâmbătă noaptea, arestarea cunoscutului investitor miliardar Prinţul Alwaleed bin Talal, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei, plus a altor 10 prinţi moştenitori, patru miniştri şi a câtorva zeci de foşti miniştri.

Anunţul acestor arestări a fost făcut de postul saudit Al Arabya, ale cărui informaţii sunt aprobate de oficialii saudiţi.
 
Revista Forbes a estimat averea prinţului Alwaleed bin Talal la peste 17 miliarde de dolari.
 
Această campanie de arestări pare a fi doar ultima mişcare strategică de consolidare a puterii Prinţului Mohammed bin Salman, fiul favorit şi principalul consilier al Regelui Salman.
 
Cu doar câteva ore înaintea acestor arestări, regele saudit a semnat un decret cu privire la crearea unui nou comitet anti-corupţie cu puteri sporite, condus chiar de către prinţul moştenitor bin Slaman. Conform postului Al Arabya, comitetul anticorupţie are dreptul de a investiga, aresta, suspenda dreptul de călătorie sau de îngheţarea a bunurilor personale ale oricărei persoane pe care o consideră coruptă.
 
„Patria noastră nu va continua să existe decât dacă corupţia este eliminată complet şi corupţii sunt traşi la răspundere”, se afirmă în decretul regal.
 
Regatul Arabiei Saudite este o monarhie executivă, fără o Constituţie scrisă sau instituţii guvernamentale independente, precum un Parlament sau tribunale, astfel că veridicitatea acuzaţiilor de corupţie este dificil de evaluat. Graniţele dintre fondurile publice şi averea familiei regale sunt destul de vagi, cel mai adesea, iar corupţia, aşa cum este ea percepută de ţările occidentale, este considerată a fi extrem de răspândită.
 
Arestările au venit la doar câteva ore după ce regele saudit a înlocuit ministrul ce conduce garda naţională a Arabiei Saudite, Prinţul Mutaib bin Abdullah, cel care a controlat ultima dintre cele trei forţe armate ale Arabiei ce nu erau considerate a fi încă sub controlul Prinţului Mohammed.
 
Regele saudit l-a numit pe Printul Mohammed ministrul apărării în anul 2015. Aul acesta, regele l-a demis pe Prinţul Mohammed bin Nayef din fruntea ministerului de Interne, trimiţându-l în arest la domiciliu, şi extinzând influenţa prinţului favorit asupra celei de-a doua forţe armate a ţării.
 
Încă de atunci, zvonurile sugerau că Regele Salman şi fiul său favorit vor acţiona împotriva Prinţului Mutaib, comandantul celei de-a treia forţe armate a statului, şi el însuţi un pretendent la tron.
 
Prinţul Mutaib, fiul preferat al fostului Rege Abdullah, a fost considerat pentru o lungă perioadă de timp ca principalul favorit pentru moştenirea tronului Regatului Saudit, asta până la ascensiunea neaşteptată a Prinţului Mohammed, ce a început doar acum doi ani de zile.
 
Mutaib moştenise controlul Gărzilor Naţionale, o forţă de elită pentru securitatea internă a regatului compusă din unităţi tradiţionale tribale, de la tatăl său ce se aflase în fruntea acestora pentru ultimele cinci decenii. Prinţul Mutaib era ultimul membru al familiei regale din partea fostului rege Abdullad care ocupa o poziţie importantă în structura politică a regatului.
 
Prin această decizie, Prinţul Moştenitor Mohammed îşi consolidează controlul instituţiilor de forţă, care, în mod tradiţional, au fost conduse de reprezentanţii ramurilor diferite ale familiei regale saudite.
 
Te-ar putea interesa şi:
 
Cine este tânărul prinţ care vrea să modernizeze Arabia Saudită
 
Explozie în Riad: Arabia Saudită a interceptat o rachetă lansată din Yemen

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

45 Comentarii

Iris IRIS
5.11.2017, 07:58:21

Se clatina rau cetatea americana ARABIA SAUDITA. Regele Solomon ramane singur cu fiul sau ...fara sustinatori interni. Gesita tactica. Alta greseala fundamentala : Regele Solomon ia rolul lui Vlad Tepes ...pai sa le spunem noi cat de "lunga" a fost perioada de domnie a lui Vlad Tepes si de ce Vlad Tepes a cazut de pe Tron. Paradoxul este ca un arab sadea cum este Regele Solomon vrea sa lupte impotriva coruptiei. Nasol este ca Trump Donald cu arabii nu se pricepe sa se invoiasca la iarba verde sau pe un covor in pustiu si tare ma tem ca iar Trump va comite o prostie. Trebuie neaparat sa-i scriu o scrisoare ori la Casa Alba ori s-o trimit cu DHL in Asia ... Hai pa !

-6 (14 voturi)
Badea Scârţan
5.11.2017, 08:55:46

Sultanatul cel Negru se apropie de momentul celebrului punct zis ,,Lambda de scurgere"... Lovitura de stat data de un Rege ajuns pe tron ca a 5-a optiune.

+2 (4 voturi)
Gheorghe M.Panaitescu
5.11.2017, 09:05:49

în lume, agitatie periculoasă. în ţară, relaţie staţionară cu limba română: prea mulţi de "i" la "ministri(i)".

+1 (1 vot)
Gheorghe M.Panaitescu
5.11.2017, 09:08:17

Retrag vorbele "rele". Felicitări! S-a corectat!

+1 (1 vot)
Florin Georgescu
5.11.2017, 09:40:32

Daca nu apare un berbec cara sa zica ca e mana rusilor inseamna ca ai scris degeaba articolul..Intatata-i drace ca si mie imi place!!! Arabia asta e cea msi corupta tara din G20....si mai e si stat fara Parlament,institutii,etc....e ramasa in sec.XVIII dar are multi bani.Prea multi pt.niste salbatici !!

+8 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (45)

Modifică Setările