În lume

articolul anterior articolul urmator

Arabia Saudită a anunţat că vrea să ia parte la eventualele negocieri dintre viitoarea administraţie a SUA şi Iran privind un nou acord nuclear

1
23 Nov 2020 09:53:44
Autor: News.ro
Centrul nuclear Natanz din Iran FOTO AFP
Centrul nuclear Natanz din Iran FOTO AFP

Arabia Saudită doreşte să participe la eventualele negocieri dintre viitoarea administraţie a Statelor Unite şi Iran referitoare la acordul nuclear, a declarat ministrul saudit de Externe, Faisal bin Farhan Al-Saud, transmite CNBC.

Ministrul saudit de Externe a arătat că Arabia Saudită vrea să fie parteneră a administraţiei americane în cadrul unui posibil nou acord care ar limita nu doar activităţile din domeniul nuclear ci va încerca să se refere la ”activităţile regionale maligne”.
 
Un astfel de acord ar putea fi numit “JCPOA++”, a adăugat acesta.
 
JCPOA, sau Joint Comprehensive Plan of Action, este acordul convenit în 2015 de Iran cu puterile occidentale pentru limitarea ambiţiilor Teheranului în domeniul nuclear, în schimbul ridicării Sancţiunilor. Acordul original a fost semnat de cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, respectiv China, Franţa, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite, plus Germania.
 
Preşedintele Donald Trump a retras SUA din JCPOA în 2018, numindu-l ”cel mai prost acord din istorie”. Ulterior, administraţia sa a impus sancţiuni dure Iranului, numite ”campania de presiuni maxime”.
 
Aceste sancţiuni au dus la deprecierea rialului cu o cincime în raport cu dolarul, iar PIB-ul Iranului s-a contractat cu circa 6% timp de trei ani consecutivi.
 
Ceilalţi semnatari ai acordului din 2015 l-au respectat în continuare, dar se discută despre o renegociere a acestuia, cu presiuni mai mari asupra Iranului legate de programul de rachete şi alte probleme regionale.
 
Un nou acord a fost numit “JCPOA+”, respectiv acordul original plus mai multe condiţii ataşate.
 
Un astfel de acord ar putea merge mai departe, consideră Al-Saud, afirmând că acordul “JCPOA++” ar căuta să se refere la activităţile Iranului ”de înarmare a miliţiilor, fie că este vorba de Houthis în Yemen, fie de grupări din Siria, Liban şi dincolo de acestea.
 
”Şi, desigur, este vorba despre programele de rachete balistice, alte programe de înarmare, care continuă să provoace haos în regiune”, a adăugat Al-Saud.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Kongo-Müller
23.11.2020, 12:19:11

Arabia Saudita este marioneta Israelului si insista sa participe pentru a torpeda negocierile. Macelarul Bibi nu are incredere in sluga USA, asa ca trimite un informator de al sau.

+3 (3 voturi)
Modifică Setările