Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite se alătură coaliţiei militare maritime din Golful Persic. Şeful diplomaţiei iraniene avertizează cu „un război total“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunţat joi, la o zi după Arabia Saudită, că au intrat în coaliţia militară maritimă condusă de Statele Unite în Golful Persic într-un context de tensiuni puternice cu Iranul. De la Teheran, ministrul de Externe Mohamad Javad Zarif avertizează Washingtonul şi Riadul: un atac militar american sau saudit împotriva Iranului va declanşa un „război total“.

Washingtonul a înfiinţat această coaliţie şi a insistat pentru extinderea ei în scopul protejării comerţului maritim şi fluxului aprovizionării cu petrol prin Strâmtoarea Ormuz. Acest demers a început după o serie de atacuri învăluite în mister, începând din mai, asupra unor petroliere şi instalaţii pe această cale navigabilă strategică, tranzitată de peste un sfert din producţia mondială de petrol.

Joi, un funcţionar de rang înalt de la Ministerul de Externe al EAU a anunţat într-un comunicat că ţara sa se alătură coaliţiei, la o zi după Riad, informează cotidianul francez „Le Figaro“, preluat de news.ro.

Este vorba despre „o aderare“, a declarat Salem Mohammed al-Zaabi, directorul Departamentului Cooperării Internaţionale pentru Securitate, care „vine în susţinerea eforturilor regionale şi internaţionale vizând descurajarea ameninţărilor la adresa navigaţiei maritime şi comerţului mondial“.

Arabia Saudită a anunţat miercuri că intră în această coaliţie cu scopul de a „asigura securitatea căilor de trimitere a energiei şi de aprovizionare continuă a economiei mondiale“, potrivit agenţiei oficiale saudite de presă SPA, citată de „Le Figaro“ şi news.ro.

Aceste anunţuri intervin la câteva zile după efectuarea unor noi atacuri contra a două instalaţii petroliere saudite, care au provocat suspendarea a jumătate din producţia regatului, restaurată parţial între timp.

Revendicate de către rebelii yemeniţi houthi, aceste atacuri au fost atribuite de Washington Teheranului, iar Riadul a acuzat Iranul de faptul că le-a „sponsorizat“.

Iranul a respins ferm aceste acuzaţii.

Bahrainul, o ţară de la Golful Perisc care găzduieşte a V-a Flotă americană, a intrat în coaliţie în august. Până în prezent Marea Britanie şi Australia sunt principalii membri ai acestei coaliţii care au acceptat să  furnizeze nave de război în vederea participării la securizarea navigaţiei la Golful Perisc. Ţările europene au refuzat, de teamă să nu afecteze eforturile în vederea salvării tratatului nuclear cu Teheranul, notează „Le Figaro“.

Iranul a confiscat trei petroliere în apele Golfului Persic începând din iulie, inclusiv o navă sub pavilion britanic.

Statele Unite şi aliaţii lor de la Golful Persic au acuzat Republica islamică de faptul că a comis mai multe atacuri înconjurate în mister contra unor nave, în regiune, acuzaţii pe care Teheranul le-a dezminţit.

Zarif: un atac american sau saudit asupra Iranului va declanşa un „război total“

Tot joi, ministrul iranian de Externe Mohamad Javad Zarif a avertizat Statele Unite şi Arabia Saudită în privinţa lansării unui atac împotriva ţării sale.

„Voi face o declaraţie foarte gravă: noi nu vrem un război, noi nu vrem să ne angajăm într-o confruntare militară, dar nu ne vom clinti în apărarea ţării noastre“, a spus Zairf pentru CNN, potrivit Reuters.

Întrebat care ar fi consecinţele unui atac american sau saudit asupra Iranului, şeful diplomaţiei iraniene a răspuns: „Un război total“.

Ministerul saudit al Apărării a prezentat miercuri presei fragmente de drone şi de rachete de croazieră care ar fi fost folosite în atacul de sâmbătă contra a două instalaţii majore aparţinând companiei petroliere saudite Aramco. Potrivit Riadului, aceste elemente dovedesc „incontestabil“ că este vorba despre o agresiune „comandată“ de Iran.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo, care s-a întâlnit miercuri cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, a apreciat că aceste atacuri constituie un „act de război“.

Donald Trump a declarat la rândul său că o intrare în război împotriva Iranului ar constitui o opţiune de ultim recurs, dar că există şi alte soluţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite