În lume

articolul anterior articolul urmator

Arhitectul războiului drogurilor din Mexic, arestat în SUA pentru mită de milioane de dolari de la cartelul lui El Chapo

1
11 Dec 2019 05:46:16
Autor: Cristina Ene
Ministrul Securităţii publice Genaro Garcia Luna (mijloc) în 2010. SUA au donat Mexicului trei elicoptere Black Hawk pentru a lupta contra crimei organizate FOTO EPA-EFE
Ministrul Securităţii publice Genaro Garcia Luna (mijloc) în 2010. SUA au donat Mexicului trei elicoptere Black Hawk pentru a lupta contra crimei organizate FOTO EPA-EFE

Un fost ministru, considerat arhitectul războiului drogurilor din Mexic, şeful poliţiei federale timp de şase ani, a fost arestat luni în Texas fiind acuzat că a primit milioane de dolari mită ca să închidă ochii asupra activităţii cartelului de droguri Sinaloa, relatează The Guardian.

„Asta e o adevărată bombă. Niciodată n-a mai fost arestat un oficial mexican de un asemenea rang”, a spus comentatorul mexican Carlos Bravo Regidor.
 
Genaro García Luna a coordonat constituirea poliţiei federale mexicane, fiind şeful investigaţiilor federale între 2001 şi 2005. El a fost ministru al securităţii publice între 2006 şi 2012, în timpul mandatului fostului preşedinte Felipe Calderón care în 2006 a declanşat de războiul militarizat împotriva crimei organizate.
 
Arestarea lui Garcia Luna, considerat mâna dreaptă a lui Calderon, loveşte puternic în imaginea acestuia din urmă, un critic al actualului preşedinte mexican, Andrés Manuel López Obrador – care a promis strategia „îmbrăţişări nu gloanţe”de a pune capăt violenţelor.

Procurorii americani îl acuză pe García Luna de a fi primit milioane de dolari de la cartelul Sinaloa al lui El Chapo în schimbul protejării activităţilor de trafic de droguri pe când era şef al poliţiei federale, deci cel „responsabil de siguranţa publică în Mexic”.
 
„Arestarea de azi stă mărturie hotărârii noastre de a aduce în faţa justiţiei pe cei care ajută cartelurile să provoace un rău devastator în Mexic şi SUA – şi faptului că funcţiile lor nu contează”, au transmis procurorii.
 
Calderón l-a susţinut pe Garcia Luna în ciuda acuzaţiilor că forţele de securitate îşi concentrau eforturile asupra rivalilor cartelului Sinaloa. O analiză din 2010 a statisticilor privind crima organizată arăta că doar 12% din cei arestaţi sau condamnaţi aveau legături cu cartelul Sinaloa.
 
„Cel mai probabil tipul acesta ştie unde sunt îngropaţi toţi acei oameni, ca şi alte secrete în care sunt implicaţi oameni politici – aspectele cele mai importante ale traficului de drogului alături de firul banilor”, a spus Jorge Kawas, analist mexican în probleme de securitate.
 
Potrivit acuzării, lui Garcia Luna i-au fost livrate genţi cu bani în două rânduri. În 2018, un fost membru al cartelului a mărturisit la procesul lui Joaquin Guzman (El Chapo) că el personal i-a făcut plăţi în valoare de cel puţin şase milioane de dolari în numele fratelui său, şeful de cartel Ismael “El Mayo” Zambada.
 
În schimbul mitei, cartelul Sinloa a obţinut trecerea liberă a transporturilor de droguri, detalii din anchetele poliţiei, ca şi înformaţii despre cartelurile rivale.
 
García Luna a părăsit Mexicul în 2012, când s-a încheiat mandatul lui Calderon. Procurorii susţin că a minţit autorităţile americane în legătură cu activităţile sale pentru cartelurile de droguri când a aplicat pentru cetăţenie, în 2018.
 
Mike Vigil, fostul director al operaţiunilor internaţionale a Drug Enforcement Administration (DEA) a spus că el şi alţi agenţi antidrog au colaborat foarte bine cu Garcia luna: „N-am văzut nimic care să ducă cu gândul la corupţie, nimic care să ne compromită operaţiunile. Ne punea la dispoziţie tot ce ceream, fără să pună întrebări. Dintre oficialii mexicani, cu el am lucrat poate cel mai mai bine”.
 
Fostul preşedinte mexican Felipe Calderon a desfăşurat trupe împotriva cartelurilor începând din decembrie 2006. Războiul care continuă şi azi a luat peste 200.000 de vieţi. Peste 35.000 de oameni sunt încă dispăruţi, Mexicul fiind descris de presa locală ca un „mormânt colectiv”.
 
Fostul poliţist federal este acuzat de conspiraţie la trafic de droguri şi declaraţii false.Traficul de droguri se pedepseşte cu minim 10 ani de închisoare. Garcia Luna poate primi închisoare pe viaţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mihai Popescu
11.12.2019, 16:31:44

Cred ca se exagereaza ! In Romanica avem sute de coducatori, chiar si ministri, care sunt la fel ca asta. Si la noi nu patesc nimic pt. ca politia, SRI, justitia etc. este .... cu noi.