Armata egipteană a declarat stare de urgenţă în Suez şi în Sinai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata egipteană a declarat stare de urgenţă în două regiuni. FOTO: Reuters
Armata egipteană a declarat stare de urgenţă în două regiuni. FOTO: Reuters

Forţele armate care deţin acum puterea în Egipt au declarat stare de urgenţă în regiunile Suez şi Sinai, după ce un grup de islamişti înarmaţi a atacat un aeroport. Armata va desfăşura puncte de control la ieşirile din fiecare oraş, iar securitatea va fi consolidată în zonele frontaliere.

UPDATE 18.23 Armata egipteană susţine că nu a utilizat gloanţe reale în Cairo, ci doar muniţie "oarbă" şi gaze lacrimogene.

UPDATE Militanţi favorabili regimului Mohamed Morsi au fost implicaţi într-un schimb de focuri cu militari egipteni, vineri, pe străzile din Cairo, afirmă surse citate de AFP, cel puţin trei manifestanţi fiind ucişi în acest incident.

Incidentul intervine în contextul în care mişcarea Fraţii Musulmani a organizat vineri ample proteste la Cairo, denunţând "lovitura de stat militar" prin care a fost demis preşedintele islamist Mohamed Morsi.

La rândul său, opoziţia egipteană a anunţat că va organiza propriile manifestaţii, tot în cursul zilei de vineri.

***

Măsurile sporite de securitate se vor aplica şi porturilor din Suez, precum şi celor din Sinai. Asta ar putea cauza întreruperi sau îngreunarea traficului din Canalul Suez, o verigă vitală în comerţul mondial cu ţiţei. 

Starea de urgenţă a fost declarată după ce mai mulţi adepţi islamişti au atacat un aeroport din apropierea oraşului El Arish din Sinai, potrivit cotidianului local „Al Ahram”. 

Jurnaliştii îl citează pe Osama Asakar, comandantul celei de-a Treia Armate Terestre din forţele egiptene, care a confirmat declararea stării de urgenţă. 

La începutul acestei săptămâni, preţul ţiţeiului a crescut cu peste 2,2 dolari pe baril pe bursele americane, ajungând astfel aproape de 102 dolari pe baril pentru contractele cu livrare în luna august pe fondul temerilor că turbulenţele din Egipt vor da peste cap rutele comerciale folosite de tankerele petroliere. 

Egiptul nu este un stat producător de petrol, însă controlează Canalul Suez, una dintre cele mai aglomerate linii navale folosite de tankerele petroliere. Canalul leagă practic exportatorii de ţiţei din Orientul Mijlociu, asigurând legătura dintre Marea Mediterană şi Marea Roşie. 

Consiliul pentru Pace şi Securitate al Uniunii Africane (UA) a decis vineri suspendarea participării Egiptului la organizaţia panafricană, după înlăturarea de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi de către armată, se arată într-un comunicat oficial citat de AFP.

"Uniunea Africană are o regulă de suspendare a oricărui stat membru unde au loc schimbări cu caracter neconstituţional", precizează organizaţia.

"Această măsură durează în general până la reinstaurarea ordinii constituţionale", subliniază Uniunea Africană.

Citeşte mai multe:


Cum a ajuns Mohamed Morsi, de la „preşedintele tuturor egiptenilor“ la omul care a divizat ţara

Mohamed Morsi, demis miercuri de armată, îşi lasă ţara divizată deşi, după alegerea sa în iunie 2012, el a declarat în Piaţa Tahrir că va fi "preşedintele tuturor egiptenilor" şi garantul idealurilor democratice ale revoltei care a dus la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, relatează AFP.

UPDATE Adly Mansour, un judecător necunoscut desemnat să conducă Egiptul în perioada de tranziţie, după demiterea preşedintelui Mohamed Morsi

Preşedinte al Curţii Constituţionale de doar câteva zile, judecătorul Adly Mansour a fost desemnat miercuri de armată să conducă cea mai populată ţara arabă, succedându-i preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, relatează AFP.

Morsi şi întreaga echipă prezidenţială sunt reţinuţi într-o clădire a armatei

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi era deţinut în noaptea de miercuri spre joi, împreună cu echipa sa, într-o clădire a armatei.

Bashar al-Assad: Criza din Egipt, sfârşitul „islamismului politic“

Preşedintele sirian Bashar al-Assad consideră că revolta poporului egiptean, îndreptată asupra lui Mohamed Morsi, marchează sfârşitul „islamismului politic“.

Condamnată la închisoare în Egipt, o activistă pentru drepturile omului avertizează: „Trebuie organizate alegeri fără intervenţia armatei“

Nancy Okail a fost nevoită să fugă din ţara sa natală pentru a scăpa de o sentinţă de cinci ani de închisoare. Se îndreaptă acum Egiptul către o nouă perioadă de instabilitate?


Pe fondul unor manifestări în masă de contestare, preşedinţia egipteană se declară „deschisă unui dialog naţional“

Preşedinţia egipteană a apreciat că dialogul este singura modalitate de a scoate ţara din criză, în timp ce zeci de mii de egipteni manifestează duminică în Piaţa Tahrir, la Cairo, reclamând plecarea de la putere a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, relatează AFP.


Generalul Abdel-Fattah al-Sissi arbitrează confruntarea dintre preşedintele Morsi şi opoziţia din Egipt

Cu ocazia Zilei Naţionale a ţării sale, doamna Laila Bahaa El-Din, ambasadoarea Republicii Arabe Egipt, la Bucureşti, a oferit vineri o recepţie. Atmosfera a fost sobră. Gazdele erau îngrijorate de evoluţia situaţiei politice interne, marcată de evenimente ce pot avea un final imprevizibil.


Mii de egipteni s-au adunat în Piaţa Tahrir pentru a cere demisia preşedintelui Morsi. Astăzi sunt anunţate proteste de masă în toată ţara

Mii de egipteni s-au adunat în Piaţa Tahrir din Cairo, în aşteptarea protestelor de masă programate pentru acest sfârşit de săptămână cu scopul de a- forţa pe preşedintele Mohamed Morsi să plece de la putere.


Proteste în Egipt:  Opoziţia anunţă că petiţia privind demisia lui Morsi a fost semnată de 22 de milioane de egipteni

Organizatorii campaniei Tamarrod (rebeliune, în arabă), care reclamă demisia preşedintelui islamist egiptean Mohamed Morsi, au anunţat sâmbătă că petiţia lor a fost semnată de peste 22 de milioane de persoane, relatează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite