SUA l-au ajutat cu bună ştiinţă pe Saddam Hussein să folosească arme chimice, arată documente secrete ale CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile americane de informaţii au oferit regimului lui Saddam Hussein hărţi şi imagini din satelit care arătau unde sunt mobilizate trupele iraniene, care se aflau atunci în război cu Irakul. Americanii au oferit irakienilor aceste informaţii ştiind că Hussein va folosi arme chimice, inclusiv gaz sarin, potrivit unor documente secrete ale Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), obţinute în exclusivitate de publicaţia „Foreign Policy”.

În 1988, la apogeul războiului dintre Irak şi Iran, Statele Unite ale Americii au aflat cu ajutorul sateliţilor că Iranul urma să capete un avantaj strategi major prin exploatarea unei breşe în defensiva Irakului. Serviciile americane de informaţii au decis astfel să furnizeze Irakului hărţi şi imagini din satelit care arătau unde sunt mobilizate trupele iraniene, complet conştiente că regimul controlat de Saddam Hussein va dispune atacarea acestora cu arme chimice, inclusiv gaz sarin, transmite „Foreign Policy”. 

Documentele oferite de americani au inclus, pe lângă hărţi şi imagini din satelit, şi informaţii despre unităţi logistice ale trupelor iraniene, precum şi detalii despre trupele aeriene ale Iranului. Irakienii au folosit iperită, este un agent chimic cunoscut şi ca „gaz muştar”, foarte persistent, al cărui efect durează mai multe zile, şi gaz sarin, un alt agent letal, care pătrunde în organism prin piele sau prin inhalare. 

Hussein a folosit armele chimice înainte de patru atacuri majore de la începutul anului 1988, care s-au bazat pe documentele oferite de americani. Aceste ofensive au ajutat Irakul să încline balanţa războiului în favoarea sa şi au forţat Iranul să vină la masa negocierilor. Pentru americani, ele au asigurat faptul că politica de lungă durată a Administraţiei Reagan de a sprijini o victorie a Irakului va avea succesul scontat. 

Oficialii americani au negat vreme îndelungată faptul că au jucat vreun rol în atacurile chimice desfăşurate la comanda lui Saddam Hussein, insistând asupra faptului că irakienii nici măcar n-au ameninţat înainte că vor folosi arme chimice. 

Acum însă, o serie de documente CIA declasificate după mai bine de două decenii arată că americanii aveau dovezi clare că Hussein folosea arme chimice încă din 1983, transmite „Foreing Policy”. Atunci, Iranul susţinea oficial faptul că este atacat cu astfel de arme de Irak şi strângea dovezi pentru a le prezenta ONU. Nu a reuşit însă să lege Irakul de aceste atacuri şi astfel nu a putut prezenta cazul în faţa Organizaţiei Naţiunilor Unite. 

Dezvăluirile vin în contextul unei ample dispute pe tema folosirii armelor chimice în Siria, ţară măcinată de mai bine de doi ani de războiul civil dintre forţele rebele şi trupele armate fidele regimului Bashar al-Assad. 

Acum, Siria a anunţat că va permite unei delegaţii ONU să pătrundă pe teritoriu său pentru a investiga veridicitatea acuzaţiilor, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, presa din întreaga lume a publicat imagini video şi fotografii cutremurătoare, care ar fi fost surprinse imediat după un atac cu arme chimice. 

Cel puţin 1.000 de oameni au murit în acest atac despre care americanii susţin că a fost unul cu arme chimice. 

De la începutul acestui an, Statele Unite ale Americii au declarat în repetate rânduri că au „dovezi ferme” că Bashar al-Assad a folosit de mai multe ori arme chimice împotriva propriului popor. 

Similar, mai multe anchete distincte ale serviciilor britanice şi israeliene de informaţii au ajuns la aceeaşi concluzie: proiectile încărcate cu gaz sarin au fost lansate de forţele lui Bashar al-Assad înpre buncăre în care se ascund rebeli. 

Realitatea războiului civil din Siria: oamenii atacaţi cu gaz paralizant mor în chinuri

CITEŞTE MAI MULT

VIDEO Cum mor în chinuri oamenii atacaţi de armata siriană cu gaz paralizant (ATENŢIE, IMAGINI ŞOCANTE)

Speculaţiile privind folosirea armelor chimice în Siria au devenit obiectul celor mai aprinse dezbateri în ultimele zile, după ce SUA au anunţat că iau în calcul mobilizarea de trupe pentru sprijinirea rebelilor care luptă cu regimul Bashar al-Assad. În acest context, imaginile video apărute vineri, care arată cum mor civili atacaţi de armată cu gaz, devin un argument  esenţial în discuţiile pentru demararea unei intervenţii NATO în Siria.

Prim-ministrul francez cataloghează posibila utilizare a armelor chimice în Siria drept „crimă împotriva umanităţii”

Prim-ministrul Franţei, Jean-Marc Ayrault, a declarat duminică, pentru postul de televiziune France 2, referitor la posibila utilizare a armelor chimice în Siria, că „membrii comunităţii internaţionale nu pot permite această crimă împotriva umanităţii”.

INFOGRAFIE Conflictul din Siria reaprinde Războiul Rece. Istoria atacurilor cu arme chimice

Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc.

Regimul sirian a autorizat ancheta ONU în cazul presupusului atac cu arme chimice

Autorităţile guvernamentale din Siria au autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona suburbiilor Damascului, unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice, în noapte de 21 august, relatează AFP.

John Kerry a discutat cu ministrul sirian de Externe despre presupusul atac cu arme chimice

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică astăzi, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august, anunţă Departamentul de Stat american, citat de AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite