Arme nucleare: cine, ce, cât are? O analiză a arsenalelor nucleare din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hartă a ţărilor care au sau se presupune că au arme nucleare FOTO CNN
Hartă a ţărilor care au sau se presupune că au arme nucleare FOTO CNN

La timpuri noi, arme noi. În contextul în care Coreea de Nord ameninţă cu un atac nuclear, iar Iranul este acuzat că lucrează la construirea armelor nucleare, temerile privind un conflict mondial catastrofal devin tot mai mari. Peste 20 de ţări din întreaga lume deţin puteri nucleare, dar numai câteva au arme nucleare sau sunt bănuite că le deţin.

Şi cum armele nucleare garantează supremaţia în orice conflict armat, CNN a analizat capacităţile nucleare ale unora dintre cele mai importante puteri ale lumii.

Statele Unite ale Americii

Statele Unite ale Americii au efectuat primul test nuclear în 1945, iar cel mai recent test a avut loc în 1992. În total au avut loc aproximativ 1.054 teste.

Statele Unite ale Americii au efectuat mai multe teste nucleare decât restul lumii la un loc şi este singura ţară din lume care a folosit arme nucleare în luptă. Ţara este, de asemenea, singura putere nucleară care deţine 200 de bombe B61 în Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia.

Prin intermediul a numeroase tratate, SUA şi fostul său adversar din Războiul Rece, Rusia, au lucrat împreună pentru reducerea arsenalelor lor nucleare, cele mai mari din lume. Ambele ţări sunt capabile să lanseze focoase nucleare de la sol, din aer sau de pe mare.

În decembrie 2012, s-a estimat că SUA deţin aproximativ 2.150 de focoase operaţionale, arme care ar putea să fie instalate într-un timp scurt. Se presupune că alte 2.500 de focoase se află în rezervă, iar alte 3.000 au fost scoase din uz şi aşteaptă să fie demontate, potrivit Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani (FAS).

Din cele peste 2.000 de focoase operaţionale, 500 sunt destinate rachetelor de sol, 1.150 sunt pregătite pentru submarinele nucleare, iar 300 sunt gata a fi lansate de la bordul aeronavelor.

Rusia

Primul test nuclear efectuat de Rusia a avut loc în anul 1949, iar cel mai recent s-a desfăşurat în 1990. În total, ruşii au executat 715 teste nucleare.

Atunci când sovieticii şi-au testat primul dispozitiv atomic, în 1949, s-au folosit de un model asemănător cu cel detonat de americani cu patru ani înainte, la Nagasaki, Japonia.

În decembrie 2012 s-a estimat că Rusia ar deţine 1.720 de focoase operaţionale. Încă 2.700 de focoase se găsesc în rezervă, iar 4.000 sunt scoase din uz, urmând a fi demontate, potrivit FAS. Dintre focoasele operaţionale, 1.070 sunt destinate rachetelor de sol, 350 sunt atribuite submarinelor nucleare, iar 300 sunt destinate aeronavelor.

Marea Britanie

Primul test nuclear desfăşurat de britanici a avut loc în anul 1952 şi cel mai recent în 1991. În total au fost efectuate 45 de teste nucleare.

Atunci când SUA au început „Proiectul Manhattan“ (pentru dezvoltarea primei bombe atomice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial n.red.), câţiva oameni de ştiinţă britanici şi-au oferit ajutorul. Însă atunci când SUA au adoptat o lege în 1946 prin care se interzicea împărtăşirea informaţiilor cu alte naţiuni, Regatul Unit şi-a început dezvoltarea propriului program nuclear.

Legislaţia americană a fost modificată în 1954, deschizându-se astfel calea spre noi colaborări între cele două state. De atunci, mai bine de jumătate din testele nucleare întreprinse de Marea Britanie au fost realizate în colaborare cu SUA.

Regatul Unit al Marii Britanii are la dispoziţie patru submarine care transportă rachete nucleare, acestea fiind singura cale prin care ţara poate lansa un atac nuclear. În 1998, Marea Britanie a scos din uz toate focoasele nucleare ce puteau fi declanşate pe cale aeriană.

Din totalul celor 225 de focoase nucleare, mai puţin de 160 sunt operaţionale, toate fiind destinate submarinelor nucleare. 65 de focoase sunt rezerve.

Franţa

Primul test nuclear al Franţei s-a desfăşurat în 1960, iar ultimul în 1996. În total, Franţa a efectuat 210 astfel de teste.

Franţa posedă al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume, chiar dacă distanţa dintre ea şi ocupantele primelor două locuri este una considerabilă.

După ce fostul preşedinte Jacques Chirac a ordonat un control al modalităţilor de apărare, Franţa şi-a dezarmat punctele de la sol dotate cu arme nucleare în 1996 şi a redus numărul total de mecanisme de lansare la jumătate.

Astăzi, dintre cele 300 de focoase nucleare franceze, 240 sunt destinate submarinelor sale nucleare, iar 50 sunt gata să fie montate pe aeronave. 10 sunt gata să fie scoase din uz, potrivit FAS.

China

China a efectuat primul său test nuclear în 1964 şi ultimul în anul 1996. În total au existat 45 de astfel de teste.

China şi-a început cursa înarmării nucleare în anii 1950, după ce SUA şi-au mutat o parte din arsenalul nuclear în zona Pacificului, în timpul Războiului Coreean. După testarea cu succes a primului dispozitiv nuclear, în 1964, la 32 de luni China a efectuat primul său test termonuclear, adică în cel mai scurt timp dintre toate superputerile lumii.

Din totalul celor 240 de focoase nucleare deţinute de chinezi, 180 pot fi transportate prin intermediul aeronavelor sau pot fi declanşate de la sol. Restul de 60 de focoase aşteaptă să fie scoase din uz sau sunt destinate submarinelor nucleare de care China nu dispune încă.

India

India a efectuat primul său test nuclear în 1974 şi cel mai recent în anul 1998. În total au existat6 teste nucleare.

India a decis să îşi construiască propriile arme nucleare după ce China a demarat testele nucleare la mijlocul anilor 1960. Prima testare a unui dispozitiv nuclear a avut loc în 1974, apoi alte trei teste au fost efectuate în mai 1998, urmate la numai două zile de alte două teste.

India deţine aeronave şi rachete la sol capabile să transporte încărcături nucleare. Navele sunt următoarele pe lista programului nuclear. India lucrează la producerea mai multor focoase, la fel şi ţara rivală, Pakistan, potrivit Federaţiei Cercetătorilor din America.

Ţara are în jur de 80-100 de focoase, dintre care niciunul operaţional. Ele pot fi transportate cu ajutorul aeronavelor şi al rachetelor.

Pakistan

Primul test nuclear al pakistanezilor a avut loc în 1988, acesta fiind şi cel mai recent, iar numărul total al testelor se ridică la 6.

În 1972, după cel de-al treilea război cu India, Pakistan a decis să pornească în secret un program nuclear care să poată echivala performanţele Indiei din acest domeniu. 1988 a fost anul în care Pakistan a răspuns testelor nucleare venite din partea Indiei, anunţând explozia a şase dispozitive subterane în Chagai, o regiune din apropierea graniţei cu Iranul.

În total Pakistanul deţine în jur de 90-110 de focoase, dar niciunul nu este operaţional. Ele pot fi transportate cu aeronave sau cu rachete.

Coreea de Nord

2006 a fost anul în care nord-coreenii au desfăşurat primul test, dintre cele trei, iar cel mai recent dintre acestea a avut loc în acest an.

Coreea de Nord a efectuat trei teste nucleare subterane, cel mai recent dintre acestea înregistrându-se în luna februarie 2013. Rachetele cu propulsie balistică au fost, şi ele, testate, dar cele două tehnologii nu au fost aduse încă împreună.

Experţii sunt de părere că această ţară a separat suficient plutoniu pentru aproximativ zece focoase, însă nu a fost dezvoltată modalitatea de a le folosi drept arme.

Programul nuclear din Coreea de Nord a început odată cu instalarea reactorului sovietic de la Yongbyon. În 1994 s-a stabilit o înţelegere între Coreea de Nord şi Statele Unite ale Americii, prin care Phenianul îşi suspenda programul de înarmare în schimbul unui ajutor pentru construirea reactoarelor generatoare de energie. Opt ani mai târziu, Phenianul a admis că exista un program secret ce vizează armele nucleare şi i-a alungat pe inspectorii de la Agenţia de Energie Atomică.

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a aprobat noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, după fiecare test nuclear.

Focoasele deţinute nu depăsesc pragul de zece, iar actuala tehnologie a nord-coreenilor nu le permite să le transforme în arme de război, susţin experţii citaţi de CNN.

Israel

Israelul refuză să confirme ori să respingă informaţiile conform cărora ar deţine bomba nucleară, dar experţii de la FAS cred că ţara are 80 de arme atomice şi destul plutoniu pentru încă 200.

Într-un interviu acordat în 1998, fostul prim-ministru, Shimon Peres, a declarat că Israelul a început dezvoltarea unei „opţiuni nucleare“ încă din 1950, pentru a preveni un război. De-a lungul anilor, Israelul a dobândit mai multe submarine şi aeronave capabile să transporte focoase nucleare, însă nu a fost confirmat încă dacă aceste maşinării au fost modificate şi pentru transportul încărcăturii explozive.

Iran

În ultimul deceniu au existat îngrijorări la nivel mondial cu privire la programul nucelar al Iranului. În noiembrie 2011 Agenţia de Energie Atomică anunţa că există motive serioase de îngrijorare şi informaţii credibile că Iranul lucrează la producerea armelor nucleare.

Însă Iranul continuă să susţină că activităţile sale de îmbogăţire a uraniului sunt făcute numai în scopuri energetice, însă ţara nu a cooperat suficient de mult încât să le permită experţilor să verifice dacă acţiunile sale au, într-adevăr, scopuri paşnice. Drept urmare, Iranul a primit sancţiuni din partea ONU şi a câtorva state occidentale.

Iranul a dezvoltat încă din 1980 rachete cu propulsie balistică şi deţine primul loc în ceea ce priveşte numărul lansărilor din Orientul Mijlociu. Dar specialiştii spun că aceste rachete nu sunt pregătite pentru un atac nuclear şi, chiar dacă va dobândi focoase nucleare, va trece mult timp pentru pregătirea acestora în vederea obţinerii unei arme.

Testele nu au fost confirmate încă şi se presupune că numărul focoaselor în posesia Iranului este zero.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite