Asasinarea şefului programului nuclear iranian. O operaţiune care riscă să complice munca lui Joe Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Funeraliile lui Mohsen Fakhrizadeh FOTO EPA-EFE
Funeraliile lui Mohsen Fakhrizadeh FOTO EPA-EFE

Asasinarea omului de ştiinţă iranian Mohsen Fakhrizadeh, un act atribuit Israelului, riscă să inflameze tensiunile din Orientul Mijlociu şi să complice munca preşedintelui ales al Statelor Unite Joe Biden, care şi-a manifestat intenţia de a relua dialogul cu regimul de la Teheran, comentează AFP.

Iranul a acuzat vineri Israelul că l-a ucis pe Mohsen Fakhrizadeh (59 de ani) cu acordul Statelor Unite în scopul de a genera „haos” în regiune.

Statele Unite şi Israelul nu au comentat oficial asasinarea omului de ştiinţă iranian, dar preşedintele în exerciţiu Donald Trump a redistribuit pe Twitter un articol despre operaţiune.

În numele „presiunii maxime” asupra regimului de la Teheran, Trump şi-a retras ţara din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian, încheiat la Viena în 2015 sub administraţia Barack Obama.

Cu mai puţin de două luni înainte de încheierea mandatului actualei administraţii de la Washington, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, care tocmai a efectuat o vizită în Israel, a impus vineri noi sancţiuni în legătură cu programul nuclear iranian, vizând de această dată patru societăţi chineze şi ruse acuzate că oferă suport Teheranului.

„Această administraţie este în funcţiune până la 20 ianuarie” şi „va continua să-şi pună în aplicare politicile până la sfârşit”, a afirmat recent un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat care s-a exprimat sub rezerva anonimatului.

Sper că următoarea administraţie americană „se va folosi (de unele politici duse de cea actuală, n. red.) pentru a-i determina pe iranieni să se comporte ca o ţară normală”, a adăugat el.

„Un act de sabotaj împotriva diplomaţiei”

Totuşi, potrivit majorităţii analiştilor americani, asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh este periculoasă şi slăbeşte poziţia lui Joe Biden care, dornic să pună capăt unilateralismului lui Donald Trump, a spus că vrea să ofere „Iranului o cale credibilă de revenire pe calea diplomaţiei”. Preşedintele ales nu exclude reintegrarea Statelor Unite în acordul nuclear iranian.

În opinia lui John Brennan, fost şef al CIA, asasinarea lui Fakhrizadeh este un „act criminal şi extrem de periculos”, care riscă să antreneze „represalii letale şi o nouă fază în conflictul regional”.

Brennan, care a condus CIA între 2013 şi 2017, sub al doilea mandat la Casa Albă al lui Barack Obama şi pe când Joe Biden era vicepreşedinte, a îndemnat Iranul „să reziste tentaţiei” de a recurge la represalii şi să aştepte „revenirea pe scena internaţională a unor lideri americani responsabili”.

În timp ce Statele Unite au trimis în Golf portavionul USS Nimitz, dând asigurări totodată că acest lucru nu are nimic de-a face cu asasinarea omului de ştiinţă iranian, Germania a avertizat sâmbătă faţă de „o nouă escaladare a situaţiei”. Naţiunile Unite au cerut părţilor impicate să dea dovadă de „reţinere”.

În opinia lui Ben Friedman, profesor la Universitatea George Washington, acest asasinat „va ajuta probabil aripa dură din Iran, care vrea arme nucleare”. Este de asemenea „un act de sabotaj împotriva diplomaţiei şi a intereselor Statelor Unite”, a reacţionat el pe Twitter.

„Este o acţiune scandaloasă, destinată să submineze relaţiile diplomatice dintre noul guvern american şi Iran”, a apreciat şi Ben Rhodes, fost consilier diplomatic al lui Obama.

Unii văd totuşi în această operaţiune o pârghie pe care Biden ar putea să o utilizeze în eventualele discuţii cu Teheranul.

„Mai sunt încă două luni până când Joe Biden îşi va începe mandatul”, relevă Mark Dubowitz, directorul centrului de reflecţie de orientare conservatoare Fundaţia pentru Apărarea Democraţiilor. „Este chiar bine ca Statele Unite şi Israelul să aplice pagube severe regimului din Iran şi să dea astfel mijloace de presiune administraţiei Biden”, notează analistul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite