Asasinii jurnalistului Jamal Khashoggi s-au oprit la Cairo pentru a lua narcotice puternice cu care l-au ucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jamal Khashoggi FOTO EPA-EFE
Jamal Khashoggi FOTO EPA-EFE

Echipa de asasini ai jurnalistului Washington Post Jamal Khashoggi s-a oprit la Cairo în cursul nopţii pentru a lua narcotice înainte să ajungă la Istanbul şi câteva ore mai târziu să-l ucidă pe acesta cu o doză letală, se arată în notele unor oficiali ai ambasadei Turciei privind interogatorii saudite secrete.Procesul echipei de asasini s-a desfăşurat în 2019 cu uşile închise şi nu există arhive publice ale audierilor, potrivit Yahoo News.

Escala la Cairo în noaptea de 2 octombrie 2018 a unui avion Gulfstream care transporta echipa de asasini pentru a lua droguri ilicite dezvăluie existenţa unor posibili complici egipteni la uciderea lui Jamal Khashoggi. Acesta a murit după ce un doctor i-a administrat o doză letală de narcotice -nu se ştie ce erau şi cine le-a furnizat în mijlocul nopţii pe aeroportul din Cairo.

Notiţele constituie noi dovezi convingătoare asupra faptului că echipa de asasini trimisă de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman(MBS) a avut intenţia de a-l ucide pe Jamal Khashoggi şi s-a deplasat în acest scop la Istanbul.

Noile detalii despre modul în care a fost comisă crima şi cine a participat la ea au fost dezvăluite în seria de podcasturi Yahoo News „Conspiracyland”, dedicate carierei lui Khashoggi şi istoricului său cu guvernul saudit.

Khashoggi a devenit un critic acerb al prinţului saudit, iar acesta din urmă ar fi supravegheat o schemă de spionaj vizând sediul din San Francisco al Twitter de unde doi spioni saudiţi au sustras numere de telefon, conturi private de email, mesaje şi alte informaţii despre criticii guvernului saudit, între care şi un asociat apropiat al jurnalistului. „A fost mâna noastră. Noi am făcut-o. Avem omul nostru la Twitter”, i-ar fi spus MBS lui Saad Aljabri, un fost oficial contraterorist saudit de rang înalt, potrivit dezvăluirilor fiului acestuia din urmă, Khalid.

Cei doi spioni saudiţi sunt cercetaţi în SUA pentru fraudă şi spionaj, fiind recrutaţi de secretarul personal al prinţului saudit numit în documentele judiciare americane „membru al familiei regale saudite 1”.

„Există o urmă de sânge de la aceste piratări la uciderea lui Khashoggi”, spune Mark Kleiman, avocatul lui Omar Abdulaziz, un disident saudit din Canada, colaborator al lui Khashoggi, ale cărui date personale au fost sustrase de spionii saudiţi.

Khashoggi a fost ucis la scurt timp după ce a intrat în consulat pentru a lua acte care să ateste divorţul său de soţia saudită - corpul său, dezmembrat cu un fierăstrău de măcelărie, a fost scos din clădire în saci negri. Un raport al agenţiei informaţiilor naţionale americane, publicat în februarie, a concluzionat că prinţul saudit a aprobat o operaţiune de „capturare sau ucidere ” a lui Khashoggi de către o echipă de 15 asasini - şapte dintre ei făceau parte din garda personală de securitate a familiei regale saudite.

Potrivit notiţelor oficialilor ambasadei turce, la scurt timp după ce a intrat pe uşile consulatului la ora 13:12, în după-amiaza zilei de 2 octombrie, Khashoggi şi-a dat seama ce urma să i se întâmple şi a „încercat să fugă” - comentariile aparţin procurorilor saudiţi şi se bazează pe interogatoriile saudite secrete ale suspecţilor.

Khashoggi ar fi fost legat de un scaun în biroul consulului general şi Salah Tubaigy, un doctor legist din cadrul Ministerului saudit de Interne, „l-a injectat pe Khashoggi în braţul stâng cu un drog a cărui comercializare e ilegală şi pe care l-a cumpărat de la Cairo într-o doză suficient de mare ca să fie letală”, se arată în notiţe.

Traseul avionului, care a decolat cu echipa de asasini de la Riad în seara de 1 octombrie, captat de aplicaţia Plane Finder, arată că a făcut o escală la Cairo înainte de a ateriza la Istanbul la 03:30.

Oficialii americani de informaţii au refuzat să comenteze ce ar fi putut şti CIA despre conexiunea la Cairo sau cine din Cairo ar putea fi furnizorul drogurilor.

Richard Clarke, un fost consilier în materie de contraterorism al Casei Albe, directorul Institutului pentru Orientul Mijlociu, un think tank din Washington, e de părere că o explicaţie probabilă pentru escala la Cairo este întâlnirea cu agenţi de informaţii egipteni care le-ar fi furnizat narcoticele asasinilor.

Acesta spune că guvernul saudit pompează mulţi bani pentru susţinerea guvernului preşedintelui egiptean Abdel-Fattah el-Sissi şi că „poţi obţine multe în schimbul lor” fără a trebui să dezvăluie ţinta.

Notiţele asupra a şapte audieri cu uşile închise pentru presă şi grupurile de drepturi civile au fost înregistrare la o instanţă din Istanbul şi fac parte din peste 100 de pagini de dovezi colectate pentru o judecată turcă separată în absenţa asasinilor jurnalistului, fiind traduse de Yahoo News.

În cadrul procesului saudit, procurorii au făcut referinţe clare la confesiunile unora dintre suspecţi, iar în unele cazuri afirmaţiile vin în contradicţie cu declaraţiile publice ale oficialilor guvernamentali saudiţi.

Omul-cheie

O întrebare cheie este în ce moment misiunea având scopul răpirii şi aducerii în Arabia Saudită a jurnalistului a devenit un asasinat. notiţele indică faptul că un rol esenţial l-a avut Maher Abdulaziz Mutreb, un ofiţer veteran de informaţii care lucrat cu Khashoggi la ambasada saudită de la Londra. Cei doi mai luau ceaiul împreună după rugăciunea de vineri. Ulterior, Mutreb a devenit însoţitorul prinţului saudit în deplasările sale în SUA. Conform notiţelor, Mutreb a fost pus în fruntea echipei de asasini tocmai prin prisma relaţiei cu Khashoggi.

Mutreb a fost cel care a remarcat, studiind planurile consulatului, că nu ar fi fost practic să-l răpească pe jurnalist şi apoi să-l scoată cu forţa de acolo, pentru că s-ar fi opus - atunci „s-a luat decizia uciderii lui”.

Asasinii au luat în calcul să-i îngroape cadavrul în grădina consulatului dar au „renunţat la idee” întrucât rămăşiţele puteau fi descoperite. Instruiţi de Mutreb, cadavrul a fost dezmembrat cu ceea ce oficialii americani şi turci cred a fi fost un fierăstrău special de măcelărie pe care l-au avut în avion, pus în saci negri de plastic şi dus la reşedinţa consulului general unde a fost ars.

Fostul preşedinte american Donald Trump a încercat de mai multe ori să afle de la regele saudit şi chiar de la prinţul moştenitor saudit dacă rapoartele serviciilor de informaţii erau corecte şi dacă trupul jurnalistului chiar a fost tranşat cu un fierăstrău. Dezvăluirile au fost făcute de Kirsten Fontenrose, directorul pentru afaceri ale Golfului la Consiliul Naţional de Securitate, care a monitorizat apelurile.

„Asta schimbă totul, băieţi. Suntem cu voi, dar trebuie să înţelegem cum s-au petrecut lucrurile. A fost un fierăstrău?”, insista Trump.

„Nu, nu, Donald nu ştim nimic despre aşa ceva. Încercăm şi noi să-i dăm de cap”, răspundeau liderii saudiţi.

Există lacune clare în dovezile prezentate în timpul procesului saudit, potrivit notiţelor turceşti. De exemplu, nu se ştie dacă Mutreb a fost interogat despre decizia sa de a-l ucide pe Khashoggi, dacă i-a pus la curent pe oficiali saudiţi de nivel superior sau a urmat doar ordinele superiorilor. Oficialii serviciilor de informaţii americane au declarat că este de neconceput ca Mutreb să fi luat o decizie atât de importantă pe cont propriu, fără a primi ordine sau aprobare de la vârfurile lanţului de comandă.

„Tipul acela nu ia decizii să omoare pe cineva ca Khashoggi. Deoarece Khashoggi este o persoană protejată, care obişnuia să se întreţină cu membri sus-puşi ai familiei regale", a spus Clarke.

Notiţele turceştii confirmă şi rolul central al consultantului prinţului moştenitor Saud al-Qahtani numit şi „Rasputin” al curţii regale saudite. Acesta s-a întâlnit cu echipa de asasini înainte să decoleze şi a spus că Khashoggi a fost cooptat de „ţări inamice” - o referinţă care ar putea fi la Turcia şi la Qatar - şi că returnarea lui Arabiei Saudite ar fi o „realizare semnificativă” a misiunii.

Deşi asta poate sugera un plan iniţial de răpire, dacă o asemenea ipoteză poate fi viabilă, oficialii americani au concluzionat că modificarea de plan a trebuit ori aprobată, ori decisă chiar de Qahtani.

„Am avut indicii importante cum că Qahtani a ordonat echipei să se urce în acel avion şi să vină în Turcia şi, odată ce am aflat că la bord era şi acel fierăstrău şi alte lucruri, am pus lucrurile cap la cap. Şi avem dovezi puternice că a vorbit cu echipa sa”, spune Fontenrose, adăugând că este o „insultă” la adresa relaţiei SUA- Arabia Saudită că acesta a fost exonerat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite