În lume

articolul anterior articolul urmator

Ascensiunea femeilor în lumea spionajului, în Israel şi SUA. Cine este Avril Haines, nominalizarea lui Biden la şefia serviciilor de informaţii

13
26 Nov 2020 09:13:44
Autor: Cristina Ene
Avril Haines Foto EPA EFE
Avril Haines Foto EPA EFE

Femeile par să preia conducerea lumii spionajului în America, ca şi în Israel, relatează Jerusalem Post într-un articol dedicat ascensiunii femeilor în serviciile de informaţii. Preşedintele ales al SUA Joe Biden a nominalizat-o pe Avril Haines la şefia serviciilor de informaţi naţionale, prima femeie într-un asemenea post. În prezent, CIA este condusă de o femeie, Gina Haspel.

Două femei au poziţii de vârf în Mossad, serviciile de spionaj israeliene, în timp ce femeile obţin rezultate tot mai bune în misiunile de informaţii. Spre deosebire de SUA, numele femeilor din structurile Mossad sunt informaţii clasificate.
 
Avril Haines a fost numită adjunct al directorului CIA în 2013 - la acea vreme a fost prima femeie care a obţinut un post atât de important - şi a fost consilier adjunct de securitate în administraţia Obama. A fost urmată de actualul director CIA Gina Haspel (din 2018).
 
Oficiali CIA au declarat pentru The Jerusalem Post că Haspel a avut contribuţie importantă la ascensiunea femeilor în cadrul CIA.
 
Un motiv al ascensiunii femeilor sunt rezultatele obţinute, întrucât aşa funcţionează lucrurile inclusiv în aceste agenţii pe măsură ce tot mai multe femei au obţinut poziţii de putere. La fel se întâmplă şi în Israel - ca urmare a unei evoluţii inevitabile în care femeile au avansat profesional.
 
O altă explicaţie este proporţia de femei care a ajuns în situaţia de a concura pentru poziţii de conducere. Şi înainte erau angajate femei în aceste agenţii, unele chiar şi în poziţii superioare, dar în general bărbaţii concurau între ei pentru posturile de vârf.
 
De pildă Mossadul are aproape jumătate din personal femei în urma unor campanii recente de recrutare adresate în special lor. 
 
Cât despre SUA, ascensiunea femeilor e datorată parţial mantrei lui Biden despre o administraţie care să reprezinte toată America.. Echipa sa ar putea avea cinci femei în structurile guvernului: vicepreşedinte, secretar al apărării, directorul de informaţii, secretarul trezoreriei şi ambasadorul ONU.
 
În Israel, de asemenea, a existat o susţinere a ascensiunii femeilor de către directorii Mossadului. Apoi este şi meritul candidatelor.
 
Haines a pornit de la departamentul de stat, unde s-a ocupat de probleme de drept internaţional, ca apoi să devină „o forţă majoră” în politicile contrateroriste în administraţia Obama, arată publicaţia israeliană.
 
După ce John Brennan, consilierul lui Obama în privinţa loviturilor aeriene, a preluat sefia CIA, a a adus-o în cele din urmă în echipa sa pe Haines (2013-2015- n.red), care luase parte deja la dezbateri privind regulile în deciziile privind ţintele aeriene. Astfel a putut avea mai multă autoritate ulterior când a trebuit să restructureze agenţia în special în sferele tehnologiei şi securităţii informatice.
 
Haines a fost mâna dreaptă a lui Brennan în perioada scandalului dintre Congres şi agenţie privind interogatoriile sub tortură după atentatele de la 11 septembrie - Congresul a deschis atunci o anchetă. Rolul său a fost să medieze între părţi, inclusiv privind dezvăluirile torturilor.
 
Haines a susţinut nominalizarea lui Haspel ca director al CIA, în pofida faptului că aceasta din urmă aprobase cel puţin o dată apelul la tortură în interogarea prizonierilor.
 
Voci democrate au respins critici din partid că nu este suficient de progresivă, exemplificând prin transferul unui număr de deţinuţi din închisoarea militară de la Guantanamo, ca şi un motor în reducerea loviturilor aeriene cu drone.
 
Hapel nu a făcut prea multe comentarii publice în timpul mandatului ei sub administraţia Trump, însă când a făcut-o a subliniat cu prudenţă ameninţarea Iranului. În 2019 a spus în Congres că Iranul ia măsuri ce duc în direcţia violării acordului nuclear. Se spune că a avut un rol şi în asasinarea generalului Quasem Soleimani, liderul Forşelor Quds, unitatea de elită a Gărzilor revoluţionare.
 
În luna aprilie, surse apropiate directorului Mossadului a dezvăluit pentru Jerusalem Post că în ciuda instabilităţii interne create de nominalizări în acea perioadă în SUA, relaţiile cu Haspel sunt solide, iar ea este un jucător cheie pentru Israel.
 
Cât despre Israel identităţile femeilor din structurile de vârf ale Mossadului sunt informaţii clasificate, Totuşi spioanele-femei au ajuns pe prima pagină a ziarelor israeliene cu reuşitele lor.
 
O spioană a avut un rol cheie într-o misiune în urma căreia Mossadul a pus mâna pe arhive secrete despre activităţile nucleare ale Iranului.
 
Avril D. Haines, 51 de ani, este expert în drept internaţional şi a ocupat funcţii în Consiliul de Securitate Naţională, Departamentul de Stat şi CIA. La bază fizician, are centură maro la judo şi licenţă de pilot.
 
Din 2010 a fost consilier juridic în materie de securitate naţională al administraţiei Obama, una din sarcinile sale fiind supravegherea programelor sub acoperire ale CIA, între care loviturile aeriene cu drone şi operaţiunile clasificate ale Pentagonului.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Index 4.2.2
26.11.2020, 09:58:28

Poate ca femeia asta are boashe sa bage mana in cuibul de viespi creat de kremlin in inima Americii, cu ajutorul lu Troampa!

+1 (11 voturi)
Index 4.2.2
26.11.2020, 10:03:25

Nasol pentru ruznaci ca din ianuarie nu mai au acces la informatiile clasificate , care pana acum le fura oferite de Guzganul Rozaliu!

+1 (9 voturi)
Platitor de taxe
26.11.2020, 10:27:38

Index, daca vrei sa comentezi pe subiect, poti sa citesti articolul, este in partea superioara a sectiunii de comentarii.

-1 (9 voturi)
Index 4.2.2
26.11.2020, 10:29:11

adica cum ai comentat tu "maestre" la subiect ?sau esti invatator la meserie, si simti nevoia sa corectezi?

-1 (9 voturi)
Mihu Cristian
26.11.2020, 11:12:06

Femeile sunt specialiste in culegere si distribuire de informatii ! Orcum nu mai risca soarta lui Mata Hari 1

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările