În lume

articolul anterior articolul urmator

Atac terorist în Franţa. Presa, între sfidare şi autocenzură

2
8 Jan 2015 19:04:37
Autor: Ana Stan
Atentat terorist în Franţa. Jurnalişti de peste tot din lume au condamnat atacul terorist ce a avut loc în redacţia publicaţiei satirice franceze „Charlie Hebdo“
Atentat terorist în Franţa. Jurnalişti de peste tot din lume au condamnat atacul terorist ce a avut loc în redacţia publicaţiei satirice franceze „Charlie Hebdo“

Jurnalişti de peste tot din lume au condamnat atacul terorist din Franţa ce a avut loc în redacţia publicaţiei satirice „Charlie Hebdo“. Mare parte din publicaţii şi-au exprimat solidaritatea faţă de caricaturiştii ucişi în atac prin lucrări originale sau prin republicarea caricaturilor care au înfuriat în trecut extremiştii islamişti.

În Franṭa paginile ziarelor sunt cele mai negre ṣi comentarile cele mai acerbe. În presa britanică, Daily Mail şi Daily Telegraph titrează ambele pe prima pagină „Războiul împotriva libertăţii“. 
 
În acelaşi spirit, The Times titrează pe prima pagină „Atac împotriva libertăţii“, iar The Guardian „Atac împotriva democraţiei“. „Je suis (ich bin) Charlie!“, afirmă pe site-ul său Tageszeitung (stânga). 
 
Însă, unele dintre cele mai importante instituţii de presă din lume, printre care ziarele The Telegraph, The New York Times sau agenţia de ştiri Associated Press, au au ales să nu difuzeze sau să difuzeze blurat caricaturile cu profetul Mahomed din săptămânalul satiric Charlie Hebdo.
 
„Potrivit standardelor Times, nu publicăm în mod obişnuit imagini sau materiale care încearcă în mod deliberat să ofenseze sensibilităţi religioase. După o analiză profundă, editorii Times au decis că descrierea respectivelor caricaturi va oferi cititorilor suficiente informaţii pentru a înţelege ştirile“, au explicat editorii The New York Times“.
 
CNN nu este singura reţea de televiziune care nu a arătat deloc caricaturile Charlie Hebdo. De fapt, potrivit BuzzFeed, cele mai mari reţele de televiziune din lume, cum ar fi NBC News, MSNBC, CNBC, ABC News şi CBS News, au decis să nu difuzeze aceste imagini.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

un_roman
8.01.2015, 23:21:38

Islamul nu este o religie! E un sistem ideologic, judiciar, politic ce are ca unic scop hegemonia totala! Trebuie interzis si scos in afara legii! Este singura solutie pentru lumea civilizata!

0 (2 voturi)
Dan Miclea
9.01.2015, 08:54:59

Daca era criticata religia evreilor, caricaturistii erau acum considerati antisemiti si probabil erau actionati in justitie. Avem de-a face cu o abordare extremista a religiilor

+1 (1 vot)
Modifică Setările