Atentat terorist în Franţa. Există o explicaţie genetică pentru care fraţii sunt predispuşi la acte de violenţă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fraţii Kouachi au comis atentatul terorist din Franţa
Fraţii Kouachi au comis atentatul terorist din Franţa

Fie că e vorba de genetică, fie de mediul înconjurător, se pare că există mai mulţi factori ce predispun unii fraţi la un comportament violent. Poate nu este o coincidenţă faptul că două perechi de fraţi au fost identificate ca responsabile pentru adevărate masacre: Djohar şi Tamerlan Ţarnaev pentru crimele de la Maratonul din Boston şi Saïd şi Cherif Kouachi pentru atentatul terorist din Franţa, de la sediul revistei satirice Charlie Hebdo.

Autorii atentatului terorist din Franţa au fost ucişi, vineri seară, la peste 50 de ore de la uciderea a 12 persoane în sediul săptămânalului Charlie Hebdo. Fraţii Kouachi au fost neutralizaţi în urma unui asalt al forţelor franceze, la o tipografie din Dammartin-en-Goele, localitate aflată la 30 de kilometri de Paris, acolo unde mai multe persoane erau ţinute ostatice.

Autorii atentatului terorist din Franţa. Un frate dominant, altul supus dornic să mulţumească

„Există numeroşi factori care contribuie la radicalizarea fraţilor, inclusiv neurobiologici, de personalitate, sociali sau culturali“, explică neuropsihologul Robert Hanlon de la Universitatea Northwestern din SUA pentru „Discovery News“.

„Un frate este, de obicei, un caracter mai puternic, şi este conducătorul celor doi. Celălalt frate este supusul şi este foarte influenţat de lider. Supusul vrea să mulţumească liderul, să aibă parte de respectul lui“, adaugă Hanlon.

Specialistul spune că rudele implicate împreună în masacre tind să fie de sex masculin, bărbaţii fiind responsabili de 90% din crimele ce au loc anual în SUA. „Din cauza diferenţelor  biologice, psihologice şi socio-dezvoltatoare dintre sexe, bărbaţii sunt mult mai violenţi decât femeile“, explică specialistul.

În plus, faţă de fraţii terorişti, există şi un număr destul de mare de fraţi care comit crime în serie, cum ar fi Pete şi Pat Bondurant, Larry şi Danny Ranes sau Reginald şi Jonathan Carr. 

Terorismul este o subclasă a violenţei care, după cum explică Hanlon, poate avea multe influenţe declanşatoare.

„Comportamentul nostru are un component şi genetic şi de mediu, nu pot fi separate“, explică şi Jeremy Richman, om de ştiinţă la Fundaţia Avielle.

Fraţii Kouachi, autorii atentatului terorist din Franţa, erau demult în vizorul autorităţilor

Cherif şi Said Kouachi, principalii doi suspecţi în atentatul terorist din Franţa, se aflau de mult în vizorul autorităţilor, fiind chiar pe o listă specială a Statelor Unite ale Americii. Cherif Kouachi, fratele cel mic, a fost arestat şi condamnat în anii 2000 pentru acuzaţii legate de terorism.

În 2010, Cherif Kouachi, unul dintre autorii atentatului terorist din Franţa, a fost închis din nou pentru acelaşi tip de infracţiuni, însă a fost eliberat la scurt timp din cauza probelor insuficiente, notează ABC News.

Alte informaţii importante sunt publicate şi în legătură cu celălalt frate, Said Kouachi, despre care jurnaliştii americani de la CNN susţin că ar fi călătorit în Yemen, în 2011, la o filială Al-Qaeda. Aici, bărbatul ar fi primit arme şi ar fi fost învăţat cum să confecţioneze bombe. Aceste informaţii au fost confirmate de doi oficiali din spionajul american.

Cherif Kouachi, unul dintre atacatorii publicaţiei satirice Charlie Hebdo, era cunoscut autorităţilor franceze încă din 2005, iar calea lui prin care a devenit jihadist seamănă mult prea mult cea a altor terorişti dovediţi. 

Cherif Kouachi a fost prieten apropiat cu francezul de origine tunisiană, Thamer Bouchnak. Cei doi au fost recrutaţi de Farid Benyettou, un jihadist cunoscut ce opera în zona unde locuiau cei doi. Procurorul Jean-Julien Xavier-Rolai l-a descris pe Benyettou ca fiind „ghidul spiritual“ al celor doi bărbaţi. Xavier-Rolai este acum consilierul juridic al ministrului de Interne al Franţei, Bernard Cazeneuve.

Cherif şi Bouchnak au fost amândoi arestaţi în ianuarie 2005, în timp ce se pregăteau să se ducă în Irak. Au petrecut trei ani în închisoare. Cei doi nu au negat că intenţionau să fugă în Irak, însă au declarat că încep să se răzgândească şi că „au fost uşuraţi“ că au fost opriţi. În 2010, Cherif a fost arestat din nou, ca fiind unul dintre cei 13 bărbaţi ce complotau să ajute să evadeze un terorist algerian.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu Cherif între 2010 şi evenimentele de la sediul revistei Charlie Hebdo. Părea să se mişte ca şi când ar avea antrenament militar, notează „The Telegraph“. 

Doi fraţi gemeni au fost arestaţi în Canada pentru infracţiuni legate de terorism

Doi fraţi gemeni au fost arestaţi vineri în Canada pentru infracţiuni legate de terorism, iar unul dintre ei a fost prins pe aeroportul din Montreal chiar înainte de a pleca în străinătate, a anunţat poliţia federală, citată de AFP.

Ashton Carleton Larmond şi Carlos Larmond, în vârstă de 24 de ani, sunt inculpaţi pentru diferite acuzaţii legate de terorism sau susţinere a activităţilor teroriste, a precizat Jandarmeria regală din Canada (GRC).

Cei doi fraţi, născuţi la 21 noiembrie 1990, sunt domiciliaţi la Ottawa, unde urmau să fie prezentaţi unui judecător, potrivit Mediafax.

Ashton Carleton Larmond, arestat vineri la Ottawa, a fost inculpat pentru susţinerea unei activităţi teroriste, participare la o activitate în numele unei grupări teroriste şi pentru că a incitat o persoană să comită acţiuni pentru o grupare teroristă, a precizat GRC.

Carlos Larmond, arestat vineri pe aeroportul din Montreal, este acuzat de participare la o activitate în numele unei organizaţii teroriste şi că a încercat să părăsească ţara pentru a participa la activităţi teroriste în străinătate.

După evenimentele din Franţa, unde o serie de atentate şi luări de ostatici s-au soldat cu 17 morţi în trei zile, dintre care 12 la revista satirică Charlie Hebdo, GRC le-a cerut canadienilor să „rămână vigilenţi şi să semnaleze orice informaţie legată de terorism sau activităţi suspecte“, notează Mediafax.

Fraţii Ţarnaev: un boxer amator şi un elev eminent

Tamerlan şi Djohar, cetăţeni ruşi de etnie cecenă, au venit în SUA în 2001. Suspecţii în cazul dublului atentat de la maratonul din Boston sunt originari din Cecenia, zona predominată de musulmani din Caucazul măcinat de conflicte din sudul Rusiei.

În rândul populaţiei cecene, Djohar este un nume comun şi, potrivit profilului său de pe reţeaua socială Vkontakte, un fel de Facebook rusesc, amândoi fraţii făceau parte din diverse grupări naţionaliste cecene.

Djohar a studiat în Mahacikala, capitala republicii Daghestan. Membrii familiei Ţarnaev au ajuns în Mahacikala ca refugiaţi din Asia centrală, la finalul anilor '90, şi au locuit acolo doar câţiva ani. 

fratii ţarnaev

Tamerlan (stânga) şi Djohar Ţarnaev, autorii atentatului de la Boston

Djohar s-a născut în capitala Daghestanului, însă fratele lui mai mare, Tamerlan, a trăit în Cecenia la începutul anilor '90, până când părinţii lor au decis să fugă din cauza conflictelor armate din timpul primului războiul cecen pentru eliberarea de sub dominaţia Rusiei Federale.

Potrivit BBC News, nu există foarte multe informaţii referitoare la cum a trăit familia Ţarnaev în Cecenia şi în Daghestan. Ceea ce se ştie sigur este că Djohar şi Tamerlan au venit în SUA în 2001, însoţiţi de tatăl lor, Anzor, care s-a întors ulterior în Mahacikala.

Potrivit mărturisirilor lui Anzor Ţarnaev, capul familiei, Djohar a venit în Statele Unite cu speranţa să devină neurochirurg, iar implicarea fiilor lui în dublul atentat de la Boston este o înscenare. „Copiii mei nu au pus niciodată mâna pe vreo armă, nici nu au văzut aşa ceva decât la televizor”, povestea Anzor Ţarnaev.

Djohar, era un elev eminent care a intrat cu bursă la un liceu din Massachusetts, în 2011. Până atunci, el a făcut şcoala la Cambridge Rindge and Latin School.

Fratele lui mai mare, Tamerlan (26 de ani), era boxer amator. Student fiind la Bunker Hill Community College din Boston, el şi-a amânat un semestru de şcoală pentru a se antrena.

Tamerlan ar fi spus unui fotograf, în timpul unei sedinţe foto pentru box, că speră să câştige suficiente lupte pentru a putea intra în echipa olimpică a Statelor Unite şi să devină cetăţean american prin naturalizare. Totodată, el ar fi declarat că preferă să reprezinte SUA, nu Rusia, la competiţiile de box, atâta timp cât Cecenia nu obţine independenţa. Sursele BBC susţin că Tamerlan ar fi renunţat la consumul de alcool şi la fumat şi că i-ar fi zis fotografului că „Dumnezeu a spus NU alcoolului”, manifestând totodată îngrijorare pentru o societate care „nu mai are valori”.

Pe aceeaşi temă:

Autorii atentatului, ucişi. Teroriştii de la Charlie Hebdo au murit în urma unui asalt al forţelor de intervenţie franceze

Momentul intervenţiei în forţă a trupelor speciale, în urma căreia cei trei terorişti au fost ucişi

Preşedintele Hollande: Franţa a făcut faţă atacurilor teroriste; suntem mândri de activitatea poliţiei

Un lider al Al-Qaida ameninţă Franţa cu noi atacuri

Înregistrarea convorbirii telefonice dintre un post TV şi autorul atentatului terorist din Franţa, de la magazinul evreiesc din Paris

Primele mărturii ale ostaticilor luaţi în atentatele teroriste din Franţa. S-au ascuns într-o cameră frigorifică şi sub o chiuvetă

Cea mai căutată femeie din lume: Hayat Boumeddiene, „înarmată şi periculoasă“, se află în Turcia sau în Siria

Ameninţare falsă cu bombă la Disneyland. Turiştii dintr-un hotel au fost evacuaţi

Partenera lui Charb, editorul Charlie Hebdo: „Am ştiut mereu că va fi asasinat“

Există o explicaţie genetică pentru care fraţii sunt predispuşi la acte de violenţă?

CNN: Mai multe celule teroriste au fost activate. Ofiţerii francezi au ordin să poarte armele tot timpul

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite