Austeritatea UE ar putea să omoare „pacientul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele tăierilor de cheltuieli încep să fie vizibile în oraşele Europei: cozi din ce în ce mai mari la ajutoarele de stat, firme închise şi tot mai mulţi oameni fără adăpost pe străzile oraşelor.

Acordul la care au ajuns săptămâna trecută 26 de state ale UE privind centralizarea sistemelor fiscale şi a controlului asupra bugetelor nu pare a avea efecte pe pieţele financiare. Italia a vândut ieri obligaţiuni guvernamentale  la un preţ foarte mare, în timp ce Marea Britanie, care a rămas în afara acordului, a înregistrat un minim istoric, la o licitaţie similară.  

Randamentul obligaţiunilor pe cinci ani emise de guvernul italian (adică dobânda pe care o va plăti Italia) a crescut la 6,47%, de la 6,29%,  la o licitaţie similară la mijlocul lui noiembrie. Cota euro este şi ea în scădere, ajungând la 1,3 dolari, cel mai mic nivel începând din 12 ianuarie 2011.

Mai mult, unele guverne par a avea îndoieli în legătură cu acordul la care s-a ajuns la summitul UE. Ministrul de Finanţe irlandez, Michael Noonan, a declarat că Irlanda „este pregătită să discute" cu UE despre introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, dar crede că ţara sa ar putea fi în dezavantaj faţă de Londra, dacă sistemul financiar londonez nu e şi el acoperit de această taxă.

În Germania, secretarul general al Partidului Liberal Democrat, aliat la guvernare cu partidul Creştin Democrat al cancelarului Angela Merkel, a demisionat. Gestul său a subliniat diviziunile  politice din coaliţie. Demisia lui Christian Lindner vine în contextul unui referendum desfăşurat în rândul membrilor de partid privind respingerea Mecanismului European de Stabilitate Financiară. Coaliţia de guvernare ar putea fi în pericol dacă referendumul arată că partidul este înpotriva  MESF.

Divergenţe privind noul pact fiscal

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, au divergenţe în legătură cu forma pe care ar trebui să o ia noul pact fiscal din zona euro, scrie publicaţia „Handelsblatt", citată de AFP. Angela Merkel doreşte elaborarea unui text unic prin care să ataşeze viitorul pact fiscal Mecanismului European de Stabilitate (MES), conform cotidianului economic. Van Rompuy ar dori să prezinte două tratate: unul consacrat uniunii fiscale în zona euro, iar al doilea Mecanismului European de Stabilitate.

Klaas Knot, membru al consiliului de guvernare al BCE, a declarat ieri că fondul de ajutor al UE sau contribuţiile la FMI trebuie să fie de cel puţin 1.000 de miliarde de euro. „Criza va fi rezolvată dacă fondurile de ajutor cresc", a spus el, citat de Reuters. 

În întreaga zonă euro, comercianţii se pregătesc pentru încă o scădere a vânzărilor de Crăciun, deoarece taxele comericale au fost mărite în multe ţări, precum Italia, Grecia şi Irlanda. Confederaţia Greacă a Comerţului prognozează o scădere a vânzărilor cu amănuntul cu 22-30%, iar vânzările per capita în perioada de Sărbători ar putea scădea la 288 de euro, de la 410 euro anul trecut.

Crăciun auster

De la Atena la Dublin, guvernele impun val după val de tăieri de cheltuieli şi creşteri de taxe pentru a convinge investitorii că sunt serioase în privinţa îmbunătăţirii situaţiei financiare. Dar această austeritate riscă să arunce continentul înapoi în recesiune, spun analiştii, deoarece prognozele slabe de creştere fac ţintele bugetare şi mai greu de atins şi accentuează povara datoriei, ceea ce înseamnă că e nevoie de şi mai multă austeritate.

În condiţiile în care criza se extinde cu repeziciune în zona euro, ridicând costurile de împrumut la niveluri nesustenabile, ţările se bazează din ce în ce mai mult pe tăieri şi nu pe reforme structurale pentru a obţine rezultate.

Drept urmare, au crescut cozile la ajutoarele de stat, din ce în ce mai multe firme se închid, iar serviciile publice sunt suprasolicitate. Pe străzile Atenei şi Dublinului, sărăcia a crescut vizibil şi pot fi văzuţi din ce în ce mai mulţi oameni fără adăpost, transmite Reuters. În Spania, au fost desfiinţate unele dintre secţiile de urgenţă ale spitalelor, iar în Italia, vânzătorii cu amănuntul abia mai supravieţuiesc, deoarece consumul a scăzut constant, începând din iarna lui 2008.

Analiştii spun că măsurile de austeritate necesare pentru a îndeplini ţintele de deficit bugetar vor încetini şi mai mult creşterea, iar unii prevăd chiar o contractare a economiei în zona euro, ca urmare a măsurilor de austeritate.

Intransigenţă

Jens Weidmann, şeful Băncii Centrale a Germaniei, s-a pronunţat din nou, ieri, împotriva cumpărării de către BCE a unor cantităţi mari de obligaţiuni guvernamentale europene.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite