În lume

articolul anterior articolul urmator

Australia se alătură boicotului diplomatic al Jocurilor Olimpice din China. Decizia a fost luată din cauza încălcărilor drepturilor omului

7
8 Dec 2021 04:40:20
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: EPA-EFE / Premierul australian Scott Morrison
Foto: EPA-EFE / Premierul australian Scott Morrison

Australia se va alătura boicotului diplomatic anunţat de SUA asupra Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 şi niciun oficial nu va participa la evenimentele legate de jocuri. Acest lucru a fost anunţat miercuri de prim-ministrul australian Scott Morrison.

„Oficialii australieni nu vor participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing”, a declarat prim-ministrul la o conferinţă de presă la Sydney, menţionând însă că echipa olimpică a ţării va participa la Jocuri aşa cum a fost planificat anterior. „Australia este o mare putere sportivă şi împărtăşim problemele sportive şi politice”, a subliniat el.

Morrison a spus că decizia de a se abţine de la reprezentarea oficială la Jocurile Olimpice de la Beijing a fost luată din cauza încălcărilor drepturilor omului atribuite Chinei în Regiunea Autonomă Xinjiang Uygură şi „unui număr de alte probleme legate de interferenţa Chinei în afacerile australiene”. „Am fi foarte bucuroşi să discutăm aceste probleme cu guvernul chinez şi <...> am încercat în mod repetat să facem acest lucru, dar autorităţile chineze au ignorat în mod constant orice oportunităţi în acest sens”, a spus şeful guvernului.

Pe 6 decembrie, Statele Unite au anunţat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice din 2022 de la Beijing, ceea ce implică refuzul oficialilor de a călători la Jocurile Olimpice. Ulterior, Washington şi-a anunţat aliaţii şi partenerii din străinătate despre acest lucru, lăsându-le dreptul de a lua în mod independent decizii privind participarea sau neparticiparea la evenimentele din China cu ocazia Jocurilor Olimpice. Apelurile la boicotarea Jocurilor de Iarnă, care au fost făcute anterior de politicieni din Canada, Norvegia, Statele Unite ale Americii, precum şi de reprezentanţi ai aproape 200 de organizaţii pentru drepturile omului din diferite ţări, urmare a represiunilor masive atribuite Republicii Populare Chineze (RPC) în Xinjiang. Regiunea Autonomă Uygură.

China a răspuns numind decizia SUA, o manipulare politică, contrară Cartei Olimpice, şi a promis că va lua contramăsuri.

A XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă va avea loc la Beijing în perioada 4-20 februarie 2022. Capitala RPC a fost aleasă ca loc de desfăşurare la sesiunea Comitetului Olimpic Internaţional de la Kuala Lumpur, care s-a desfăşurat pe 31 iulie 2015.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Cristian saileanu
8.12.2021, 05:06:33

Asta nu'i boicot, e o gluma proasta Organizati jocuri olimipice paralele in Grecia, unde este de fapt locul lor...

+1 (3 voturi)
. tricky
8.12.2021, 10:06:18

Dom'le, e cam greu să organizezi olimpiada de iarnă în Grecia.

0 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
8.12.2021, 19:58:57

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
8.12.2021, 06:38:18

Comentariu considerat abuziv.

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
8.12.2021, 09:58:08

La indicatiile presedintelui Xi-cel mai probabil-China a actionat fatis si dusmanos contra Australiei. Un numar enorm de agenti chinezi au actionat contra Australiei intr-un razboi asimetric total. In urma rapoartelor serviciilor secrete, conducerea politica a Australiei si-a dat seama in cele din urma cu cine au de-a face.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările