În lume

articolul anterior articolul urmator

Australia şi Filipine limitează utilizarea vaccinului pentru Covid-19 al AstraZeneca

1
9 Apr 2021 07:28:05
Autor: News.ro
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Australia şi Filipine au decis, joi, să limiteze utilizarea vaccinului pentru Covid-19 al AstraZeneca, în timp ce Africa Union a renunţat la planurile de a cumpăra acest vaccin, dând noi lovituri speranţelor companiei de a-l livra la nivel global, transmite Reuters.

Vaccinul - dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford şi considerat un lider în cursa globală a vaccinurilor - a fost afectat de probleme de siguranţă şi probleme de aprovizionare de când rezultatele studiilor de fază III au fost publicate în decembrie, Indonezia fiind ultima ţară obligată să caute doze de la alţi dezvoltatori de vaccinuri.

Filipine a suspendat utilizarea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta de sub 60 de ani, după ce autoritatea de reglementare europeană a declarat miercuri că a găsit cazuri rare de formare de cheaguri de sânge în rândul unor beneficiari adulţi, deşi avantajele vaccinului depăşesc în continuare riscurile.

Australia a recomandat persoanelor sub 50 de ani să primească vaccinul pentru Covid-19 al Pfizer, în locul celui al AstraZeneca, o schimbare de politică despre care a avertizat că va susţine campania de inoculare.

Africa Union explorează opţiuni cu Johnson & Johnson, renunţând la planurile de a cumpăra vaccinul AstraZeneca de la Institutul Seric din India, a declarat reporterilor şeful Centrului African pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

Vaccinul AstraZeneca este vândută la preţul de fabricaţie, pentru câţiva dolari pe doză. Este de departe cel mai ieftin şi cu cel mai mare volum de producţie până în prezent, neavând nici nevoia de a fi refrigerat la temperaturi extreme, ca alte vaccinuri pentru Covid-19, ceea ce îl face probabil să fie pilonul multor programe de vaccinare din lumea în curs de dezvoltare.

Însă, mai mult de o duzină de ţări au suspendat total sau parţial utilizarea vaccinului AstraZeneca, mai întâi din cauza îngrijorării privind eficacitatea la persoanele în vârstă, iar acum din cauza temerilor privind efectele secundare rare la persoanele mai tinere. Acest lucru, împreună cu eşecurile de producţie, va întârzia lansarea vaccinurilor pe tot globul, în timp ce guvernele se luptă să găsească alternative pentru a tempera pandemia care a ucis peste 3 milioane de oameni.

Italia s-a alăturat Franţei, Olandei, Germaniei şi altor ţări, recomandând miercuri o vârstă minimă a persoanelor vaccinate cu vaccinul AstraZeneca, iar Marea Britanie a anunţat că persoanele sub 30 de ani ar trebui să primească un alt vaccin.

Coreea de Sud a suspendat, de asemenea, în această săptămână, utilizarea vaccinului la persoanele sub 60 de ani, aprobând în acelaşi timp vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson.

AstraZeneca a declarat că lucrează cu autorităţile de reglementare britanice şi europene pentru a include  formarea de cheaguri de sânge la nivel cerebral ca ”un posibil efect secundar extrem de rar”.

Africa de Sud a întrerupt, de asemenea, luna trecută, vaccinările cu vaccinul AstraZeneca, din cauza unui mic studiu care a arătat că vaccinul a oferit o protecţie minimă împotriva formelor uşoare până la moderate cauzate de varianta locală, dominantă, a coronavirusului.

AstraZeneca se confruntă cu probleme de producţie care au dus la un deficit al vaccinului său în mai multe ţări.

Ministrul indonezian al Sănătăţii, Budi Gunadi Sadikin, a declarat joi că ţara este în discuţii cu China cu privire la obţinerea a până la 100 de milioane de doze de vaccin pentru Covid-19 pentru a acoperi deficitul de livrări, după întârzieri la sosirile de vaccinuri ale AstraZeneca.

India a blocat temporar pe toate exporturile majore de vaccinuri pentru Covid-19 ale AstraZeneca fabricate de Serum Institute of India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, pe măsură ce numărul de infecţii din ţară creşte.

 Acest lucru a afectat aprovizionarea facilităţii globale COVAX, susţinută de OMS, prin care 64 de ţări mai sărace ar trebui să primească vaccinuri de la Serum, a declarat luna trecută partenerul de achiziţii şi distribuţie al programului UNICEF.

Marea Britanie încetineşte campania de vaccinare din cauza unei întârzieri a livrărilor din India şi se află în conflict cu UE cu privire la exporturi.

De asemenea, Australia a atribuit întârzierile din campania sa de imunizare problemelor de aprovizionare din Europa.

AstraZeneca a spus că în spatele deficitului de aprovizionare a Uniunii Europene se află randamentul redus al unei fabrici europene.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Davide Isa
9.04.2021, 10:05:36

Aloo, gheorghita, se aude si la tine, sau te faci ca ploua?!

-3 (3 voturi)
Modifică Setările