Australia ridică nivelul alertei de terorism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Australia a ridicat nivelul alertei de terorism, de la mediu la mare, a anunţat premierul australian Tony Abbott. Această decizie a fost luată ca răspuns la îngrijorările în creştere privind impactul conflictelor militanţilor din Irak şi Siria.

Oficialii din securitate erau îngrijoraţi de numărul tot mai mare de australieni „care lucrează, au legături sau sunt inspiraţi de grupuri islamiste“, spune prim-ministrul Australiei Tony Abbott. Însă, a adăugat că nu există nicio informaţie a serviciilor secrete privind eventuale atacuri asupra ţării.

Vreau să accentuez că ridicarea nivelului de alertă nu înseamnă că un atac terorist este iminent. Nu avem cunoştinţă de posibile planuri teroriste care privesc ţara noastră. Ce avem însă, este informaţia că există oameni care au intenţia de a ataca şi cu capacităţile de a organiza lovituri teroriste şi aici, în Australia“, declara Tony Abbott într-o conferinţă de presă.

Oficialii spun că zeci de australieni s-au dus să lupte pentru grupări jihadiste, cum este şi Statul Islamic şi Jabhat al-Nusra din Orientul Mijlociu. Ei sunt îngrijoraţi despre impactul asupra securităţii pe care îl poate avea întoarcerea acasă a acestor suporteri sau luptători pentru extremişti.

Este pentru prima dată când Australia a mărit nivelul alertei de la mediu la mare, de când a fost introdus acest sistem de evaluare a ameninţărilor în 2003. Un nivel mediu al alertei înseamnă că un atac ar putea avea loc. Este urmat de „mare“, care înseamnă că un atac este probabil, iar apoi vine nivelul „extrem“, însemnând că un atac este iminent sau chiar a avut loc.

image

Prim-ministrul australian (foto dreapta) a declarat că, deşi creşterea nivelului de alertă nu reprezintă o schimbare majoră pentru cetăţenii obişnuiţi, ei ar trebui să se aştepte totuşi la o securitate crescută în aeroporturi, în porturi, în bazele militare, în clădirile guvernamentale şi la evenimentele publice.

Oficialii spun că cel puţin 60 de australieni ar lupta alături de grupurile extremiste din Siria şi din nordul Irakului, şi încă 100 sau mai mulţi se pare că susţin activ aceste grupuri. Astfel Australia a instalat noi unităţi de contraterorism şi scanări biometrice în toate aeroporturile internaţionale.

Miercuri, poliţia a făcut un raid într-un centru islamic din Queensland şi a arestat doi bărbaţi. Ambii au fost acuzaţi de abateri legate de recrutarea, facilitarea şi finanţarea oamenilor care călătoreau în Siria pentru a se angaja în activităţi ostile, conchide BBC.


Citeşte şi:

Un nou război împotriva terorismului

Statele Unite ale Americii au declarat încă o dată război terorismului, ameninţând că vor distruge gruparea teroristă Statul Islamic printr-o strategie care se bazează pe atacuri aeriene.

VIDEO Mircea Geoană: „Nu este atât de departe 11 septembrie 2001. În forme perverse, el se reciclează“

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a venit în studiul Adevărul Live pentru a analiza felul în care au schimbat atentatele teroriste de la 11 septembrie strategiile de securitate pe plan mondial. Totodată, fostul ambasador român în SUA a vorbit şi despre actuala ameninţare teroristă reprezentată de Statul Islamic, considerată o grupare mai periculoasă şi mai radicalizată decât al-Qaeda.

Fost agent dublu în Al-Qaeda: Statul Islamic mă vrea mort! Tu poţi fi următorul

Morten Storm este un fost agent dublu din Al Qaeda, angajat de agenţii secrete ca CIA, MI6, MI5 sau serviciile secrete daneze. Volumul său de memorii: „Agentul Storm: Viaţa mea înăuntru Al Qaeda şi CIA“ spune povestea aventurilor sale în interiorul uneia dintre cele mai mari organizaţii teroriste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite