Autorităţile turce dispun arestarea a 295 de militari suspectaţi de legături cu Gulen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile turce au ordonat, vineri, arestarea a 295 de militari suspectaţi de legături cu reţeaua predicatorului Fethullah Gülen, acuzat de orchestrarea tentativei de lovitură de stat în 2016, relatează Reuters.

Între aceşti militari se află trei colonei, opt comandanţi şi zece locotenenţi.

Peste 77.000 de persoane au fost încarcerate, din iulie 2016, în aşteptarea unui proces, iar poliţia efectează cu regularitate arestări în masă.

De asemenea, autorităţile au suspendat sau destituit 150.000 de funcţionari şi militari.

Opozanţii preşedintelui turc recep Tayyip Erdogan îl acuză pe şeful statului că se foloseşte de puciul eşuat ca pretext pentru a reprima orice voce disidentă.

Guvernul afirmă că apără securitatea naţională.

”ATMOSFERĂ A FRICII”

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a denunţat joi ”atmosfera fricii” creată de putere în Turcia, prin pedepse la închisoare pe viaţă cerute împotriva lui Osman Kavala, considerat un mecena, şi unor jurnalişti din cauza susţinerii manifestaţiilor ”mişcării Gezi” în 2013, relatează AFP.

”Inculpări ale unui număr de 16 deţinuţi, între care şi Osman Kavala, ridică întrebări cu privire la respectarea de către justiţia turcă a normelor internaţionale şi europene”, a declarat o purtătoare de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini.

”Folosirea manifestaţiilor din Parcul Gezi din 2013 pentru a cere pedepse cu închisoarea pe viaţă este lipsită de credibilitate, creează o atmosferă a fricii şi descurajează organizarea unor adunări paşnice”, a acuzat ea.

Un procuror turc a cerut miercuri ca omul de afaceri şi mecena Osman Kavala, un reprezentant important al societăţii civile, să fie condamnat la închisoare pe viaţă, acuzându-l de ”tentativă de răsturnare a Guvernului” în legătură cu susţinerea unor manifestaţii împotriva lui Erdogan.

Încarcerat de peste un an la Închisoarea Silivri, în apropiere de Istanbul, Osman Kavala este acuzat de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan de faptul că a finanţat manifestaţii antiguvernamentale în 2013, cunoscute sub numele de ”mişcarea de la Gezi”.

”Amânările sistematice, detenţiile fără probe suficiente şi urmăririle penale ale unor persoane care îşi exercită dreptul fundamental la libertatea de exprimare şi de reuniune aruncă îndoieli grave asupra respectării principiului nevinovăţiei şi dreptului la un proces echitabil în procesul judiciar în Turcia”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a lui Mogherini.

”De asemenea, condamnările pronunţate la 18 februarie împotriva jurnaliştilor de la ziarul Cumhuriyet  sunt contrare principiilor libertăţii de exprimare şi libertăţii presei, chei de boltă ale oricărei societăţi democratice”, a adăugat ea.

”Detenţia unor jurnalişti, parlamentari, apărători ai drepturilor omului şi universitari, adesea fără inculpare, din cauză că au exercitat un drept personal şi profesional la libertatea de exprimare, nu este conform obligaţiilor Turciei”, a declarat ea.

Turcia este semnatară a Convenţiei europene a drepturilor omului şi este membră a Consiliului Europei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite