În lume

articolul anterior articolul urmator

Autorul crimelor de la Toulouse ar fi fost manipulat de serviciile secrete franceze

0
13 Jun 2012 13:56:11
Autor: Viorica Marin

Avocatul tatălui autorului crimelor din martie de la Toulouse afirmă că ar deţine două înregistrări video, cerute de justiţia franceză, care ar putea dovedi că presupusul jihadist ar fi fost manipulat de serviciile secrete franceze, relatează AFP.

Aceste înregistrări, care nu au fost făcute publice, ar fi fost realizate de Mohamed Merah în momentul în care poliţia i-a asediat apartamentul din Toulouse şi sunt menţionate ca probe în cazul unei plângeri pentru crimă depuse luni de avocaţii tatălui agresorului, Zahia Mokhtari şi Isabelle Coutant-Peyre.

Marţi, cotidianul algerian „Echourouk" a publicat o traducere în limba arabă a presupuselor discuţii între Mohamed Merah şi poliţişti în timpul asediului locuinţei acestuia, o transcriere autentificată de avocata Isabelle Coutant-Peyre.

Potrivit cotidianului, autorul crimelor din Toulouse şi Montauban ar fi afirmat că a descoperit în timpul acestui asediu că un bărbat pe care îl credea prietenul său era de fapt o "cârtiţă", un agent al serviciilor franceze care l-ar fi manipulat, incitându-l în special să plece în Irak, Siria şi Pakistan.

Coutant-Peyre a afirmat că cea care trebuia să transmită aceste înregistrări justiţiei era Mokhtari, colega sa de origine algeriană, după cum a cerut Parchetul din Paris.

Contactată de AFP, Direcţia Centrală pentru Informaţii Interne (DCRI) nu a comentat aceste înregistrări. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, există rezerve cu privire la aceste înregstrări video pe care agresorul le-a trimis de pe iPhone tatălui său.

Speculaţii legate de relaţiile lui Merah şi serviciile de informaţii au apărut la scurt timp după moartea acestuia, la 22 martie, în special referitor la relaţiile lui cu un agent al DCRI din Toulouse, în noiembrie 2011, în urma deplasărilor în Afganistan şi Pakistan. Acest agent ar fi intervenit şi pentru a negocia în timpul asediului.Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările