"Aventurile" CIA în Golful Porcilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Focuri trase în propriile avioane, mafioți plătiți pentru asasinarea lui Castro, secrete peste secrete. Aşa arată operaţiunea de răsturnare a regimului comunist din Cuba din 1961, în documente CIA declasificate recente.

Fidel Castro, fratele său Raul, Che Guevara, și alți opt oficiali cubanezi ar fi trebuit să fie lichidați. Asta era misiunea unităților CIA în Cuba anului 1961. La cei 85 de ani ai săi, fostul președinte cubanez, Fidel Castro, rămâne o amintire vie a neputinței SUA de a elibera de comunism o insulă aflată la mai puțin de 150 de kilometri de Florida.

Dacă președintele John F. Kennedy era ferm convins că operațiunea va fi un succes, agenții şi liderii CIA nu credeau că vor reuși fără ca operațiunea să se transforme într-o invazie militară. Nu avea să fie așa. 1.500 de oameni, în mare parte cubanezi aflați în exil la Miami, nu au putut ține piept celor 25.000 de soldați ai lui Castro. Peste 100 au fost uciși, iar 1.200 au fost prinși de forțele cubaneze.

Medalii postmortem în secret

Invazia a fost atât de haotică, încât unul dintre comandanții operațiunii, Grayston Lynch, combatant în cel de-al doilea Război Mondial, a început la un moment dat să tragă în avioanele CIA care încercau să-i apere pe exilații cubanezi pe cale a fi măcelăriți de trupele lui Castro.

Piloții fuseseră instruiți să spună că sunt mercenari, în cazul în care ar fi fost prinși de cubanezi. Patru dintre ei au murit și abia în 1976 au primit medalii postmortem, dar familiile lor au fost rugate să păstreze discreția în legătură cu acest eveniment.

Din documentele declasificate reiese că un oficial al agenției a transferat bani din fondurile alocate invaziei pentru a plăti organizații de tip mafiot care să-l lichideze pe Fidel. Șeful operațiunii, Jacob Esterline, n-a avut habar de acel transfer.

Naivitatea preşedintelui

Istoricul Jack Pfeiffer, care a scris mai multe volume despre activitățile CIA, susține că responsabilitatea pentru eșec aparține Casei Albe și, în special, lui Kennedy. Înainte de invazie, secretarul de stat, Dean Acheson, s-a mirat de naivitatea președintelui și l-a avertizat că 1.500 de oameni nu pot birui 25.000 de cubanezi.

În public, Kennedy şi-a asumat întreaga vină pentru eşec. Pe consilierii apropiaţi îi întreba însă cum a putut să fie "atât de stupid" încât să-şi dea acordul pentru invazie. Era furios pe cei de la CIA, care l-ar fi indus în eroare. La câteva luni după operaţiune, l-a constrâns pe directorul agenţiei, Allen Dulles, să demisioneze. "Într-un sistem parlamentar eu ar fi trebuit să plec. În sistemul nostru, tu trebuie să pleci", i-a spus Kennedy lui Dulles.

Fost inspector general şi director executiv al CIA, Lymen Kirkpatrick, susţine că agenţia este principalul vinovat. Planificarea, organizarea, recrutarea participanţilor şi derularea operaţiunii au fost defectuoase. Plus că au existat numeroase scurgeri de informaţii, iar agenţii - neîncrezători într-o revoltă a populaţiei cubaneze, necesară pentru succesul operaţiunii - au plecat în Golful Porcilor convinşi că preşedintele va ceda la insistenţele conducerii CIA şi va lansa o operaţiune militară pentru a pune capăt regimului comunist de la Havana.

Citeşte şi:

Fidel Castro împlineşte 85 de ani

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite