În lume

articolul anterior articolul urmator

Avertisment grav şi urgent: „Omicron trebuie considerat drept cea mai mare ameninţare la adresa sănătăţii publice“

29
17 Dec 2021 09:43:18
Cristian Unteanu

Aşa sună declaraţia făcută de miniştrii sănătăţii din G7, profund îngrijoraţi de extrem de răspândirea noii variante a virusului COVID-19, cu mult mai rapid transmisibilă decât tot ceea ce a existat până acum. Asumare politică a unui mesaj de mare urgenţă destinat liderilor europeni?

Cu siguranţă, căci se situează în linia deschisă de un alt mesaj, cel al transmis de Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene care le spunea tuturor celor care au rămas nevacinaţi că se află în reală primejdie în măsura în care, inevitabil, varianta OMICRON va deveni foarte curând dominantă în spaţiul european. Asta în contextul analizele prospective arată că va exista până la finele lunii ianuarie a anului viitor un din ce în ce mai crescut deficit de locuri în spitale, capacitate reală de spitalizare în zona urgenţelor şi reanimării şi un număr mai mare de decese asociate OMICRON: "uitaţi-vă cât timp e necesar pentru ca numărul de cazuri înregistreze să se dubleze, pare că asta se petrece la fiecare două sau trei zile..ne aşteptăm ca, până la jumătatea lunii ianuarie, OMICRON să fie noua variantă dominantă în Europa". Mesajul vine în contextul în care doar 67% din populaţia europeană este vacinată şi 9 State Membre (printre care, evident, se numără şi România) au un procent de vaccinare mai mic de 60%.

Mesajele europene nu sunt singulare. Preşedintele american Joe Biden a avertizat la rândul său asupra faptului că varianta OMICRON avansează cu rapiditate în SUA şi le-a cerut concetăţenilor săi să se vaccineze şi apoi să adauge doza booster: "Adevărata protecţie pe care o puteţi obţine este cea oferită de vaccin" a spus Biden, prezicând la rândul său că urmează "o iarnă cu boli grave" pentru cei nevaccinaţi.

Simple manevre politice în cadrul conspiraţiei globale?

Să vedem cifrele.

Până la 1 decembrie, în SUA se înregistrau zilnic 86.000de infectări şi 1150 decese zilnic. Numărul total de decese de la dclanşarea pandemiei este de 800.000, iar în acest an s-au înregistrat  450.000 de decese, cele mai multe dintre cazurile înregistrate fiind cele ale unor persoane nevaccinate.

Avertismente reluate, pe acelaşi ton de gravitate, şi de directorul general al OMS care insistă asupra faptului că viteza cu care se răspândeşte OMICRON este absolut fără precedent şi a atins deja o circulaţie globală, fiind identificat deja în aproape 80 de ţări. Chris Neuman, imunologist la Centrul medical universitar din Freiburg spunea pe 15 decembrie într-o conferinţă de presă că OMICRON va deveni varianta dominantă, procentajul de infectări urmând să crească în mod dramatic, posibil cu sute sau mii de cazuri zilinc. Diagnosticul se bazează pe datele internaţionale studiate de cercetătorii germani.

În aceeaşi conferinţă de presă, Dirk Brockman de la Universitatea Humbold din Berlin spunea că, urmând ritmul actual de infectări, între decembrie 2021 şi aprilie 2022 să existe între 20-34 milioane de oameni infectaţi cu OMICRON, adică jumătate din populaţia UK unde experţii spun că se poate ajunge la 400.000-700.000 cazuri de infectare zilnic.

Ce realitatea medical dovedită justifică aceste mesaje de alarmă?

Iată sinteza grafică a unui foarte recent studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Hong Kong (îl puteţi accesa aici) şi, lecturând argumentele medicale, se poate înţelege sensul urgenţei politice de acum, dată de viteza de propagare a infecţiei cu OMICRON şi răspândirii atât de rapide, cvasi-simultană, în toate regiunile globului. Cercetătorii afirmă că virusul mutant se răspândeşte de 70 de ori mai repede decât variantele precedente, mult mai rapid în bronhii decât în plămâni, problemă serioasă derece tocmai asta explică viteza de replicare actuală, cu mult mai ridicată decât în cazul variantei Delta care afecta în principal plămânii.

Dr. Michel Chan Chi-wai, expert în sănătate publică la Universitatea din Hong Kong şi şef al echipei de inverstigaţii spune că efectul global al OMICRON "pare să fie foarte smnificativ" şi poate duce la un procent ridicat de îmbolnăviri grave şi la decese, mai ridicat dcât în cazul variantelor precedente ale virusului:

"Infectânf mulţi oameni, un virus extrem de infecţios poate provoca mai multe îmbolnăviri grave şi decese chiar dacă, în sine, virusul poate fi mai puţin patogen. Iată de ce ameninţarea globală reprezentată de OMICRON poate fi extrem de semnificativă, luată şi în contextul apariţiei studiilor care arată că această variantă poate eluda parţial imunitatea conferită de vaccinare sau de îmbolnăvirea prealabilă cu alte variante".

Între timp, unele ţări europene, includ aici şi UK, iau zilnic măsuri restrictive din ce în ce mai severe şi mai ample, asta în lipsa unei unităţi europene privind reglementările luptei împotriva pandemiei.

În tot acest tablou al perspectivelor sumbre şi semnalelor de alarmă, îmi pare rău să spun că, din nou, numele României este asociat la Bruxelles cu un exemplu, adevărat marginal şi comun folclorului protestelor anti-vaccinare dar, cu toate acestea, semnificativ doarece implică prezenţa unui europarlamentar, domnul preot CristianTerheş, reprezentantul PNŢCD. Nu ştiu dacă de asta avea nevoie imaginea României dar, de ce nu, libertatea de opinii trebuie respectată chiar şi în acest caz.

Astfel, Parlamentul European a decis miercuri, 15 decembrie, să suspende diurnele şi să avertizeze şase eurodeputaţi, inclusiv pe europarlamentarul român Cristian Terheş, care a primit de altfel şi cea mai mare sancţiune, deoarece au refuzat să prezinte certificatul verde COVID pentru a avea acces în clădirea legislativului de la Strasbourg, document devenit obligatoriu de la începutul lunii noiembrie, aşa cum transmite EFE.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunţat sancţiunile la începutul sesiunii plenare de miercuri de la Strasbourg şi a menţionat că, în luarea acestor decizii, s-a ţinut cont de "caracterul constant" al infracţiunii şi de atingerea adusă reputaţiei Parlamentului European, precum şi de punctele de vedere prezentate de cei afectaţi.

"Încălcarea normelor referitoare la certificatul verde COVID obligatoriu pentru a intra în parlament este un gest grav, nu doar pentru că reprezintă o încălcare a normelor pe care ni le-am impus singuri, ci şi din cauza riscului la adresa sănătăţii tuturor", a avertizat Sassoli la începerea sesiunii parlamentare.

Între timp, slăvă Domnului, decidenţii europeni au trecut la acţiune în spiritul acestei urgenţe, anunţând ieri că au iniţiat un contract de 180 de milioane de doze de vaccin Pfizer în noua formulă anunţată de producători ca adaptată pentru varianta Omicron. Există o clauză a contractului care cere producătorilor să dezvolte vaccinul într-o perioadă de 100 de zile, ceea ce ar permite o reacţie adecvată pentru ceea ce se anunţă ca perioaă grea în 2022.

Avertismente, cum spunem, există şi sunt repetate continuu. Dacă o ţară şi reprezentanţii săi politici şi decizionali vor să asculte este strict treaba lor, politica de sănătate este atribut naţional şi păstrat cu străşnicie ca atare. Dar, cum se aude, s-ar putea să înceapă o dezbatere masivă pentru modificarea acestei situaţii, corelând această nouă politică cu accesul la fonduri europene. Nu cred că mai avem mult de aşteptat, totul poate să se înceapă chiar în timpul preşedenţiei franceze a Consiliului care deputează în ianuarie anul viitor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Lucifer
17.12.2021, 09:56:56

Chestia asta cu Covidu' a început să mă agaseze. Măi, deci, vor fi de-acum încolo tulpini permanente de care nu vom scăpa niciodată. Tot viitorul Umanităţii va fi virusat, toţi oamenii vor suferi din cauza virusului permanent, un fel de a doua moarte posibilă. Uite aşa intru eu în teoria conspiraţiei. Măi, până acum nu au fost viruşi? DE CE ACUM problema a devenit mondială? Nu cumva totul este exagerat cu premeditare? Iată, statele se întrec în a limita drepturile şi libertăţile sociale, parcă au aşteptat pandemia. Ceva urât se întâmplă.

+5 (15 voturi)
Lucifer
17.12.2021, 10:01:45

NB. Cum dracu' de SIMULTAN au apărut 4 crize: climatică, energetică, pandemică şi inflaţionistă !!?

+5 (13 voturi)
Camana
17.12.2021, 10:25:42

"NB. Cum dracu' de SIMULTAN au apărut 4 crize: climatică, energetică, pandemică şi inflaţionistă !!?" In primul rand ca de asta au voie sa vorbeasca doar credinciosii . Apoi nu sunt mai multe crize ci este una singura numita initial Incalzirea Globala . Oare de ce dracu a poruncit adeptilor s-o numeasca asa ? Pentru ca Apocalipsa ne spune ca a doua distrgere a Lumii care va fi finala , se va face prin Foc fata de prima care a fost prin Apa . Deci Criza care va distruge Lumea va fi Incalzirea Globala si ea cuprinde toate plagile sau cei patru cai ai apocalipsei cum au fost numiti in Biblie .

-4 (6 voturi)
Camana
17.12.2021, 10:32:36

"Iată, statele se întrec în a limita drepturile şi libertăţile sociale, parcă au aşteptat pandemia. Ceva urât se întâmplă." Pai asta e o consecinta fireasca mai Lucifer mai ! Necredinciosii sfarsec prin a pieri in propriile nedreptati si legi ! Sau cum zicea un proverb Valah : Orice pasere pre limba ei pere . Pentru ca asta e legea : Raul si Lucifer care e Directorul lui vor fi distrusi , si cum pot fi distrusi daca nu in propriul lor Rau in care se scalda ? Noi avem o descriere a unei astfel de Confruntari intre Bine si Raul dracilor , in Dialogul dintre Moise si Savantii atei egipteni . Cum s-a desfasurat acest dialog ? Pai la fiecare demonstratie a lui Moise , savantii egipteni faceau cate o scamatorie care semana cu plagile date de Moise . Pana la Ultima cand plaga dat de Moise a fost moartea primului copil nascut de la fiecare egiptean ! Asta inseamna distrugerea in propriul suc al Rautatii Luciferice

-4 (6 voturi)
Camana
17.12.2021, 10:22:10

Ce este clar Virusul este mult mai destept ca Dictatura Vaccinelor si a castigat detasat Batalia

-1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările