În lume

articolul anterior articolul urmator

Avertizări de tsunami în Pacific după erupţia violentă a unui vulcan subacvatic

0
16 Jan 2022 13:18:47
Autor: News.ro
Erupţia vulcanică din Tonga FOTO EPA-EFE
Erupţia vulcanică din Tonga FOTO EPA-EFE

Avertismente de tsunami au fost emise în mai multe ţări, inclusiv Tonga, Fiji şi Noua Zeelandă, după o erupţie violentă a vulcanului subacvatic Hunga Tonga-Hunga Haʻapai.

Imaginile de pe reţelele de socializare din Tonga au arătat valuri spulberând o biserică şi mai multe case. Martorii au spus că cenuşa cade peste capitala, Nuku'alofa.

Locuitorii de acolo au fost îndemnaţi să se meargă pe dealuri şi coline.

Aceasta este cea mai recentă erupţie a vulcanului Hunga Tonga-Hunga Haʻapai. Erupţia de opt minute a fost atât de violentă încât a putut fi auzită ca „tunete” în Fiji, la peste 800 de kilometri distanţă, au declarat oficialii din capitala Suva.

GALERIE FOTO

Nori de gaz, fum şi cenuşă care se revarsă din vulcan au ajuns la 20 de kilometri pe cer, conform Serviciilor Geologice din Tonga.

Capitala statului Tonga se află la doar 65 de kilometri nord de Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Acolo a fost observat un val de tsunami de 1,2 metri, potrivit Biroului de Meteorologie din Australia.

În Noua Zeelandă, care se află la mai mult de 2.300 de kilometri distanţă, oficialii au avertizat cu privire la valuri de furtună de la erupţie.

Agenţia Naţională de Management a Urgenţelor a spus că în anumite părţi ale ţării s-ar putea vedea „curenţi puternici şi neobişnuiţi şi valuri imprevizibile la ţărm”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările