În lume

articolul anterior articolul urmator

Ayatollahul Iranlui a condus rugăciunea de vineri pentru prima dată în ultimii opt ani: Marea Britanie, Franţa şi Germania sunt „lacheii Americii“

18
18 Jan 2020 03:20:17
Autor: M. Teodorescu
Imagine pusă la dispoziţie de Biroul liderului iranian ce
prezintă mulţimea adunată la ceremonia de rugăciune de vineri, de la moscheea
„Mosallah” din Teheran, procesiune condusă de Ayatollah Ali Khamenei, FOTO: EPA-EFE
Imagine pusă la dispoziţie de Biroul liderului iranian ce prezintă mulţimea adunată la ceremonia de rugăciune de vineri, de la moscheea „Mosallah” din Teheran, procesiune condusă de Ayatollah Ali Khamenei, FOTO: EPA-EFE

Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei a condus, vineri, principalele rugăciuni săptămânale din Teheran, pentru prima dată în ultimii opt ani. Acesta i-a acuzat pe inamicii tării pentru exploatarea dezastrului aviatic din 8 ianuarie în scop propagandistic, relatează AFP.

Ayatollahul a declarat că incidentul în urma căruia un avion ucrainian s-a prăbuşit a fost o tragedie „amară”, dar că nu ar trebui să umbrească „sacrificiul” unuia dintre legendarii comandanţi ai Iranului, care a fost ucis de o dronă americană. „Accidentul avionului ucrainian a fost unul amar, ne-a pătruns la inimă”, a spus Khamenei într-o cuvântare susţinută de strigătele mulţimii care ovaţiona „Moarte Americii”.
 
„Unii au încercat să manipuleze în aşa fel încât să dăm uitării chinurile şi sacrificiul generalului Qasem Soleimani”, comandantul forţei de operaţiuni externe a Gărzilor Revoluţionare din Iran, care a fost asasinat la Bagdad, pe 3 ianuarie.
 
Lăudându-l pe generalul ucis, Khamenei a motivat că acţiunile comandantului dincolo de graniţele Iranului au fost în slujba „securităţii” naţiunii şi şi-a îndemnat poporul să opună „rezistenţă” inamicilor săi. Ayatollahul a spus că inamicii Iranului au încercat să folosească tragedia avionului pentru a submina republica islamică.
 
Acesta a acuzat, de asemenea, Marea Britanie, Franţa şi Germania, care, marţi, au decis să declanşeze un mecanism privind încălcarea acordului nuclear de către Iran, ca urmare a ameninţărilor americane de a impune tarife pentru maşinile europene. „S-a dovedit acum că sunt, în adevăratul sens al cuvântului, lacheii Americii”, a declarat el.
 
Preşedintele american Donald Trump a transmis un mesaj pe Twitter prin care îi sugerează lui Khamenei să-şi urmărească cuvintele.
 
„Aşa-numitul „lider suprem” al Iranului, care nu a fost atât de suprem în ultima vreme, a declarat nişte lucruri neplăcute despre Statele Unite şi Europa. Economia lor se prăbuşeşte, iar oamenii lor suferă. Ar trebui să fie foarte atent cu cuvintele sale! ”, a replicat Trump.
 
 
Sursa: captură twitter Donald Trump
 
Predica Ayatollahului Ali Khamenei a a venit după o lună tensionată pentru Iran şi pare să urmărească recâştigarea popularităţii în urma presiunilor internaţionale şi a protestelor masive cu care regimul dictatorial de la Teheran se confruntă. Ultima oară când Khamenei a condus rugăciunea de vineri a fost în 2012, pentru a marca a 33-a aniversare a Revoluţiei Islamice. Acesta a mai ţinut o astfel de predică şi în 2009, în mijlocul protestelor ce au urmat alegerilor prezidenţiale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Index 4.2
18.01.2020, 03:38:30

Mai Khamenei, nu faci decat sa-ti arati neputinta ta si a societatii pe care o duci de nas! Tarile pe care tu le numesti lachei , fac parte din aceeasi civiliatie cu USA , care la ora actuala e SEFUL( ca-ti place tie sau nu!) . Daca voi persanii credeti ca aveti o alternativa mai buna la civilizatia vestica, de ce nu o aratati? Adevarul e ca ascundandu-va sub poala kremlinului, va sufocati si sunteti in lipsa de idei si solutii. In final dovediti ca voi muciulmanii, va-ti pierdut suflul de mult, poate odata cu caderea Imperiului Otoman! Concluzia e ca nu conteaza ce vreti voi, nici ce cfredeti ca e bine sau rau, in final ve-ti avea aceeasi soarta pe care alti "lei" de pe acolo au avut-o: Saddam, Gadafi , Assad, etc!

-2 (10 voturi)
Mocanu Remus Octavian
18.01.2020, 04:16:42

"Marea Britanie, Franţa şi Germania sunt „lacheii Americii" Cand ministrul de externe german a recunoscut ca vest-europenii au sarit recent la gatul Iranului la ordinul SUA, si sub amenintarea de sanctiuni din partea lordului, acesta n-a facut decat sa-i dea dreptate aiatolahului.

-1 (7 voturi)
Paloma
18.01.2020, 11:25:16

N-au sarit la ordinul US ci la gandul taxelor crescute ! De unde se vede cat tine si moralitatea marilor puteri europene: pana la portofel !!! Bine le face Trump ca le arata sosoiul, sa le mai treaca moralitatea de doi lei...

+5 (7 voturi)
spaima vitelor
18.01.2020, 08:08:06

Comentariu considerat abuziv.

Salahhedin
18.01.2020, 11:20:27

Pt fanii civilizatiei :ca si Hitler cand a invadat Polonia,americanii s-au folosit de false pretexte sa invadeze Afganistanul(pe motiv ca gazduieste retele teroriste,cand adevaratul motiv era si este un minereu rar...afganitul);Iraqul pe motiv ca detine arsenal chimic lucru negat pana si de inspectorii AIEA,petrolul si proximitatea cu Iranul fiind adevaratele motive;Siria pe motiv ca detine arsenal chimic cand adevaratele motive sunt petrolul si aliatul Israel.Au incercat acelasi lucru in Venezuela dar nu le-a mers,in Turcia cu puciul impotriva lui Erdogan,in Vietnam au pierdut rusinos,in Coreea au fost la limita,iar in Japonia daca nu aveau bomba… Asta e PAX AMERICANA!Sub cupola democratiei si a progresului sug resursele altor tari.Iar daca te opui...zdup la Guantanamo unde sunt tinuti si torturati oameni fara proces!

-3 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările