În lume

articolul anterior articolul urmator

Banca Mondială: 216 milioane de oameni ar putea migra, până în 2050, din cauza schimbărilor climatice

4
14 Sep 2021 16:11:29
Autor: Cristina Morozan
Raportul, Groundswell 2.0, a modelat impactul schimbărilor climatice asupra a şase regiuni- Creşterea nivelului mării ameninţă producţia de orez FOTO Pixabay
Raportul, Groundswell 2.0, a modelat impactul schimbărilor climatice asupra a şase regiuni- Creşterea nivelului mării ameninţă producţia de orez FOTO Pixabay

Dacă nu se iau măsuri imediate de combatere a schimbărilor climatice, creşterea nivelului mării, lipsa apei şi scăderea productivităţii culturilor ar putea obliga 216 milioane de oameni să migreze din propriile ţări până în 2050, a declarat Banca Mondială într-un nou raport publicat luni.

Raportul Groundswell 2.0 a analizat impactul schimbărilor climatice asupra a şase regiuni, concluzionând că „punctele fierbinţi” ale migraţiei climatice vor apărea imediat după anul 2030 şi se vor intensifica până în anul 2050, afectând cel mai mult regiunile cele mai sărace ale lumii, conform Reuters.

Astfel, potrivit raportului, numai din Africa subsahariană se estimează că se vor înregistra 86 de milioane de migranţi interni, în Africa de Nord - 19 milioane, în Asia de Sud - 40 de milioane de migranţi şi în Asia de Est şi Pacific - 49 de milioane de migranţi.
 
Astfel de mişcări vor pune o presiune semnificativă atât asupra zonelor de origine, cât şi asupra zonelor unde vor ajunge, creând tensiuni în oraşele şi centrele urbane şi punând în pericol câştigurile în materie de dezvoltare, se arată în raport. 
 
De exemplu, creşterea nivelului mării ameninţă producţia de orez, acvacultura şi pescuitul, ceea ce ar putea crea un punct fierbinte de migraţie în Delta Mekong, din Vietnam. În Delta râului Roşu şi regiunea coastei centrale, unde aceşti oameni se crede că vor fugi, se confruntă cu propriile ameninţări, inclusiv cu furtuni severe. 
 
Conflictele şi crizele economice şi sanitare, precum cele declanşate de pandemia COVID-19, ar putea agrava situaţia, a spus Banca. Şi numărul „migranţilor climatici” ar putea fi mult mai mare, deoarece raportul nu acoperă majoritatea ţărilor cu venituri mari, ţările din Orientul Mijlociu şi statele insulare mici sau migraţia către alte ţări. 
 
Autorii raportului afirmă că concluziile lor ar trebui privite ca un apel urgent către guvernele regionale şi naţionale şi comunitatea globală care trebuie să acţioneze acum pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, pentru a înlătura decalajele de dezvoltare şi pentru a restabili ecosistemele. Acest lucru ar putea reduce numărul migraţiei cu 80% la 44 de milioane de oameni. 
 
"Suntem deja blocaţi într-un anumit nivel de încălzire, astfel încât migraţia climatică este o realitate.Trebuie să reducem sau să diminuăm emisiile de gaze cu efect de seră pentru a atinge obiectivul de la Paris, deoarece acele efecte climatice se vor intensifica şi vor creşte amploarea migraţiei climatice", a afirmat Kanta Kumari Rigaud, specialistul principal în mediu al Băncii şi unul dintre coautorii raportului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Utilizator Adevărul
14.09.2021, 16:29:25

Comentariu considerat abuziv.

Lola
14.09.2021, 18:07:07

Schimbarile climatice sunt reale si culmea sunt negate tocami de catre cei ce sunt impotriva emigratiei!

+8 (10 voturi)
cypros.
15.09.2021, 00:06:55

Acum cu tehnologia asta ,,schimbarile ,,climatice sunt schimbate din buton . Marile puteri au capacitatea asta .

-21 (23 voturi)
Religulous
14.09.2021, 20:06:59

http://asapteadimensiune.ro/wp-content/uploads/Coreea_de_Nord_2.jpg

+8 (10 voturi)
Modifică Setările