În lume

articolul anterior articolul urmator

Barbados a devenit republică, la 400 de ani de la sosirea navelor imperiale engleze pe insula din Caraibe

9
30 Nov 2021 06:57:21
Autor: News.ro
FOTO: AFP / Preşedintele Barbados, Dame Sandra Mason, după ce a depus jurământul în cadrul ceremoniei de inaugurare prezidenţială din Piaţa Eroilor, , în Bridgetown, Barbados - 30 noiembrie 2021
FOTO: AFP / Preşedintele Barbados, Dame Sandra Mason, după ce a depus jurământul în cadrul ceremoniei de inaugurare prezidenţială din Piaţa Eroilor, , în Bridgetown, Barbados - 30 noiembrie 2021

Barbados a devenit luni republică, întrerupând legăturile imperiale şi domnia reginei Elisabeta a Marii Britanii, la 400 de ani de la sosirea navelor engleze pe insula din Caraibe, relatează Reuters.

Prinţul Charles al Marii Britanii a sosit duminică seara pentru a participa la învestirea preşedintelui ales Sandra Mason în locul reginei Elisabeta, o mişcare prin care Barbados lasă în urmă ultimele urme ale unui sistem colonial care se întindea cândva pe tot globul.
 
"Aceasta este seara!", a scris pe prima pagină ziarul Daily Nation din Barbados.
 
Prim-ministrul Mia Mottley, lidera mişcării republicane din Barbados, a participat la conducerea ceremoniei.
 
Mottley a atras o atenţie globală denunţând efectele schimbărilor climatice asupra ţărilor mici din Caraibe.
 
"Sunt fericit. Suntem pe cont propriu acum, fără rege sau regină din Anglia. Aceasta este ultima picătură după independenţă", a spus Nigel Mayers, în vârstă de 60 de ani, care vinde portocale la un stand din centrul Bridgetown.
 
O sărbătoare care a inclus muzică şi dans tradiţional a începeput la ora locală 20:00 (00:00 GMT), iar Mason a fost să fie inaugurat imediat după miezul nopţii, în ziua care care coincide cu Ziua Independenţei Barbados.
 
Prinţul Charles a ţinut un discurs subliniind prietenia continuă a celor două naţiuni, în pofida schimbării statutului constituţional.
 
Barbados va rămâne o republică în cadrul Commonwealth-ului, un grup de 54 de ţări din Africa, Asia, America şi Europa.
 
Coloniştii britanici au transportat sclavi africani capturaţi pentru a lucra în câmpurile de trestie de zahăr ale insulei, iar Barbados a devenit un punct central al comerţului transatlantic brutal cu sclavi.
 
Populaţia de astăzi, de sub 300.000 de locuitori, este în mare parte de origine africană.
 
Sărbătoarea elegantă de luni a avut loc într-o perioadă în care Barbados se luptă cu inflaţia din cauza perturbărilor lanţului de aprovizionare care duc la creşterea preţurilor într-o ţară care trebuie să importe majoritatea bunurilor.
 
Industria sa turistică, o parte esenţială a economiei, se recuperează încă după restricţiile anterioare de călătorie cauzate de coronavirus.
 
Unii locuitori recunosc că nu sunt siguri ce înseamnă tranziţia la o republică sau de ce contează. Alţii ar fi preferat să nu se schimbe.
 
"Ar trebui să o lase pe Regina Elisabeta - să o lase ca şefă. Nu înţeleg de ce trebuie să fim o republică", a spus Sean Williams, 45 de ani, stând la umbra unui monument al independenţei.
 
Ultima dată când regina a fost înlăturată din funcţia de şef al statului a fost în 1992, când Mauritius, o insulă din Oceanul Indian, s-a autoproclamat republică.
 
Schimbarea poate stimula discuţiile asupra unor propuneri similare în alte foste colonii britanice care o au ca suverană pe regina Elisabeta, printre care Jamaica, Australia şi Canada.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Adrian Foangӑ
30.11.2021, 07:23:06

E dreptul lor, dar n-ar fi trebuit ca printul Charles sa participe la paranghelia aia. E cumva prostesc sa participi la o ceremonie unde se sarbatoreste faptul ca au scapat chiar de tine si ai tai.

-3 (15 voturi)
Stefan din Nord
30.11.2021, 09:12:27

Ce pretentii sa ai de la un talamb urecheat ? Ma mira ca nu s-a gasit macar un consilier ,sa-l traga de maneca

-7 (11 voturi)
Ludwig
30.11.2021, 09:37:49

CA toate coloniile africane ce si-au dorit independenta, praful si pulberea s-au ales de ele...LA polul opus australia a respins prin referendum de a deveni republica, gibraltar si insulele falkland la fel...Au vazut dezastrul tarilor ce au iesit de sub coroana britanica.

+10 (16 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
30.11.2021, 09:08:36

Barbados are in fata 2 poteci: una pe care a mers Haiti si acum mor de foame si cealalta pe care a mers Kenia si au o viata cat-de-cat usoara (in conditiile crizei economice mondiale). Haiti a respins direct sau prin comportament inadecvat toate investitiile straine, iar Kenia si-a deschis larg portile catre investitorii britanici.

-9 (11 voturi)
mihai tanase
30.11.2021, 09:47:21

Chenia, dar cu Y...

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările