Baricadă contra islamiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe state europene pregătesc măsuri dure pentru întărirea securităţii cetăţenilor proprii, ameninţaţi de atentatele jihadiştilor. Până şi un stat musulman, Arabia Saudită şi-a construit un zid ultra-tehnologizat, de-a lungul graniţei cu Irak, pentru a se păzi de Statul Islamic

După atentatele teroriste din Franţa, de săptămâna trecută, comise de trei jihadişti francezi ce au avut legături cu grupări teroriste islamiste precum Al-Qaida şi Statul Islamic, ţări precum Germania, Belgia, Spania, Franţa şi Marea Britanie pregătesc măsuri dure pentru sporirea securităţii cetăţenilor proprii.

De remarcat că aceste state au numeroase comunităţi musulmane pe teritoriul lor şi un număr apreciabil de cetăţeni care au plecat să lupte în Irak sau Siria, alături de aceste grupări teroriste. Mulţi dintre ei s-au întors în Occident. Între măsurile controversate pe care autorităţile acestor ţări le-au propus figurează controlul comunicaţiilor pe Internet, aşa cum susţine Franţa sau Marea Britanie, sau reţinerea cărţii de identitate a suspecţilor radicali, susţinută de Germania şi Austria. 

Premierul britanic vrea să interzică WhatsApp

Premierul britanic david Cameron a propus ca servicii de comunicare instant precum WhatsApp şi Snapchat, care nu pot fi interceptate în eforturile anti-teroriste, să fie interzise.

Cameron a explicat că, în trecut, Marea Britanie a putut să aibă acces la toate formele de comunicare, de la scrisori, la traficul de Internet, în scopul colectării de informaţii de către serviciile de securitate.

Şi primarul Londrei, Boris Johnson, s-a declarat neinteresat de chestiunea libertăţilor civile, atâta vreme cât la mijloc este ameninţarea teroristă. „Nu sunt interesat de chestia asta cu libertăţile civile. Dacă sunt o ameninţare, vreau să li se intercepteze e-mailurile şi telefoanele“, a afirmat edilul.

Germania şi Austria confiscă paşapoartele 

Guvernul de la Berlin a elaborat o iniţiativă legislativă care prevede confiscarea timp de trei ani a cărţii de identitate oricărui cetăţean german membru al vreunui grup terorist. În acest mod, persoana respectivă nu va mai putea călători în străinătate, scrie publicaţia The Local.

Aproximativ 180 de cetăţeni germani au revenit din Orientul Mijlociu şi sunt monitorizaţi de autorităţi, a declarat Hans-Georg Maaßen, şeful Serviciului german de securitate internă.

„În multe cazuri, aceşti oameni au fost radicalizaţi şi au experienţă de luptă“, explică Maaßen.

Formaţiunea austriacă de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPÖ) a cerut ca persoanele revenite în Austria după ce au participat la conflicte în Orientul Mijlociu să fie deţinute o perioadă în centre speciale şi să li se anuleze cetăţenia. Există peste 60 de islamişti austrieci reveniţi din Orientul Mijlociu, a declarat liderul FPÖ, Heinz-Christian Strache.

În Spania, agenţii de poliţie au primit ordin să fie atenţi la persoanele de origine arabă care au mulţi bani în numerar sau camere video în afara zonelor turistice.

Autorităţile spaniole au oferit exemplul islamistei Hayat Boumeddiene, iubita teroristului Amedy Coulibaly, care a luat avionul de la Madrid spre Turcia pe 2 ianuarie, plătind probabil cu numerar. Serviciile secrete spaniole se tem că teroriştii vor filma reţele de infrastructură pentru a putea pregăti atentate.

Jihadiştii, izolaţi de restul deţinuţilor în închisori

Ministrul belgian al Justiţiei a anunţat că va face o mai bună „strategie de repartizare“ în penitenciare a deţinuţilor islamişti radicali, astfel încât ei să stea separaţi. S-a constatat că „dacă sunt lăsaţi împreună cu deţinuţii de drept comun îi contaminează şi pe aceştia“ scrie  publicaţia  “Standaard”.

Şi premierul francez Manuel Valls a anunţat crearea, „până la sfârşitul anului“, a unor „secţiuni speciale“ în închisorile ţării pentru a-i izola pe deţinuţii de jihadişti, relatează AFP.

De altfel, într-o închisoare din zona pariziană, jihadiştii au fost izolaţi de ceilalţi, o soluţie experiment, care a fost denunţată de societatea civilă, care o numeşte „micul Guantanamo“, aluzie la închisoarea americană unde au fost torturaţi suspecţii de implicare în atentatele din septembrie 2001, de la New York. 

 Şeful guvernului francez a mai anunţat că dispozitivul francez în vederea introducerii unui sistem european privind schimbul de date ale pasagerilor aerieni europeni (PNR) va fi finalizat în septembrie 2015.  Acest sistem aşa-numit PNR (Passenger Name Record) este în prezent blocat în Parlamentul European. 

Mai mult, duminică, la reuniunea miniştrilor de Interne ai UE s-a luat în discuţie introducerea de urgenţă a supravegherii frontierelor externe ale Spaţiului Schengen pentru a avea informaţii detaliate despre anumiţi pasageri, ca măsură de contracarare a intenţiei teroriştilor de a comite asasinate în UE”.

infografie baricada contra islamistilor
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite