În lume

articolul anterior articolul urmator

Benjamin Netanyahu: „Israelul se va opune oricărui acord care ar permite Iranului să dezvolte arme nucleare”

2
8 Apr 2021 05:20:18
Autor: Lucaniuc Florentin

Declaraţia premierului Netanyahu vine pe fondul negocierilor de la Viena, între Teheran şi comunitatea internaţională, pentru a încerca să salveze acordul din 2015 privind programul nuclear iranian.

„Un acord cu Iranul care ar deschide calea armelor nucleare, nu ar fi în niciun caz obligatoriu pentru noi", a spus premierul israelian.
 
Benjamin Netanyahu s-a exprimat într-un discurs ţinut la Memorialul Yad Vashem din Ierusalim, cu ocazia Yom Hashoa (Ziua Amintirii Holocaustului şi a Eroismului).
 
Israelul acuză Republica Islamică Iran, duşmanul jurat al statului evreu, că încearcă să dezvolte arme nucleare, ceea ce Teheranul a negat întotdeauna.
 
"În timpul Holocaustului, nu am avut nici capacitatea de a ne apăra, nici suveranitatea pentru a face acest lucru", a adăugat Benjamin Netanyahu. "Astăzi avem un stat, o forţă de apărare şi avem dreptul deplin şi natural ca stat suveran al poporului evreu de a ne apăra împotriva duşmanilor noştri", a subliniat el.
 
În faţa tensiunilor cu Iranul, Israelul a încheiat în ultimele luni acorduri pentru normalizarea relaţiilor diplomatice, în special, cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrein, două ţări arabe din Golf unde comunităţile evreieşti au organizat în acest an pentru prim dată ceremonii publice cu ocazia Zilei Amintirii.
 
"În acest moment, un muzeu din Dubai organizează un eveniment pentru amintirea victimelor Holocaustului", a spus premierul israelian. "Acesta este un semn al unei schimbări binevenite în relaţiile dintre arabi şi evrei", a adăugat el.
 
"Regiunea Golfului a cunoscut o schimbare în ultimii ani când este vorba despre discutarea Holocaustului", a declarat pentru AFP Houda Nonoo, fostă ambasadoare a Bahreinului în Statele Unite şi membră al Asociaţiei comunităţilor evreieşti din Golf.
 
Asociaţia a organizat cu acest prilej o discuţie virtuală pentru comunităţile evreieşti din cele şase monarhii arabe de la Golf: Bahrein, Kuweit, Oman, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Qatar, a afirmat Houda Nonoo, subliniind şi o schimbare în educaţia legată de Holocaust. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ştremeleag Moise-David
8.04.2021, 08:52:01

Ăsta-i exact ca Dragnea Liviu...sub masca falsă a patriotismului ASCUNDE multiplele fațete ale corupției și meschinăriei.

+1 (1 vot)
Kongo-Müller
8.04.2021, 09:05:11

Ucigasul de copii si femei tremura ca s-ar putea face pace.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările