Biden se declară deschis la un schimb de deţinuţi între Rusia şi SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA- EFE
FOTO EPA- EFE

Preşedintele american Joe Biden dă asigurări miercuri, la Geneva, după summitul cu Vladimir Putin, că "nu se va îndepărta” de soarta celor doi americani deţinuţi în Rusia, relatează The Associated Press. El preciează că a discutat, în cadrul întâlnirii sale cu Putin, despre încarcerarea lui Paul Whelan şi Trevor Reed.

"Am discutat acest lucru. Voi continua această discuţie”, anunţă Joe Biden.

Putin a sugerat eventuale negocieri în vederea unui schimb de deţinuţi între Rusia şi Statele Unite, în vederea eliberării celor doi americani şi a anunţat că aceste discuţii vor continua.

Washingtonul nu a comentat imediat poziţia lui Putin a acestor discuţii.

Consecinţe "devastatoare” pentru Rusia, dacă moare Navalnîi

Un reporter l-a întrebat ulterior pe preşedintele american în ce măsură ar fi afectate relaţiile ruso-americane dacă Alexei Navalnîi moare în închisoare. "I-am spus clar (lui Putin - n.r.) că ar fi consecinţe devastatoare pentru Rusia”, a răspuns preşedintele american. 

În discuţie a fost adus şi subiectul securităţii cibernetice. „Am subliniat că avem o capacitate cibernetică semnificativă şi el ştie asta. Dacă, de pildă, ei încalcă normele de bază, noi vom răspunde. Ştie cum e în lumea cibernetică. Iar în al doilea rând, cred că ultimul lucru pe care îl vrea acum este un Război Rece”, a explicat preşedintele Biden.

Locatarul Casei Albe a anunţat că summitul său cu liderul de la Kremlin s-a încheiat mai repede decât s-a prevăzut, mulţumită faptului că întreaga agendă a fiecărei părţi a fost parcursă rapid. El dă asigurări că au abordat, în cadrul întâlnirii, fiecare problemă ”în cel mai dureros detaliu”.

La final, ”ne-am privit unul pe altul ca şi cum ne-am fi întrebat «bun, iar acum ce urmează?», declară Biden. "Am acoperit foarte multe” lucruri”, subliniază el.

Administraţia americană estima că summitul de la Geneva avea să dureze patru-cinci ore.

Infrastructuri critice

Biden a anunţat, de asemenea, că a convenit cu Putin să continue discuţii cu privire la menţinerea anumitor tipuri de infrastructură, considerate critice, în afara atacurilor cibernetice.

El a anunţat totodată o continuare a unor discuţii cu privire la urmărirea unor infractori care comit atacuri de tip ransomware.

Biden consideră că este necesar să se interzică atacuri cibernetice vizând 16 tipuri de infrastructură considerată critică, ”punct”, şi citează în acest sens sectorul energiei şi apei.

Aceste discuţii la summitul de la Geneva au loc în urma unui atac de tip ransomware, în mai, vizând unul dintre cei mai mari exploatanţi de oleoducte din Statele Unite, care a condus la închiderea aprovizionării cu carburant a unei mari părţi a Coastei de Est, timp de aproape o săptămână.

Acest atac a fost atribuit de către Washington unei grupări ruseşti. Moscova nu a cooperat în cadrul anchetei cu privire la acest atac de tip ransomware şi nu extrădează suspecţi în Statele Unite.

Controlul armamentului

Şeful statului american a anunţat, de asemenea, că a discutat în detaliu, cu omologul său, "următoarele măsuri pe care ţările noastre trebuie să le ia în domeniul controlului armamentului”, cu scopul de a reduce riscul izbucnirii unui război.

Biden a anunţat că diplomaţi şi experţi militari din ambele ţări urmează să se întâlnească în cadrul unui "dialog al stabilităţii strategice”, pentru a pune bazele viitoarelor măsuri în domeniul controlului armanentului şi reducerii riscurilor.

El nu a precizat însă când ar urma să înceapă aceste negocieri.

Obiectivul este să se pregătească terenul în vederea unor negocieri privind un acord în domeniul controlului armamentului care să înlocuiască Tratatul New START, care urmează să expire în 2026.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite