În lume

articolul anterior articolul urmator

Biden îi recunoaşte lui Macron că Statele Unite au fost „lipsite de tact” în gestionarea acordului AUKUS

5
30 Oct 2021 01:48:20
Autor: Mălina Gîndu
FOTO: AFP / 29.10.2021 - Preşedintele SUA Joe Biden şi preşedintele francez Emmanuel Macron înainte de întâlnirea de la Ambasada Franţei la Vatican
FOTO: AFP / 29.10.2021 - Preşedintele SUA Joe Biden şi preşedintele francez Emmanuel Macron înainte de întâlnirea de la Ambasada Franţei la Vatican

Joe Biden a admis că modalitatea în care guvernul său a gestionat acordul de securitate cu Australia şi Marea Britanie a fost „neîndemânatică”, în timpul primei sale întâlniri cu preşedintele francez Emmanuel Macron de la criza diplomatică de luna trecută între Washington şi cel mai vechi aliat al său.

Preşedintele SUA şi omologul său francez s-au întâlnit vineri la ambasada Franţei a Vaticanului la Roma, înainte de summitul liderilor G20 din acest weekend, pentru prima lor discuţie în persoană de când Macron a arătat că s-a simţit trădat din cauza acordului de securitate din septembrie, relatează The Guardian. 
 
Relaţia a fost pusă sub tensiune din cauza alianţei de securitate dintre SUA, Marea Britanie şi Australia, cunoscută sub numele de AUKUS. Acesta includea un acord de vânzare de submarine cu Australia care a anulat un acord simillar între Australia şi Franţa din 2016.
 
Stând lângă Macron înainte de întâlnirea bilaterală, Biden a oferit omologului său explicaţii legat de episodul din septembrie:
 
"Pentru a folosi o expresie în engleză, ceea ce am făcut a fost stângaci", a spus Biden. "Am avut impresia că s-au întâmplat anumite lucruri care nu s-au întâmplat. Eu credeam că Franţa fusese informată cu mult înainte că înţelegerea(n.r. între Australia şi Franţa) va fi anulată. Eu, sincer, nu ştiam că nu aţi fost", i-a spus Biden lui Macron.".
 
Cei doi lideri s-au afişat, la întâlnirea de vineri, prietenoşi şi familari unul faţă de celălalt, însă Macron a declarat ulterior că încrederea Franţei trebuie recâştigată prin fapte, nu prin cuvinte.
 
„Încrederea este ca iubirea: Declaraţiile sunt bune, dar dovezile sunt mai bune”, a spus acesta.
 
Macron a declarat că întâlnirea sa cu Biden a fost „importantă” şi că este esenţial să „privim spre viitor”, deoarece Franţa şi Statele Unite lucrează pentru a repara relaţia.
 
Ca urmare a pactului AUKUS dintre SUA, Australia şi Marea Britanie, Australia a rupt un contract de 66 de miliarde de dolari semnat cu Franţa pentru a construi şase submarine cu motor diesel, în favoarea unui acord cu SUA pentru opt submarine cu propulsie nucleară. A fost prima dată când SUA s-a oferit să-şi împărtăşească tehnologia nucleară cu o terţă parte, alta decât Marea Britanie.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Flogea Aurelu
30.10.2021, 02:30:48

„Biden îi recunoaşte lui Macron ca SUA a fost…“ In gramatica cărei limbi?

-6 (10 voturi)
geek-a-contra
30.10.2021, 08:55:31

biden a folosit termenul "blunder" care inseamna , intr-o forma atenuata "gafa". nici macar gagalu nu putea traduce atit de prost incit sa iasa mult prea suavul "lipsa de tact"

+9 (9 voturi)
Kathleen Jones
30.10.2021, 09:27:54

Graficul live al postarilor antivacciniste de astazi: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum. Aceasta este o campanie de constientizare.

-2 (2 voturi)
Adrian Andrei
30.10.2021, 09:58:57

Biden către Macron... ”Măi Macroane, tu ești geronto? La dreaq nu vreau să avem o întâlnnire tete a tete.” hahahaha

-1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
30.10.2021, 10:13:25

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările