În lume

articolul anterior articolul urmator

Biserica Romano-Catolică, ameninţată de o nouă schismă?

13
6 Dec 2017 09:02:39
Autor: Ion Gaidau
Papa Francisc
Papa Francisc

Papa Francisc se confruntă cu o ostilitate pe faţă în cadrul Curiei Romane, aparatul administrativ al Sfântului Scaun. Cel de-al 266-lea lider spiritual al catolicilor este contestat pentru veleităţile sale progresiste, dar şi pentru felul în care gestionează relaţia cu rivalii săi conservatori.

Un lider al acestora din urmă a tras recent chiar un semnal de alarmă, chemându-l pe Suveranul Pontif „să asculte de cei care au întrebări serioase de pus şi reclamaţii juste de făcut“ şi avertizând, în caz contrar, cu „riscul unei separări lente“, „o schismă a unei părţi a lumii catolice dezorientate şi dezamăgite“.
 
El a exprimat punctul de vedere al unei tabere tot mai marginalizate şi tot mai revoltate de politicile sale, scrie pentru slate.fr jurnalistul Henri Tincq, specializat în Biserica Catolică.
 
În opinia conservatorilor de la Vatican, iezuitul argentinian Jorge Mario Bergoglio, ales lider spiritual suprem al catolicilor la 13 martie 2013, este un demagog atunci când îşi atribuie imaginea de „papă al săracilor“. Ei se împotrivesc totodată apelurilor sale la primirea refugiaţilor din zone de război, apreciind că încurajează astfel „islamizarea“ bătrânului continent. 
 
Aceste critici s-au nuanţat cu o ostilitate pe faţă la propunerile sale de reformă, fie că a fost vorba de asigurarea transparenţei financiare a Vaticanului, lupta împotriva birocraţiei sau combaterea pedofiliei în rândul clerului. Înverşunarea faţă de actualul Suveran Pontif a crescut atât de mult încât, potrivit spuselor lui Marco Politi, un vaticanist celebru, 20 la sută din membrii Curiei sunt pentru el, 10 la sută împotrivă, iar restul de 70 la sută îl aşteaptă pe următorul papă.
 
„Există un decalaj enorm între imaginea despre Papa Francisc vehiculată în presa internaţională şi realitatea atacurilor aduse împotriva sa în Italia, în ambasadele, palatele şi reşedinţele Vaticanului“, subliniază Virginie Riva, autoarea cărţii „Acest papă care deranjează“.
 
Miezul acestui conflict îl reprezintă calea luată de Papa Francisc pentru adaptarea Bisericii Catolice la provocările lumii moderne, una îngăduitoare cu femeile care avortează, cuplurile care divorţează sau cu persoanele LGTB.
 
Conservatorii nu s-au împăcat nici acum cu Exortaţia apostolică „Amoris laetitia“ („Bucuria iubirii“), în special cu capitolul 8, intitulat „Însoţirea, discernerea şi integrarea fragilităţii“. 
 
Exortaţia nu răspunde clar dacă credincioşii divorţaţi şi recăsătoriţi civil pot primi Sfânta Împărtăşanie, dar papa le oferă ocrotirea şi înţelegerea Bisericii. 
 
Dacă Francisc susţine că acest document este o lecţie frumoasă de toleranţă şi „mizericordie“, un termen drag lui, rigoriştii denunţă o bulversare a doctrinei catolice. 
 
Fapt rar, patru cardinali - americanul Raymond Leo Burke, italianul Carlo Caffarra şi germanii Joachim Meisner şi Walter Brandmüller - şi-au expus îndoielile lor într-o „dubia“ publică şi au cerut explicaţii asupra a cinci aspecte considerate neclare. Fronda a continuat cu afişe stradale împotriva Papei: „Ah, Francisc, ai intervenit în congregaţii, ai înlăturat preoţi, ai decapitat Ordinul de Malta şi Franciscanii Neprihănitei, ai ignorant cardinalii… Dar unde e milostivirea ta?“.
 
Cardinalii conservatori s-au plâns de retrogradarea lor, cei mai vocali fiind Raymond Leo Burke, Robert Sarah şi germanul Gerhard Ludwig Müller.
 
Într-un interviu oferit la 26 noiembrie pentru Il Corriere della Sera, cardinalul german l-a îndemnat pe primul papă latino-american să-i „asculte pe cei care au întrebări serioase de pus şi reclamaţii juste de făcut“. „Nu trebuie să-i ignore sau, mai grav, să-i umilească. 
 
Altfel, fără să vrea, riscul unei lente separări poate creşte, ceea ce ar putea duce la o schismă a unei părţi a lumii catolice, dezorientate şi dezamăgite“, a adăugat el.
 
Un apel similar a fost făcut acum ceva timp de Monseniorul Burke, care admis existenţa unei „diviziuni foarte serioase în Biserica Catolică“ şi a cerut să fie „reparată“ pentru a nu se ajunge la „o schismă formală“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Octavian Remus Mocanu
6.12.2017, 09:57:06

Asta e un pic ca sfada ptr masa langa orchestra in sala de receptie a Titanicului scufundandu-se. Din Biserica Catolica a ramas doar o cochilie goala... Cine mai ia in seama preceptele ei??? In Europa si America de nord divortul este o realitate care se impune. In Africa si restul lumii inapoiate preotii se casatoresc. Acceptarea sociala si politica a homosexualitatii a devebit ptr catolicism o noua si penibila criza precum a fost candva, pana la Copernic, credinta tampitzica ca Soarele se invarte in jurul Pamantului. Cred insa ca directia va fi inevitabil spre mai mult conservatism, ptr simplul motiv ca majoritatea episcopilor provin in mod necesar din Africa, unde mentalitatiile sunt cum sunt si populatia e inca pioasa si fertila. Francis e batran, nu trebuie uitat asta. A schimbat si el ce s-a putut, insa religiile se schimba greu si cu dureri mari. Francis a schimbat deci cam tot asa cum si ultra-conservatorul Ioan Paul 2 a schimbat cu mare zel activist situatia intru surparea deciziilor luate la vatican 2. Fiecare are ideea lui despre ce e bine ptr biserica. Fapt e insa ca in Europa si America de nord catolicismul e o relicva si epava.

+2 (2 voturi)
Adrian Dinu
6.12.2017, 09:57:27

Acest Papa neo-marxist a fost uns de Obama via CIA la Vatican. Eu am viziuni liberale economic si conservator morale. Cand vad papa asta occidental cu valorile lui anti crestine si progresist stangiste si pe Chiril, fost KGB-ist, dar cu mesaje crestin conservatoare, imi fac socoteala ca-l prefer pe Chiril. Da, ok, sunt prost si retrograd. Asa si? Am un vot. Avem multe voturi. Zeci de milioane de voturi. V-ati uitat la sondaje? Eu nu vreau distrus proiectul european. Nu vreau distrus parteneriatul cu SUA. Dar acest avant progresist stangist si neo-marxist venit dinspre vest, ma face uneori sa iau in considerare valorile conservatoare pe care Rusia le ofera!!!

+2 (10 voturi)
piatidesiatipiati
6.12.2017, 10:14:26

Absolut corecta ingrijorarea ! Dar mai trebuie mentionat ca la Ortodoxie deci Rusia, totusi nu se califica orice si oricum. Ca de aia e un standard diferit. Nu poate veni Papa de exemplu maine cu o liota de musulmani si proeuropeni dupa el si sa zica: Ce-ar fi sa adopt hmmm ... Rusia ! Deci pentru Rusia trebuie in primul rand o credinta de Ortodox

+3 (9 voturi)
piatidesiatipiati
6.12.2017, 10:05:12

"În opinia conservatorilor de la Vatican, iezuitul argentinian Jorge Mario Bergoglio, ales lider spiritual suprem al catolicilor la 13 martie 2013, este un demagog atunci când îşi atribuie imaginea de „papă al săracilor“ Nu stiu daca demagog dar in orice caz oribila spalare de imagine. Cum mergea cu autobuzul si camerele de vederi il dadeau la presa ! Groaznic.

0 (6 voturi)
piatidesiatipiati
6.12.2017, 10:08:56

"Miezul acestui conflict îl reprezintă calea luată de Papa Francisc pentru adaptarea Bisericii Catolice la provocările lumii moderne, una îngăduitoare cu femeile care avortează, cuplurile care divorţează sau cu persoanele LGTB. " Astea sunt mizilicuri: Papa a declarat ca Musulmanii sunt fratii lui in dumnezeu, si a si luat 4 familii sa-i cazeze ca frati in apartamentele de la Vatican ! Asta deja nu mai tine de fineturi dogmatice, ci tine daca are toti boii acasa

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările